RAZCVET BOHINJA

Drnovškova vila v ruskih rokah!

Objavljeno 16. februar 2020 14.13 | Posodobljeno 16. februar 2020 14.14 | Piše: Tina Horvat

Propadanje je ustavljeno, bogataši drvijo v Bohinj in kupujejo nepremičnine na najboljših lokacijah.

Potem ko se je preselil na Zaplano, Janez Drnovšek ni več pogosto zahajal v Bohinj. FOTO: Matej Družnik
Če so bohinjski hoteli še pred par leti kazali zelo žalostno sliko, je zdaj vse drugače. Bohinj postaja ena najbolj elitnih in prestižnih lokacij v državi, gradijo se hoteli za goste z najdebelejšimi denarnicami, bogataši se pulijo za dragocene nepremičnine v idilični naravi.
image
Nekdanja protokolarna vila v glavnem sameva, le dvakrat na leto jo obišče lastnik. FOTO: Igor Mali

Potem ko je Nadškofija Ljubljana odkupila nedelujoča in močno načeta hotela Bellevue in Pod Voglom, pred tem v lasti propadlega podjetja Seaway, je lani od Zmaga Pačnika kriptomilijonar Damian Merlak odkupil razpadajoče hotele Zlatorog, Bohinj in Ski hotel Vogel ter začel obnovo. Po 20 letih propadanja gostišča Črna prst v Bohinjski Bistrici je septembra lani zaživel še butični hotel Sunrose 7, namenjen samo odraslim, kmalu naj bi začel delovati tudi hotel, v katerega bodo imeli vstop samo starejši od 50 let, tako imenovani 50 + hotel.
Kmalu naj bi odprli hotel samo za starejše od 50 let.


Tudi Vilo Pršivec, znano kot Drnovškova vila, so končno zgledno prenovili, potem ko jo je leta 2016 pred propadom z nakupom rešil ruski podjetnik, zaljubljenec v Slovenijo, ki bi rad jesen svojega življenja preživel v Bohinju. Neuradno naj bi šlo za Konstantina Durneva, solastnika v Sloveniji registriranega podjetja Vita Maks, zanjo pa naj bi odštel okoli pol milijona evrov. Po prenovi je prej temačna in zelo utesnjujoča stavba zasijala kot hiša iz pravljice, ki se nadvse lepo ujema z idilično okolico.
 

Zaljubljena Heather Mills


Ne le nekdanji predsednik Janez Drnovšek, tudi politični veljaki iz nekdanje države, kot sta Edvard Kardelj in Ivan Maček, so v protokolarno stavbo radi zahajali na počitnice. Vila, ki bi si nekdaj bolj zaslužila ime brunarica, stoji na eni najbolj elitnih lokacij v vsej državi, le nekaj minut stran od Bohinjskega jezera, tik ob bistrem potoku, ki priteče naravnost iz izvira pri slapu Savica, a dovolj skrita očem, da so se politiki lahko skrili pred pogledi navadnih državljanov.
Rus naj bi za Vilo Pršivec odšel nekaj manj kot pol milijona evrov.


Drnovšek je po preselitvi na Zaplano počasi prenehal zahajati v Bohinj, Vila Pršivec je začela žalostno propadati. Leta 2007 je odjeknila razburljiva novica, da jo je kupila nekdanja žena beatla ​Paula McCartneyja Heather Mills. Razvpita manekenka se je namreč zaljubila v Slovenijo, menda pa tudi v postavnega Slovenca, profesorja telesne vzgoje na ljubljanski poljanski gimnaziji. Zato ji ni bilo težko zaarati hiše in jo kupiti za 610.000 evrov.
 

Ven iz moje hiše!


Še bolj kot nakup pa je odmevala šokantna novica iz Velike Britanije, zaradi katere je Millsova še ne mesec dni po nakupu že razdrla kupo-prodajno pogodbo s slovensko vlado. Oglasila se je namreč takrat 84-letna Dana Stanković, Angležinja srbskega rodu, in zatrdila, da je hiša v resnici njena. Zgraditi naj bi jo dal njen oče, po drugi svetovni vojni pa naj bi jo dal predsednik Josip Broz - Tito v uporabo tedanjim komunističnim veljakom. »Ven iz moje hiše! Slovenska vlada je ne more prodajati! Nazadnje sem bila tam leta 1999. Ravno ko sva z bratrancem hodila mimo nje, je pred njo sedel Drnovšek s svojimi prijatelji. Pili so vino. Stopila sem do njih in jim povedala, da sem jaz prava lastnica te hiše, oni gospodje pa da so tatovi. Samo smejali so se mi,« se je razburila v nadvse odmevnem intervjuju za Daily Mail.
Opažamo, da Bohinj postaja destinacija za petičneže, a upamo, da bo kljub temu dovolj prostora tudi za druge.


Na začetku zapleta je sicer kazalo, da je njena trditev iz trte izvita, saj da vlada le ne bi prodajala nepremičnine, ki ni njena. A kaj kmalu smo na uredništvu Slovenskih novic pridobili izpisek iz zemljiške knjige, ki dokazuje, da si gospa vsega le ni izmislila.
Potem ko je Srbkinja pregnala slavno Heather Mills, je Drnovškovo vilo kupil ruski podjetnik.


Potem je vse potihnilo in hiša brez stanovalcev je začela propadati. Kot je avgusta 2011 za Slovenske novice povedal šef protokolarne službe dr. Iztok Purič, ki je bdel nad prodajo, se Stankovićeva ni niti oglasila več, tudi njena družina ali zastopnik niso podali kakršnega koli zahtevka. »Hiša ostaja v državni lasti in čaka na svojo usodo. Namesto da bi jo uporabljala svetovna zvezda, jo mi zdaj vzdržujemo in za to vsako leto porabimo 5000 evrov,« je bil Purič nezadovoljen z razpletom.
 

Nizozemka za Rusa


Vila je le dočakala boljše čase, vseeno pa ostaja ovita v skrivnost. Razen televizijske oddaje o njeni prenovi, ko je nizozemska arhitektka Jade Van den Baaren, ki jo je prenovila, povedala, da je lastnik hišo kupil na spletni dražbi in da si je pred nakupom sploh ni ogledal v živo, sicer pa da gre za ruskega državljana, ki veliko investira v Sloveniji, in velikega ljubitelja narave, gora in ribolova. Ne o lastniku ne o hiši nihče v Bohinju ne pove prav veliko.

Ko se pogovarjamo z enim od sosedov, nam le navrže, da lastnika vidi enkrat do dvakrat na leto, in to poleti, da se lepo pozdravita, to pa je tudi vse. »Že prej, ko so v hišo hodili politiki, so se bolj za sebe držali in tudi z novim lastnikom še nismo navezali posebnih stikov. Spominjam se še Drnovška, ki je iz hiše vedno hodil na kosilo v hotel Zlatorog, pa njegovi varnostniki so bili v hotelu nastanjeni. A nismo prav veliko komunicirali. To je pa tudi vse, kar vem.« Ko ga povprašamo, ali mu je kaj žal, da ni lastnica ostala slavna Heather Mills, pa se samo nasmeje in pove, da so tako in tako vsi, ki kupujejo nepremičnine v Bohinju, zadnja leta na višjem nivoju, torej bogataši, in da mu je zaradi tega čisto vseeno.
V protokolarno Vilo Pršivec so radi hodili na oddih tudi veljaki nekdanje države.


Tudi župan občine Bohinj Jože Sodja ne ve veliko o dogajanju v nekdanji Vili Pršivec. »Gre za nekdanji državni projekt, s katerim nima občina prav nič. Nas seveda veseli, da stavbe ne propadajo in da to ni bila še ena od žalostnih zgodb zaradi neurejene lastnine in birokracije. Opažamo pa, da Bohinj postaja destinacija za petičneže, in upamo, da bo kljub temu tudi dovolj prostora za vse druge ljubitelje gora in narave, ne samo za bogate,« je še dejal bohinjski župan.
Deli s prijatelji