KREATIVNO UČENJE

Učenje v Pionirskem domu je zabava

Središče kreativnosti mladih v minulem šolskem letu navdušilo 1200 tečajnikov. Kolektiv verjame v moč znanja in sodelovanja, idej in novosti mu zato ne zmanjka.
Fotografija: Na zaključni prireditvi programa tujih jezikov so otroci tudi zapeli. FOTO: Arhiv Pionirskega Doma
Odpri galerijo
Na zaključni prireditvi programa tujih jezikov so otroci tudi zapeli. FOTO: Arhiv Pionirskega Doma

LJUBLJANA – Pionirski dom – Center za kulturo mladih je pravo središče za tiste, ki imajo radi kulturne in izobraževalne vsebine. Javni zavod že od leta 1963 zelo uspešno izvaja programe z izobraževalnimi in kulturnimi vsebinami za otroke in mlade ter za kreativno preživljanje prostega časa. Kot pravi direktorica Viktorija Potočnik, je za otroka ali mladostnika pomembno, da ima v razvoju dostop do različnih tehnik in ustvarjalnega izražanja.
Gledališki festival v Festivalni dvorani so obiskali številni mladi. FOTO: Arhiv Pionirskega Doma
Gledališki festival v Festivalni dvorani so obiskali številni mladi. FOTO: Arhiv Pionirskega Doma

»V Pionirskem domu jim to omogočamo. Vse leto se lahko vključujejo v različna področja kulture in umetnosti, kot so likovna, glasbena, uprizoritvena, filmska umetnost, učenje tujih jezikov in kultur ter raziskovalne dejavnosti. Dejavnosti potekajo v majhnih skupinah pod strokovnim vodstvom, kjer se otroci lahko družijo z vrstniki, razvijajo domišljijo, estetska občutja ter se prepustijo svetu ustvarjanja.« Kot pravijo v Pionirskem domu, je pri njih otrokom dovoljeno risati čez črto in ustvarjati na tisoč in en način.

Kakovostni programi

V minulem šolskem letu se je programov v Pionirskem domu udeležilo 1200 tečajnikov. Kakovost programov, s katerimi poudarjajo pomen individualnega dela in ga nadgrajujejo v interdisciplinarnosti izvajanih programov in vsebin, dokazuje tudi 98 odstotkov zadovoljnih staršev, pravi Potočnikova in dodaja, da so svoje delo nadgrajevali s strokovnim dopolnjevanjem in kakovostnim ter vsebinskim bogatenjem izvajanja celoletnih in krajših programov na kulturno-umetniškem in jezikovno-kulturnem področju.

»Programe smo medsebojno povezovali, jih dopolnjevali pri izvajanju festivalov za otroke in mladostnike, počitniškem varstvu in v mednarodnem povezovanju. Delovali smo kot profesionalna organizacija, ki spodbuja ustvarjalnost posameznika in njegovo kritično razmišljanje na vseh ravneh.« Njihova skrb za združevanje kakovosti, tradicije in mladostnega pristopa se kaže tudi pri izobraževanju mentorjev, pedagogov in učiteljev, ki je postalo sestavni del vseh festivalov v Pionirskem domu, s katerim lahko udeleženci v nadaljevanju obogatijo svoje vzgojno-izobraževalne prijeme.

Delavnice za osebe s posebnimi potrebami
Na razstavah Pogovor in Ko hodiš v Art centru na Komenskega 9 v Ljubljani je bilo zelo živahno. FOTO: Arhiv Pionirskega Doma
Na razstavah Pogovor in Ko hodiš v Art centru na Komenskega 9 v Ljubljani je bilo zelo živahno. FOTO: Arhiv Pionirskega Doma

Petindvajset celoletnih programov na kulturno-umetniškem in več kot deset na jezikovno-kulturnem področju je dostopnih vsem, tudi otrokom iz socialno šibkejših okolij. Začeli so udejanjati tudi likovne delavnice za mlade z downovim sindromom. »Zaradi izjemnega odziva tečajnikov in odmevnosti razstav Pogovor in Ko hodiš, kjer so se predstavila dela, ki so nastala na celoletnih delavnicah grafike, kiparstva in slikarstva odraslih ter na celoletnih likovnih delavnicah za odrasle s posebnimi potrebami, bomo likovne delavnice za osebe s posebnimi potrebami nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu v prenovljenih prostorih na Komenskega 9 v Ljubljani,« pravi direktorica Potočnikova.

Lani so izvedli osem festivalov, namenjenih predstavitvi otroške in mladinske ustvarjalnosti. Na festivalih, ki imajo večinoma mednarodni značaj, je sodelovalo in si jih ogledalo približno 46.350 ljudi. Kot je še dejala Viktorija Potočnik, se pri njih z veliko nostalgije in še več radovednosti, ko gre za neznanke prihodnosti, povezujejo in srečujejo generacije učečih se otrok in mladostnikov. »V kolektivu pedagogov, ustvarjalcev in organizatorjev, ki verjamemo v moč znanja in sodelovanja, sem prepričana, da idej in novosti za jutrišnji dan ne bo zmanjkalo,« pravi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije