TEKMA TEKEM

Dončiću bodo v Miamiju Slovenci zapeli Vse najboljše

Objavljeno 28. februar 2020 08.30 | Posodobljeno 28. februar 2020 08.30 | Piše: Drago Perko

Nacionalna junaka Goran Dragić in Luka Dončić se bosta pomerila. Na ameriških tribunah tudi številni naši navijači.

Goran in Luka pred slabim letom dni FOTO: USA TODAY
Romanje imamo Slovenci v krvi, v genih, mimogrede jo mahnemo na pot. Eni k Mariji na Brezje, drugi po Jakobovi poti, veliko pa jih je v tem hipu še na poti v ZDA, točneje na Florido v Miami.
image
FACEBOOK Aleksander Javornik bo spet navijal za naša dva asa. FOTO: Facebook

Zaradi košarke, zaradi Gorana Dragića in Luke Dončića, ki se bosta danes oziroma po našem času v noči na soboto pomerila med sabo na jugovzhodu Trumpove Amerike. To bo tekma med Miamijem in Dallasom, ki sta oba na poti v končnico – Miami je 4. na vzhodnem delu lige, Dallas 7. na zahodu. Še dva razloga več, da so šli naši rojaki na pot! Na romanje.
 

Brez panike


»Smo na poti, s Kompasom nas potuje v ZDA okoli 200,« se nam je s poti javil Aleksander Javornik, ki je ravno menjal letalo v Madridu, od koder je s prijatelji in znanci odletel v Miami. »Zanimivo je to, da koronavirusa ni bilo zaznati, Španci ne zganjajo panike,« nam je povedal Javornik, znan po svoji izstopajoči uniformi, po kateri ga pozna ves svet.
Ekipa lige NBA v rednem delu odigra 82 srečanj, 41 doma, 41 v gosteh. Ker sta Miami in Dallas vsak v svoji konferenci, Miami na vzhodu, Dallas na zahodu, se na leto pomerita po dvakrat.


Pa Aleksander in kompanija ne bodo edini, ki bodo danes v American Airlines Centru, ki sprejme okoli 20.000 gledalcev. Veliko jih bo, koliko, si nihče ne upa točno napovedati, zagotovo pa se bo slišala slovenska pesem na vsakem koraku. Američani niso pozabili lanskega leta, ko je več kot 2000 Slovencev pelo, pilo in plesalo v Miamiju. Pesem bo odmevala tudi danes, pa ne le ob s hrano in pijačo obloženih mizah.

Američani pred tekmo zapojejo himno, svojo, se razume. V znak spoštovanja so se odločili, da tokrat izvajanje himen zaupajo Slovencu. V Sloveniji je potekala posebna avdicija, kjer so iskali primeren glas za izvajanje himne! Našli so ga, na natečaju je bil izbran 27-letni Alen Kirbiš iz Dobrovc na Dravskem polju. Tisti, ki ste nekaj več časa pred malimi zasloni, se ga boste spomnili iz oddaje Slovenija ima talent.
Ameriška kontrola koronavirusa
Številni, ki so potovali v Miami, so se prej pozanimali, kakšne ukrepe v luči koronavirusa izvajajo Američani ob prihodu potnikov iz Evrope. Na vprašanje na facebooku se je hitro našel pomirjujoč odgovor. Američani hočejo vedeti le, ali je bil potnik v roku treh tednov na Kitajskem.


Poleg ameriške himne bo zagotovo slišati tudi tisto Vse najboljše za te. Pelo se bo v čast Luki Dončiću, ki ravno danes, 28. 2., slavi 21. rojstni dan. Drugače povedano: Luka bo tudi po ameriških merilih postal polnoleten!
Luka in Goran sta velika prijatelja, prvi je pred leti priznal, da je Gogi njegov mentor, a na parketu v ZDA milosti ne bo. Štejejo zmage. Goran in Luka sta se pomerila enkrat, bilo je lani na Floridi, 105:99 je bilo za Miami. To je bila tudi zadnja tekma, ko sta si nasproti stala nekdanja NBA-asa Dwyane Wade (Miami) in Dirk Nowitzki (Dallas).
 

Ameriška zgodba o uspehu po slovensko


»Amerika je sama po sebi zanimiva za radovedne ljudi. Šport v ljudeh prebuja emocije, enako kot filmi, tudi kultura na splošno. Če k temu dodamo slovensko strast do športa, dobimo enačbo radovednosti in navijaške žilice. Goran in Luka Slovencem predstavljata živo zgodbo o uspehu. Šport daje emocije in te so vredne ogleda v živo. Kdo lahko bolje to prikaže kot naša dva košarkarska asa v živo?
70 slovenskih otrok se bo na tekmi predstavilo v posebni vlogi.


Perfektna kombinacija, ki je unikatna pri nas Slovencih, in popolna slika nastane, ko se ameriške sanje s slovenskim pridihom športa uresničijo živo. Tisto, kar nas navdušuje, poistoveti, združi, vse to Slovencem nikjer ni predaleč, ker smo v tem, sploh košarkarskem navijaštvu, unikatni,« pa nam je svoje vtise iz Miamija sporočil veliki košarkarski navdušenec Damir Battisti iz podjetja Proellium, ki je pred tem v okviru spoznavanja ameriškega športnega marketinga obiskal Dallas. Tu je košarka posel, slovenska junaka dodajata športno plat, navijači iz naše očetnjave pa čustva. Svet pa nas občuduje. 
Deli s prijatelji