ZBIL IN POBEGNIL

Ukradel avto in trčil v nosečo Urško

David Cerar je Saši Mrak sredi križišča vzel beemveja in 5000 evrov. Nedaleč stran se je zaletel v Urško Podpečan, nato pa pobegnil.
Fotografija: David Cerar se je na sodišču opravičil Saši Mrak (v ozadju). foto: Igor Mali
Odpri galerijo
David Cerar se je na sodišču opravičil Saši Mrak (v ozadju). foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Bilo je kot v kakšnem filmu. A tako zelo resnično, da bi, kot je povedala ljubljanska okrožna sodnica Ana Testen, pri svojem poklicu vajena vsega hudega, še njo kot naključno opazovalko to zelo pretreslo. Kaj vse je občutila šele Saša Mrak, v javnosti znana kot izvršna direktorica Združenja Manager, ko je 15. maja letos okoli osme zjutraj na križišču Kavčičeve in Zvezdne ulice v Ljubljani v srebrnem beemveju čakala, da se ji na semaforju prižge zelena luč. V trenutku, ko je hotela speljati, je na sovoznikov sedež planil 31-letni David Cerar, ji zagrozil z nožem ter jo prisilil, da je izstopila. Pa četudi mu je rekla, naj vzame mobilni telefon in torbico, v kateri je bilo približno 5000 evrov.

Mrakova je vsa prestrašena obstala sredi ceste, Cerar pa je sedel za volan in oddirjal naprej po bližnjih ulicah. Njegova pot se je kaj hitro končala, saj je, ko je prišel do Šmartinske ceste, na križišču z Davčno ulico trčil v voznico kie Urško Podpečan. Ko je ta po trku, ki ni bil nedolžen, saj sta bila avtomobila totalka, izstopila, je, kot je pripovedovala, opazila, da se povzročitelj nesreče oddaljuje od vozila. Tako ji ni priskočil na pomoč. Ženska je bila sicer lažje poškodovana, je pa imela zares veliko sreče v nesreči, saj je bila v 10. tednu nosečnosti in se je, ker se ji je varnostni pas ob trku zategnil čez trebuh, upravičeno ustrašila za otroka. Kot smo lahko slišali na sodišču, jo še danes boli hrbtenica. Ali zaradi nosečnosti ali pa nesreče, ni povsem znano, saj zaradi svojega stanja ni mogla opraviti rentgenskega slikanja.

Že šest let na ulici

Cerar je tako zapustil kraj nesreče in kmalu enemu od očividcev rekel, naj pokliče policiste. Možakar je opazil, da gre za odvisnika od mamil, zato se ga ni upal zadržati. Obtoženi je nadaljeval pot, a so ga hitro prijeli možje v modrem. V zgolj nekaj minutah je storil kar tri kazniva dejanja, in sicer rop, nevarno vožnjo v cestnem prometu in zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči. »Zelo mi je žal. Razlog, da sem to naredil, ni v tem, da bi si prilastil denar. Zato sem tudi Mrakovi zagotovil, da bo denar in stvari dobila nazaj,« se je Cerar, ki je vse do tistega dne šest let preživel na ulici, uradno prebivališče pa ima prijavljeno na domžalskem centru za socialno delo in se preživlja z beračenjem, včeraj opravičil Mrakovi.

Krivdo za vsa tri kazniva dejanja je priznal. foto: Igor Mali
Krivdo za vsa tri kazniva dejanja je priznal. foto: Igor Mali

Dodal je, da je vse skupaj naredil le zato, ker se je dva dni prej sprl in razšel z dekletom. Nato pa ni več vedel, kako naprej, in je razmišljal celo o samomoru. Pod vplivom mamil je hodil po cesti in se odločil, da bo nekomu vzel avto. »Hotel sem se zastrupiti z ogljikovim monoksidom,« je še pojasnil. No, z dekletom, ki je tudi odvisnica, sta sicer spet skupaj, kar je sodnica označila za dobro novico.

Priznal in se pokesal

To, da se je razšel z dekletom in da je imel zlomljeno srce, ima po njenem mnenju lahko le določen vpliv na Cerarjevo ravnanje. A tega, da ni želel priti do denarja, ni verjela. Spomnila je, da gre za dolgotrajnega odvisnika od drog (sam je sodnici razložil, da se drogira že od 15. leta, da je začel s travo in pri 20. letih nadaljeval s trdimi drogami), ki je bil brez denarja in v abstinenčni krizi. »Že štiri leta ste na metadonski terapiji, a očitno ni uspešna,« je dejala in mu na srce položila, češ da je škoda tako mladega življenja in naj se v zaporu potrudi ozdraviti.
Voznica kie se je v nesreči lažje poškodovala. FOTO: Arhiv Slovenskih novic
Voznica kie se je v nesreči lažje poškodovala. FOTO: Arhiv Slovenskih novic

Pri izreku kazni je upoštevala, da je krivdo za kazniva dejanja priznal in vse skupaj obžaloval ter da se je obema oškodovankama tudi opravičil. Za rop mu je dosodila leto in pol zapora (višje kazni mu ni dala, ker še ni storil premoženjskega kaznivega dejanja z elementi nasilja), za nevarno vožnjo še leto zapora ter pet mesecev za zapustitev oškodovanke v nesreči. Hkrati mu je preklicala devet mesecev pogojne kazni zaradi treh tatvin in ene zatajitve, ki jo je na istem sodišču dobil le tri dni pred omenjenim dogodki. In mu še za dve leti prepovedala vožnjo z avtomobilom. Na koncu mu je izrekla tri leta in pol enotne zaporne kazni oziroma dve leti manj, kot je predlagala tožilka Maša Podlipnik (ta bi mu za rop dala tri leta zapora). Morda bo treba dodati še kakšno leto, saj ga zaradi tatvin na sodiščih čakajo še trije postopki. Do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije