KAZEN

Usoda Tičevega morilca v rokah treh žensk

Objavljeno 14. september 2018 15.58 | Posodobljeno 14. september 2018 15.58 | Piše: Boštjan Celec

Stefan Cakić bi nižjo, organi pregona pa višjo kazen.

Za zapahi je od 19. junija 2017, ko so ga po zaslišanju pred preiskovalno sodnico odpeljali v pripor. FOTO: MARKO FEIST
LJUBLJANA –  Enaindvajsetletni Stefan Cakić je že na predčasnem prestajanju kazni. V kratkem pa bo znano, koliko časa bo moral preživeti na Dobu, kjer mora biti, ker je vzel življenje igralcu Gašperju Tiču.
 

Senat številka dve


Veliki okrožni kazenski senat ljubljanskega okrožnega sodišča ga je aprila obsodil na osem let in pol zapora. Nezadovoljna sta bila tako obramba kot tožilstvo, v sredo, 19. septembra, pa bo na višjem sodišču pred II. kazenskim senatom potekala pritožbena seja.

image
Če bi Cakić takoj poklical na pomoč, bi bil Tič morda še živ. FOTO: IGOR MALI

Višje sodnice Milena Jazbec Lamut, Alenka Gregorc Puš in Alijana Ravnik bodo pravnomočno razsodile o tem, ali in kakšno kazen si mladi Ljubljančan zasluži za svoj smrtni greh. Nekaj tednov po seji bodo sodbo strankam poslale v pisni obliki.

12 let zapora bo od višjih sodnic zahtevalo tožilstvo.

Tožilka Tamara Gregorčič ni bila zadovoljna s prvostopenjsko sodbo Cakiću, ker je od velikega senata okrožnega kazenskega sodnika Cirila Keršmanca zanj zahtevala 12 let zapora (najvišja možna kazen je 15). In višjo kazen bo predlagala tudi na seji višjih sodnic.

S prvostopenjskim razpletom je bil nezadovoljen tudi Cakićev odvetnik Gorazd Fišer, njemu pa se zdi osem let in pol zapora odločno prestroga kazen, in dejanskega stanja okrožni senat naj ne bi popolno ugotovil. »Ni izvedel vseh dokazov, ki bi jih moral, tudi glede vprašanja klientove prištevnosti,« pravi Fišer.
 

Dva smrtna vboda


Za zdaj velja, da je Cakić zagrešil uboj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti (pod vplivom kokaina in alkohola), 18. junija lani je s kuhinjskim nožem dolžine 33 centimetrov 44-letnega Tiča večkrat zabodel v vitalne dele telesa; bilo je 17 vbodnih ran in obrambnih ureznin, dva vboda pa sta bila smrtna.

image
Cakić je šel v Tičevo stanovanje prostovoljno, stik med njima pa ni bil prisilen. FOTO: IGOR MALI

Osem let in pol zapora je primerna kazen, je ob izreku sodbe povedal sodnik Keršmanc ter se skliceval na študijo Inštituta za kriminologijo in vrhovnega sodišča o 506 umorih in ubojih na Slovenskem po osamosvojitvi, izrečene kazni za uboje v bistveno zmanjšano prištevnem stanju pa naj bi se glasile ravno okrog osmih let zapora.

V Ljubljani poreden, v Kopru priden

Cakić je bil najprej priprt v ljubljanskem priporu na Povšetovi, kjer pa je 13. oktobra lani aktivno sodeloval v uporu pripornikov, ki ga je organiziral albanski razpečevalec drog Valon Hoxhaj. Iz varnostnih razlogov so ga premestili v koprski pripor, kjer naj bi bil vzoren in ubogljiv jetnik ter si je celo prislužil dan tako imenovanega dopusta, ko je lahko 24 ur počival in ni od njega nihče zahteval ničesar. Od julija pa je v zaporu na Dobu.

Medtem ko se je torej tožilka pritožila le nad višino kazni Cakiću, pa je njegov odvetnik že v prvostopenjskem postopku menil, da se v Tičevem stanovanju na Trubarjevi cesti sploh ni zgodil klasičen uboj. Po njegovem je namreč igralec Cakiću podtaknil GHB oziroma tako imenovano drogo za posilstvo ter ga zlorabil, potem pa še napadel.

image
Za zapahi je od 19. junija 2017, ko so ga po zaslišanju pred preiskovalno sodnico odpeljali v pripor. FOTO: MARKO FEIST

Cakićevo dejanje naj bi nato bilo storjeno v afektu in samoobrambi, in to naj bi bil kvečjemu uboj na mah ali povzročitev hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. Najvišji možni kazni bi potem bili do 10 let zapora, bistveno zmanjšana prištevnost bi najverjetneje prinesla še znatno nižjo kazen, če bi bil Cakić razglašen za celo neprištevnega storilca kaznivega dejanja, pa ga tako ali tako sploh ne bi mogli obsoditi.
 

Kot bi vanj prišli demoni


Dejanje je priznal, a se izgovarjal na izgubo spomina: »Zbudil sem se v nekem prostoru, gol in z občutkom nemoči, velike bolezni, mučenja, spolnega zlorabljanja. Imel sem občutek, da me je slekel in da me spolno nadleguje. Ne vem pa, ali se me je sploh dotikal. Bil sem močno prestrašen, občutil sem bolečino, izgubo dostojanstva, želel sem umreti. Kot bi neki demoni prišli vame.«

Pravnomočna sodba za Cakića bo izšla nekaj tednov po seji.

Toda po mnenju prvostopenjskega senata je šel v Tičevo stanovanje prostovoljno, med njima je bil neke vrste stik, ki pa naj prav tako ne bi bil prisilen. Potem ko je storil, kar je storil, se je umil, oblekel in odšel na ulico poklicat pomoč. V vsem tem času pa bi lahko pravočasna zdravniška pomoč priljubljenemu igralcu rešila življenje. 
Deli s prijatelji