SPORNO

Elektronsko pismo jo je potisnilo čez rob

Filmsko meko pretresa tragična smrt Jill Messick. Petdesetletnica si je sodila sama, domnevno zaradi afere Weinstein.
Fotografija: Je bil pritisk na producentko, ki je trpela za bipolarno motnjo, prevelik? FOTO: Guliver/Getty
Odpri galerijo
Je bil pritisk na producentko, ki je trpela za bipolarno motnjo, prevelik? FOTO: Guliver/Getty

Vsaka novica, ki pride iz Hollywooda, se praviloma sliši po vsem svetu. Če gre za smrt, še toliko bolj. Tako je odjeknil samomor agentke igralke Rose McGowan Jill Messick. Petdesetletna agentka, producentka in izvršna direktorica je končala življenjsko pot tudi zaradi depresije, s katero se je sicer spopadala zadnja leta, diagnosticirano pa je imela še bipolarno motnjo.

Dogodek je odmeven toliko bolj, ker je bila družina pokojnice ostra do McGowanove, ki je v zgodbo o tem, kako jo je pred dvajsetimi leti zlorabil Harvey Weinstein, vpletla tudi Messickovo. Njeni svojci trdijo, da je McGowanova proti njej sprožila neresnične obtožbe in celo insinuacije, Messickova pa se je kljub temu odločila, da ne bo komentirala ničesar. »Sama se je odločila, da ne bo še dodatno podpihovala stvari in dovolila, da se njeno ime in ugled še dodatno blatita. In to kljub temu, da ni storila ničesar narobe,« so v svoji izjavi zapisali svojci. V javno pranje umazanega perila v aferi McGowan-Weinstein so jo vmešali brez njene vednosti. Družina trdi, da je bila Messickova uničena, ko je Weinsteinov odvetnik razkril elektronsko sporočilo, v katerem je zagovarjala Weinsteina. »Jill je preprosto žrtev neomejene izmenjave informacij in lahkovernosti ljudi. Hitrost širjenja informacij je naglo prenesla neresnico o Jill. Ni je bila sposobna in ni je želela izpodbijati, očitno pa jo je uničila.«

Sprva urejeno

Kako se je vse skupaj sploh začelo in zakaj tako tragično končalo? V zadnjih mesecih je veliko žensk podalo obtožbe proti Harveyju Weinsteinu zaradi spolnega nadlegovanja, med njimi tudi Rose McGowan. Večkrat je o tem spregovorila v medijih, kjer je ta tema vroča, in ostri so bili ne le do njenega domnevnega napadalca, temveč tudi drugih. »Med njimi je bila Jill, ki se je odločila, da bo ostala tiho glede izjav McGowanove. Preprosto jo je bilo strah, da bi spodkopala mnoge, ki so se odločili priti na dan z resnico,« je nadalje poudarila družina.

Messickova je z McGowanovo začela sodelovati leta 1997. Bila je izvršna direktorica podjetja Miramax, ki sta ga od leta 1997 do 2003 vodila Harvey in Bob Weinstein. Ena njenih prvih nalog je bila, da na filmskem festivalu Sundance pripravi srečanje z zajtrkom pri Harveyju Weinsteinu. Po srečanju je Rose povedala Jill, da jo je Harvey spolno napadel. McGowanova menda sicer ni uporabila besede posilstvo, je pa bilo Messickovi jasno, da je bilo nekaj narobe. O tem je obvestila nadrejene in vztrajala, da se zadeve raziščejo in uredijo. Pogajanja med McGowanovo in Weinsteinom so potekala brez vednosti Messickove. Kot je bilo razumeti, so se poravnali in Rose je še naprej sodelovala z Weinsteinom. Messickova menda do nedavnega sploh ni poznala vsebine poravnave. Konec istega leta je postala izvršna direktorica Miramax Films, nato tudi izvršna direktorica pri Lorne Michaels Productions.

Sporna elektronska pošta

Afero, katere posledica naj bi na koncu bila smrt Messickove, je po trditvah družine povzročilo njeno elektronsko pismo. Ko je McGowanova javno razkrila svoje trditve o spolnih napadih Harveyja Weinsteina, je ta v svoji obrambi med drugim uporabil tudi Messickovo. Objavili so namreč njeno pismo, v katerem je zapisala stvari, ki se jih o tem spomni iz pripovedovanja McGowanove. Pismo so objavili brez njene vednosti ali privolitve.

Pred petimi leti je Jill Messick obolela za bipolarno motnjo. Z zdravniško pomočjo in družinsko podporo se ji je uspelo pobrati in začela si je urejati življenje. Po daljšem iskanju službe se je začela dogovarjati z novo produkcijsko firmo za položaj izvršne direktorice. Nenehno omenjanje njenega imena v škandalu in spopadih med McGowanovo in Weinsteinom pa jo je uničilo. Kot menijo mnogi, je ironija namigovanj in trditev McGowanove o Messickovi v tem, da je bila slednja prva, ki se je postavila na njeno stran in jo spodbudila k temu, da se stvari raziščejo ter uredijo. Bila je podpornica tega, da se razkrijejo kazniva dejanja, šikaniranje, mobing in drugo. Preživeli so jo dva otroka, partner, brat in oče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije