BREZ RIB

Tržiška Bistrica je po poplavah mrtva reka

Objavljeno 15. marec 2019 18.36 | Posodobljeno 15. marec 2019 18.36 | Piše: Janez Petkovšek

Inventarizacija pokazala, da je novembrski poplavni val odnesel dve tretjini rib. V Mošeniku obnavljajo brežine, ribiči pa v reko vlagajo vzrejene potočne postrvi.

Sanacija brežin in struge v Mošeniku FOTO: Janez Petkovšek
TRŽIČ – Štiri mesece od poplave Tržiške Bistrice na območju Tržiča in njegove širše okolice, ki je povzročila za najmanj 10 milijonov evrov škode (odneslo je hišo Dovžanovih – za njih ste, dragi bralci, zbrali kar 27.800 evrov –, lesen most, spodkopalo cesto med Dovžanovo sotesko in Jelendolom), so kljub številnim intervencijskim posegom marsikje še vidne posledice udarnega vala te hudourniške reke. In to celo ob 15 kilometrov oddaljenih ribnikih Žeje pod avtocestnim viaduktom nad vasjo Bistrica.

Debel niso odstranili

image
Poplavljena dovozna cesta do ribiške brunarice FOTO: Anže Mravlja
Po novembrski ujmi in ogromni škodi je tudi država dojela, da je končno treba prisluhniti občini Tržič, ki je več let neuspešno opozarjala, da je nujna takojšnja sanacija dotrajanih in načetih obrežnih skalometov Tržiške Bistrice v Mošeniku. Več kot pol milijona evrov vredna dela, ki naj bi bila končana do poletja, bodo namreč močno zmanjšala poplavno nevarnost v Tržiču in okolici. Zaradi novih ureditev bo namreč povečana pretočnost hudournika. Ta del mesta bo z nekaj brvmi za pešce in posodobljenimi priključki do več stanovanjskih hiš dobil tudi lepšo podobo. Čeprav je občina državni Sklad za vode kot investitorja prosila tudi za odstranitev zarasti v strugi potoka skozi naselje Ravne in nasproti zdravstvenega doma, ta ukrep ne bo imel posebnega učinka, če vzdrževalci gorskega hudournika v njegovem zgornjem toku ne bodo odstranili vseh štorov in vejevja.
27
kilometrov je dolga Tržiška Bistrica.

image
Ribiči, gasilci in najemnik brunarice v Žejah so morali odstraniti tone blata. FOTO: RD Tržič
Ob zadnji poplavi po besedah Jožefa Smoleja iz Ribiške družine Tržič, ki koncesijsko že desetletja upravlja ribji živelj v Tržiški Bistrici, največ škode ni nastalo zaradi hudega naliva, temveč zato, ker so v gozdu pri Jelendolu nad reko ležala številna drevesa in veje, ki jih po poseku zaradi smrekovega lubadarja niso odstranili. Deroča voda jih je odložila v rečnih ožinah in ob stebrih lesenega mostu pod predorom proti Dovžanovi soteski. Za naplavinami so se čez nekaj časa nabrale ogromne količine vode. Ko je jez popustil, je udarni val pljusknil vse do Žej. Ker se je valil čez Trnovec, je na poti s travnikov in njiv odnašal tudi zemljo. Voda je zalila dostopno cesto do treh ribnikov, številne postrvi iz komercialnega in ribe iz dveh krapovskih ribnikov pa so obležale na cesti in zelenicah. Še huje je bilo na nižjeležeči kmetiji pod Tržiško Bistrico, kjer je pol metra visoka voda odnesla celo kravo.

Hude posledice

image
Sanacija brežin in struge v Mošeniku FOTO: Janez Petkovšek
Čeprav je voda hitro odtekla, je nastala velika škoda. Iz ribiške brunarice, okolice bajerjev in prostora za piknike je bilo namreč treba odstraniti več centimetrov debele sloje blata, okoli njih pa na novo nasuti pesek. Čeprav je najemnik brunarice, postrvjega ribnika in prostora za piknike Anže Mravlja ocenil, da ga bodo menjava tal v brunarici, nov pesek in čiščenje okolice stali 10.000 evrov, je ta škoda neprimerljiva s tisto, ki so jo ugotovili ribiči iz RD Tržič. Ti so s strokovnjaki Zavoda za ribištvo namreč 18. decembra lani izvedli inventarizacijo rib, da bi ugotovili, koliko jih je sploh še ostalo v Tržiški Bistrici. V primerjavi z lanskim spomladanskim odlovom pri kampu Trnovc v Dupljah so pozimi tam izlovili le še 38 odstotkov količine rib kot pred pol leta, v Dovžanovi soteski pa le še četrtino. Obdržale so se le mladice, odrasle potočne postrvi so bile vsega štiri. V posameznih predelih pa rib sploh ni bilo več. Reka je tako v zgornjem in srednjem toku skorajda mrtva. Ker ni ostalo veliko odraslih rib, pa konec lanskega in v začetku letošnjega leta sploh ni bilo ribje drsti. RD Tržič bo tako kljub vlaganju novih potočnic iz ribogojnice Besnica v ta hudournik potrebovala nekaj let, da se bo ribji stalež obnovil. Letos bodo vložili 400.000 mladic in približno dve toni odraslih postrvi, velikih od 25 do 35 centimetrov.

Koncesije jim niso znižali

Kljub veliki škodi pa država ni uslišala prošnje RD Tržič, naj ji vsaj za eno leto zmanjša koncesijsko dajatev za 10 odstotkov. Zato so bili v ribiški družini prisiljeni začasno spremeniti režim lova v Tržiški Bistrici za svoje člane. Namesto 20 ribolovnih dni po sistemu ujemi in vzemi je po novem takih le še 10, preostalih 10 pa postrvi sicer lahko lovijo, a jih morajo spuščati nazaj.
Ne glede na poplavo, kakršne Jožef Smolej ni doživel v 48 letih delovanja v RD Tržič, to ne bo ovira za uresničevanje najpomembnejše naloge, to je gradnje nove ribogojnice. Ta bo stala na že odkupljeni zemlji v podaljšku prostora za piknik v Žejah. Če bodo zanjo dobili gradbeno dovoljenje, bodo štiri bazene za vzrejo potočnih postrvi začeli graditi že letos. Zdajšnja ribogojnica v Besnici je namreč zastarela, poleti pa tam občasno zmanjka vode. Zato nujno potrebujejo sodobnejšo, in to tam, kjer Tržiška Bistrica nikoli ne presahne.
image
Inventarizacija rib v Tržiški Bistrici po lanski poplavi FOTO: RD Tržič

Letošnja sezona v Žejah ni vprašljiva
Kljub novembrski poplavi najemnik že sanirane brunarice obljublja, da bo priljubljen ribolov šarenk v komercialnem ribniku možen že konec marca ali v začetku aprila, da bo odkupna cena za kilogram ujete ribe le malenkost višja od lanske (nova bo 6,8 evra za kg), od maja pa da bo znova možno najeti prostor za piknik, na katerem je zdaj še nekaj rečnega blata. Oba kraparska bajerja pa sta za turiste odprta že zdaj (dnevna dovolilnica stane 9 evrov).
Deli s prijatelji