Tudi organizator lažnih porok dahnil da

Hajradin Ličina končno priznal krivdo, v zaporu bo dve leti in sedem mesecev. Slamnati ženini iz republik nekdanje Jugoslavije so dobili vstop v Evropo.
Fotografija: Plačati bo moral 30 tisočakov stranske kazni. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Odpri galerijo
Plačati bo moral 30 tisočakov stranske kazni. FOTO: Nada Černič Cvetanovski

Zgodba o jari kači in steklenem polžu, kakor bi lahko bilo naslov sojenju izmuzljivemu, danes 54-letnemu Hajradinu Ličini, ki je spravil v zakonski jarem in na sodišče več kot 30 slovenskih žensk, se je nazadnje le zaključila. Ličina je končno spoznal, da je dovolj skrivanja in slepomišenja, zgovarjanja na bolezen, in dahnil: »Da, kriv sem.«
Najbolj znana slamnata nevesta je bila Ivona Pavlović. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Najbolj znana slamnata nevesta je bila Ivona Pavlović. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Dobil je le dve leti in sedem mesecev zapora – tak sporazum o priznanju krivde in višini kazni je namreč sklenil s tožilstvom. Na predobravnavnem roku, ta je bil že pred poldrugim letom, mu je tožilka v zameno za priznanje krivde ponujala precej višjo kazen, tri leta in pet mesecev zapora in stransko denarno kazen v višini 30.000 evrov, a takega predloga ni sprejel. Očitno se mu je splačalo, saj je zdaj dobil deset mesecev nižjo kazen. Trideset tisoč evrov stranske denarne kazni pa bo seveda moral plačati.
 

Ženitni mešetar


Če bi krivdo priznal že prej, bi do zdaj lahko odslužil že skoraj polovico kazni pa tudi razrvan ne bi bil tako, kot je zdaj. Nesprejemanje sodnih vabil, nenehno izmikanje sodišču, ki je razpisalo več kot 16 narokov, na katere ni prišel, skrivanje v Črni gori, od koder prihaja in kjer si je hotel soditi sam, izgovarjanje na najrazličnejše bolezni pa tudi strah, da ga bo sodišče vendarle našlo, so na njegovem zdravju pustili trajne posledice.

Tudi zato je dogovorjena kazen nekoliko nižja, kot je bila obljubljena na začetku. Organizatorju slamnatih porok bodo odvzeli še 65.000 evrov, ki jih je pridobil nezakonito, ko je hrvaške, srbske in črnogorske ženine povezoval s slovenskimi ženskami. Za plačilo so s tujci sklenile zakonsko zvezo in zdaj zaradi kaznivega dejanja pristale na sodišču, kjer so bile že vse obsojene, ženini pa so jo nekaznovano pobrisali v osrčje Evrope, kar je tudi bil njihov cilj. Glavni dobičkar v tej zgodbi je bil seveda Ličina.


Hajradinu Ličini je obtožnica uradno očitala kazniva dejanja nezakonitega prehajanja meje. V dveh letih, od sredine leta 2013 do sredine leta 2015, je na račun slamnatih porok slovenskih deklet s tujci, predvsem državljani Bosne in Hercegovine, Črne gore pa tudi Srbije, zaslužil več kot 260.000 evrov. Enaintrideset slovenskih žensk, predvsem s socialnega roba, je bilo pripravljenih za denar stopiti pred matičarja in tako slamnatim ženinom omogočiti vstop v Evropo, pri čemer je bila Slovenija le vmesna postaja.

Tujcem je priskrbel dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji, nato pa na upravnih enotah Velenje, Logatec, Laško, Brežice, Radovljica, Metlika, Cerknica, Škofja Loka, Hrastnik in Mozirje organiziral lažne poroke. Po teh so tujci po navodilih organizatorja na Upravni enoti Ljubljana pridobili dovoljenje, da lahko kot družinski člani državljana Slovenije ali zaradi združitve družine bivajo v Sloveniji.
 

Obljubljal jim je 4000 evrov


Ženskam je za storitev obljubljal do 4000 evrov, a je ta znesek pozneje krepko oklestil, tako da so dobile kvečjemu polovico obljubljenega denarja. Nekatere so možem dale celo svoj slovenski priimek, da so se lažje prebijali skozi Evropo. Eden od novopečenih Slovencev se je po poroki pisal Kekec.


Trideset obtoženih nevest, med katerimi so bile matere samohranilke, ženske brez zaposlitve in dohodkov, nekatere pa zgolj mladostno nepremišljene, je krivdo priznalo, večini so bile izrečene pogojne obsodbe in denarne kazni, v nekaterih primerih pa tudi zaporne kazni v obliki družbenokoristnega dela in efektivne zaporne kazni, odvzeli pa so jim tudi denar, ki so ga pridobile s poroko.

Najbolj znana slamnata nevesta v postopku je bila Ivona Pavlović, nekdanja udeleženka resničnostnega šova Bar, ki je s svojimi burnimi reakcijami poskrbela, da na sodišču nikoli ni bilo dolgčas. V postopku se je poleg nevest in glavnega organizatorja Ličine znašlo še šest pomočnikov, ki so tudi že bili obsojeni. Stroške sodnega postopka bomo plačali davkoplačevalci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije