VOLITVE 2018

Župana bodo prvič žrebali

Objavljeno 05. december 2018 15.07 | Posodobljeno 05. december 2018 15.34 | Piše: Tomica Šuljić

Drugi krog lokalnih volitev pokazal, da volivci ne odpuščajo vsega. Najbolj vroče v Kopru in Šmarjeških Toplicah.

Aleš Bržan (si) je nazdravil. FOTO: Jože Suhadolnik
LJUBLJANA – V nedeljskem večeru in noči v nadaljevanju se je odvil zaključni ples zmagovalcev lokalnih volitev, ki so v skoraj vseh preostalih občinah prinesle nove župane za nov teden. Skoraj, kajti nedeljski večer se je v Kopru premaknil v ponedeljkov poldan, namesto kozarcev penine in nasmejanih obrazov pa so se novinarski objektivi drenjali pred tamkajšnjo volilno komisijo, kjer so preštevali glasove po pošti; šele ti so imeli biti usodni za končno zmago v boju za župana.
image
V Šmarjeških Toplicah sta izenačena Bernardka Krnc in Marjan Hribar.

V samem početju volilne komisije, ki so ga celo v živo prenašale kamere, ni bilo nič dramatičnega; nož za papir je rezal kuverte, vmes se je malo kramljalo in pojasnjevalo ter študiralo poštne datume. Ta birokratski proces je bil živo nasprotje živahne poti obeh finalnih kandidatov na Obali, kjer sta Boris Popovič in Aleš Bržan ostala v medprostoru po nedelji; ne poražena ne neporažena. Tako je bilo še v Šmarjeških Toplicah, kjer sta bili pred štetjem po pošti zgolj dve glasovnici razlike, drugod pa je nedelja dala odgovor za štiri leta – razen če ne bo kje vstaje.
 

Vsi niso za vse


Štajerska metropola je znova zavrnila Franca Kanglerja; če so bili pred nedeljo glasni predvsem njegovi podporniki, je bilo na voliščih poltretji tisočak manj Mariborčank in Mariborčanov kot v prvem krogu; Kangler je pobral dobrih tri tisoč in pol glasov več kot v prvem krogu, mariborski šampion Saša Arsenovič pa slabih sedem tisoč več. Na rezultat iz mesta pod Pohorjem je bilo ogromno odzivov razočaranih volivcev desnice iz vse države – nekako podobno, kot so bili privrženci levega političnega svetonazora zgroženi nad Radenci, kjer je slavil Roman Leljak, in Kostelom, kjer je zmagal Ivan Črnkovič, eden od oproščenih v zadevi Patria. Vsi pač nikoli niso zadovoljni z vsemi.
image
V Šmarjeških Toplicah sta izenačena Bernardka Krnc in Marjan Hribar.

Zadovoljnim novim političnim obrazom – ki niso povsem novi obrazi – se je pridružilo še nekaj znanih, denimo gospodarstvenik Matjaž Rakovec (Kranj) ali Delov novinar Blaž Račič (Jesenice). Nekdanjemu nogometašu vijoličastih Damirju Pekiču ni uspelo zmagati v Miklavžu. Na Vrhniki je župan postal Daniel Cukjati, sin nekdanjega predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija (drugi sin, Domen Cukjati, je izgubil v občini Log - Dragomer proti Miranu Stanovniku v prvem krogu). In dobili smo največ županj v naši zgodovini, skupaj 23.
image
Matjaž Rakovec (Kranj) je eden velikih zmagovalcev drugega kroga. FOTO: Leon Vidic

Med prevetritvami v mestnih občinah je bilo tudi v nedeljo kar nekaj šokov: novi župani bodo prevzeli delo v Novi Gorici, na Ptuju in v Slovenj Gradcu. Poslovil se je tudi nekdanji poslanec Alojz Sok.
 

Bržan za sedem glasov


Ponedeljek je ponudil še dve atrakciji: v Šmarjeških Toplicah je bil rezultat med aktualno županjo Bernardko Krnc in izzivalcem Marjanom Hribarjem neodločen, vsak po 1016 glasov. Zakon v takih primerih predvideva žreb, kar bi bilo prvič na županskih volitvah pri nas – počakati bo treba do jutri, ko bodo predvidoma znani uradni rezultati. V Kopru je Bržan napovedal pritožbo »zaradi nepravilnosti na enem volišču«, še preden so bili znani rezultati glasovanja po pošti, v katerem je zmagal on za sedem glasov.
je največ doslej.


Pritoži se lahko tudi Popovič. Dokončno je znano tole: v Šmarjeških bodo žrebali, v Kopru se obeta frčanje perja, drugod pa prihaja na vrsto težji del posla: tisti, v katerem je treba začeti predvolilna besedišča, polna izboljšav in svetle prihodnosti, udejanjati. 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji