KDO BO UKREPAL?

Enajstletnik z nožem napadel sošolko

Na OŠ Valentina Vodnika petošolec ustrahuje sošolke in sošolce, med starši vre. Dodelili so mu spremljevalko, a izkoristi že trenutek, ko gre ta na stranišče.
Fotografija: Žrtev lanskega napada se je prepisala na drugo šolo. Fotografija je simbolična.
Odpri galerijo
Žrtev lanskega napada se je prepisala na drugo šolo. Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Žal moramo kar prevečkrat poročati o vrstniškem nasilju, ki se dogaja v osnovnih šolah. Pred slabim letom smo tako pisali o hudem pretepu na osnovni šoli Valentina Vodnika, ko je četrtošolec, torej komaj desetletni fant, močno s pestjo udaril v obraz sošolca in ga poškodoval. Kot so nam povedali razburjeni starši, se sploh ni prvič znesel nad vrstnikom, ampak se je to ves čas dogajalo, grozil je tudi z nožem.

Petošolec na OŠ Valentina Vodnika ustrahuje druge učence. Foto: Marko Feist
Petošolec na OŠ Valentina Vodnika ustrahuje druge učence. Foto: Marko Feist

Ravnateljica Vesna Žagar Gabrovšek nam je takoj po nesrečnem pretepu zatrdila, da so in bodo storili vse, kar se da, in da je treba vsakršno nasilje, psihično, verbalno ali fizično, obravnavati in reševati. Zavrnila pa je namige staršev, da bi bilo treba njihove otroke pred nasilnežem zaščititi tako, da bi učenca izpisali iz šole, češ da je šoloobvezen in da ga lahko izpišejo le takrat, kadar se strinjajo njegovi starši oziroma kadar bi si nabral dovolj vzgojnih ukrepov. Marca lani je bila Žagar Gabrovškova prepričana, da bodo našli skupno pot in da morajo fantu intenzivno strokovno pomagati zaradi primanjkljaja na vedenjskem področju.

Sošolca je zbrcal

A nedavno smo izvedeli, da se nasilje na OŠ Valentina Vodnika še kar nadaljuje, saj da je zdaj petošolec eno od učenk po pouku napadel z nožem, vendar se je na srečo končalo brez poškodb. Malo pred zimskimi počitnicami se je s psovkami lotil druge učenke in se fizično znesel nad fantom, ki jo je hotel braniti, ter ga zbrcal. Med starši je seveda zavrelo, saj se kljub ukrepom nasilje samo še stopnjuje.
Ravnateljica Vesna Žagar Gabrovšek je zagotovila, da so za varnost učencev naredili vse, kar so lahko. Foto: Marko Feist
Ravnateljica Vesna Žagar Gabrovšek je zagotovila, da so za varnost učencev naredili vse, kar so lahko. Foto: Marko Feist

»Temu fantu res ni pomoči, tako nevaren je. Samo da ga kdo narobe pogleda, že izbruhne. A je normalno, da se je po pouku spravil z nožem na učenko in da naši otroci vsi v strahu hodijo v šolo in iz nje?« se sprašuje ena od mam, ki ne more razumeti, da so zaradi enega nasilnega fanta ogroženi vsi v njegovi bližini. »Saj enkrat bo koga štihnil, če bo šlo tako naprej. To se vedno bolj stopnjuje. Že na začetku šolskega leta, potem ko je z nožem preganjal učenko, je dobil spremljevalko. A zadnjič, pred počitnicami, je šla ta samo na stranišče, on pa je v tem času že planil na fanta, ki je branil sošolko. Da ne govorim, da vsakodnevno zmerja punce s kurbami in kravami, a so one raje tiho, saj se bojijo njegovega izbruha. Hči mi je rekla, da je vsa srečna, ker vsaj njo pusti pri miru, kar je grozno. A ni to žalostno, da se mu nihče ne upa zoperstaviti, ker bi jih drugače fasal,« je še ogorčena.
Petošolec na OŠ Valentina Vodnika ustrahuje druge učence. Foto: Marko Feist
Petošolec na OŠ Valentina Vodnika ustrahuje druge učence. Foto: Marko Feist

Pove še, da jih učiteljice na roditeljskih sestankih mirijo, da je vse pod kontrolo in da ukrepajo, vendar pa jih ta zagotovila prav nič ne pomirijo, saj je resničnost drugačna od njihovih zagotovil. »Menda so po zadnjem napadu hoteli, naj se fant opraviči, a je zagrozil, da bodo prej vsi mrtvi ležali, kot da bi se opravičil. Ko se je lani tisti fant, ki je bil žrtev, moral izpisati iz šole, je prišla na šolo grozit celo njegova starejša sestra, da ne bi kdo kaj grdega rekel njenemu bratu. A mi od razredničark izvemo samo to, da fanta obravnavajo,« pripoveduje zaskrbljena mama, ki ji po petih letih strahu za svojo hčer že rahlo zmanjkuje potrpljenja.


Učenec se prehitro razburi

Ravnateljica Vesna Žagar Gabrovšek tudi tokrat prav nič ne skriva, da imajo na šoli problem, in nam znova razloži, da se fanta ne da izpisati iz šole, če se s tem ne strinjajo njegovi starši. Je pa potrdila, da razmišljajo o tem, da bi ga, če bi se nasilni dogodki nadaljevali, torej če bi fant, kljub temu da so vključili tako center za socialno delo kot zunanjo pomoč pri strokovnem delu, lahko prepisali na osnovno šolo za otroke z vedenjskimi in čustvenimi težavami, to je v Mladinski dom Jarše: »Učenec ima do zdaj dva vzgojna ukrepa na predlog razrednika, in če nam kljub trudu z njim ne bo uspelo do konca tega šolskega leta, ga bomo morali prepisati. To vedo tudi njegovi starši, ki sodelujejo in se vedno takoj odzovejo. Še prej bomo poskusili tudi v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna, kjer imajo programe za takšne otroke.«
Na OŠ Valentina Vodnika mora večkrat posredovati policija. Foto: Marko Feist
Na OŠ Valentina Vodnika mora večkrat posredovati policija. Foto: Marko Feist


Glede problematičnega fanta nam zaradi varstva osebnih podatkov mladoletne osebe ne more prav veliko povedati, a vendar se ji zdi, da so z njim že zelo veliko naredili. »Učenec se zelo hitro razburi, zato smo mu tudi takoj na začetku leta, ko je po pouku tekel s pipcem za učenko, skupaj s centrom za socialno delo dodelili spremljevalko. Ta je pri tem zadnjem pretepu tudi takoj posredovala. V vseh primerih smo takoj vključili CSD, ti pa so prijavili dogodke policiji. Glede opravičila in groženj pa lahko rečem, da se takoj po dogodku res ni hotel opravičiti, a po enem tednu, ko smo ga umaknili iz razreda, se je le zavedel, da je naredil narobe in da je zelo neprimerno eksplodiral. Razumem starše, da se bojijo za svoje otroke, a vsaka šola ima tudi otroke s čustveno-vedenjskimi težavami. In mi smo naredili in še delamo vse, kar lahko v okviru zakonodaje, da ta problem rešimo in da se nasilje ne bi več dogajalo,« še razloži ravnateljica. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije