Ženica obležala v mlaki krvi

Tožilstvo omililo obtožbe na račun dveh Romov. Napadla sta 90-letno Novomeščanko in jo okradla.
Fotografija: Justina Cvelbar nekaj dni po napadu FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Justina Cvelbar nekaj dni po napadu FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Se še spomnite pogumne Novomeščanke, zdaj že 90-letne Justine Cvelbar, ki sta jo 8. avgusta nekaj pred polnočjo na njenem domu obiskala dva Roma, od nje zahtevala denar, potem pa se znesla nad njo, da je okrvavljena obležala na tleh sama in nemočna? Seveda sta, preden sta pobegnila v noč, ženici prerezala žico hišnega telefona, da ni mogla poklicati na pomoč, še prej pa prebrskala dnevni prostor, da sta našla njene prihranke.
Robi Hudorovič naj bi bil tisti, ki je fizično napadel 90-letnico.
Robi Hudorovič naj bi bil tisti, ki je fizično napadel 90-letnico.

Če sta se 37-letni Miran Hudorovac z Ruperč vrha in 24-letni Robi Hudorovič iz Žabjaka na novomeškem okrožnem sodišču sprva zagovarjala zaradi ropa in povzročitve telesne poškodbe, je zdaj novomeško tožilstvo očitke v obtožnici precej omililo. Ne bremeni ju več ropa, za kar je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do 10 let zapora, ampak le velike tatvine (kazen do 5 let zapora), očitke o lažji telesni poškodbi pa je skrčilo le na enega storilca, in sicer na Robija Hudoroviča, saj je kazenski postopek pokazal, da je bil on tisti, ki se je fizično spravil nad Justino, sicer za svoja leta sila vitalno in pogumno gospo.
Miran Hudorovac
Miran Hudorovac

Tiste noči se je namreč poskušala po robu postaviti nepovabljenima gostoma, a bila sta močnejša, predvsem pa brezčutna, predrzna in pokvarjena, da sta si za žrtev izbrala šibkejšo gospo v letih, jo napadla in okradla.
 

Spraševala za denar


Zgodilo se je 8. avgusta lani ob pol polnoči na domu Cvelbarjeve. Gospa živi v središču Novega mesta, tik ob upravni enoti, le cesta, ki vodi na Loko, jo loči od višješolskega središča in pošte. Tistega večera se je odpravljala spat, in ker ima stranišče še zunaj hiše, v kateri biva od daljnega leta 1958 – v njej je dolga leta živela z žal že pokojnim možem Janezom in sinom Ivanom, ki je zdaj v Semiču –, je morala ven. V tistem je zaslišala, da je nekdo odprl vrata, v hišo sta vstopila Roma, ki ju je poznala. Začela ju je pregovarjati, naj gresta iz hiše, a nista hotela nič slišati. Kar vztrajala sta in eden jo je spraševal, kje ima spravljen denar.


»Govorila sem jima, naj gresta, pa ne bom klicala policije. A se nista dala odgnati. In ko sem tako stala na verandi, me je eden najprej brcnil, nato pa s pestjo močno udaril v obraz, da sem se sesedla, v tistem pa sem očitno z glavo udarila v rob vrat, saj sem imela presekano glavo,« se je dogodka spominjala Justina. In čeprav je nemočna obležala na tleh v krvi, ji nista pomagala. Sta pa začela iskati denar in ga našla pod blazino na postelji. Vzela sta ji 185 evrov. Ko se je zdanilo, je skozi okno poklicala sprehajalca, ki je že navsezgodaj peljal psa na sprehod. Poklical je reševalce in policiste.

V novomeški bolnišnici je na glavi zaradi presekanine dobila nekaj šivov, nosna kost je bila zlomljena, modrice je imela po vsem telesu. »Poškodbe niso tako resne, da bi jih označil kot hude, so pa lahke v zgornjem delu spektra lahkih telesnih poškodb, saj je zaradi udarca utrpela zlom nosu, rano na glavi in tudi brco,« je na sodišču dejal sodni izvedenec kirurg dr. Igor Kotar in pristavil, da je bilo to, kar sta storila obtožena, še kako zavržno dejanje. Meni, da posledic zaradi tega napada ne bi smela imeti, težave, ki jih je navedla na sodišču, kot so pogostejši glavoboli, občasno se ji zvrti, težje se usekne, na glavi čuti, kot da ji utripa živec, pa je zdravnik pripisal težavam, ki jih prinese starost.


»Je pa gospa ob pregledu delovala zelo prisebna, zelo lucidna, na vsa vprašanja je odgovarjala smiselno, kot da bi bila stara 50, ne pa 90 let,« je dodal izvedenec in pojasnil, da je Justina vseskozi govorila, da jo je fizično napadel le eden od obeh Romov, na sodišču je povedala, da je bil to Robi.
Tudi zato je bila tožilka Nada Črnugelj, da bi se izognila pritožbam, primorana spremeniti obtožbo. V obtožnici je namreč zapisano, da sta se nanjo fizično spravila oba, pa tudi obtožbe o ropu so bile po mnenju tožilstva prehude. Zdaj jima očita veliko tatvino po 6. točki 205. člena, ki govori o tem, da storilec pri tatvini izrabi nemoč in nesrečo drugega.
 

Kazen bo nižja


Na predobravnavnem naroku jima je bila v primeru priznanja ponujena kazen pet let in pet mesecev zapora, a takrat so bili očitki precej hujši. Sicer pa sodnica Betka Šimc pri izreku sodbe, ki ga pričakujemo v začetku februarja, gotovo ne bo spregledala dejstva, da sta bila oba že velikokrat kaznovana: pri Robiju prevladujejo premoženjska kazniva dejanja, Miran, oče dveh malčkov, starih sedem in devet let, pa je bil obsojen tudi že zaradi ropa, njegova žrtev je bil mlad fant, še dijak. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije