PLAGIAT

To je konec s Kobalom, sodelavci mu sporočajo

Objavljeno 20. januar 2019 16.30 | Posodobljeno 20. januar 2019 16.30 | Piše: M. M.

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so zaradi razkritja šokirani. Napisali bodo kazensko prijavo, plagiata ne smejo več uvrstiti na spored.

Kobal je leta 2013 prejel gong popularnosti.
»Na podlagi naše natančne primerjave od stavka do stavka in od besede do besede gre za prevod z zgolj nekaj okrajšavami in dodatnimi besedami, ki so dejansko vrivki. Nekaj teksta je tudi neprevedljivega. A dejansko je Boris Kobal vanj dodal le nekaj avtorskih vzklikov ter štiri replike na koncu predstave, ko liki govorijo o tem, da bodo ustanovili espe Profesionalci. Celo imena so ista, prav tako je isto število dramskih oseb, nekatera njihova imena so poslovenjena ali pa se ne naslavljajo z imeni. Skratka, gre za prevod s krajšimi črtanji,« je na kratko povzela bistvo najnovejše afere z gledaliških odrov mag. Tina Kosi, upravnica Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje.

image
V SLG Celje so zaradi plagiata, ki jim ga je prodal Boris Kobal, ostali tudi brez hišne predstave na Dnevih komedije. A gledalci ne bodo prikrajšani, saj jo bodo nadomestili s katero drugo.
Potem ko se je izkazalo, da je komedija Borisa Kobala Profesionalci espe pravzaprav plagiat dela italijanskega avtorja Alda Nicolaja, se je gledališka hiša znašla v zelo nezavidljivi situaciji, zaradi katere so zadnji teden v SLG vladale izredne razmere. Imena tistega, ki je prvi opozoril SLG na plagiat, Kosijeva ne želi razkriti, saj da so dolžni zaščititi svoje vire. So pa opozorilo vsekakor vzeli zelo resno in se še isti dan lotili iskanja izvirnega dramskega dela italijanskega avtorja.

Boris Kobal je v tekst dejansko dodal le nekaj avtorskih vzklikov ter štiri replike na koncu predstave.

»Originalni tekst smo pridobili v četrtek prejšnji teden, bežni pregled je kazal na to, da je tekst vsaj zelo soroden, če že ni plagiat. A med vikendom, ko smo natančno pregledali cel tekst, dvomov ni bilo več. Izkazalo se je, da je Kobalov tekst res plagiat. Seveda smo ga o tem obvestili in ga prosili za pojasnilo. Odgovoril je, da zadevo z vidika ustreznega prenosa materialnih in avtorskih pravic tudi sam preverja pri zastopniku imetnika teh pravic Alda Nicolaja. »Takoj ko bom dobil odgovor, vas bom kontaktiral, da se zadeva reši po mirni poti in v obojestransko korist,« je Kobal odgovoril Kosijevi. A ta na njegov odgovor ni čakala, temveč so nemudoma začeli urejati zadevo.

13.000 evrov bo SLG Celje terjal od Kobala.

»Stopili smo v stik z zastopnikom nosilca avtorskih pravic in zadevo začeli takoj urejati oziroma je to za nas storila Avtorska agencija Slovenije,« je pojasnila Kosijeva. Kobala pa so podučili, da sta neupravičena uporaba avtorskega dela in kršitev avtorskih sorodnih pravic kaznivo dejanje, za kar lahko v določenih okoliščinah odgovarja tudi SLG. Predstavo so umaknili s sporeda. »Zame osebno je bilo to veliko razočaranje, ki ga nisem pričakovala, saj smo s Kobalom, ne samo jaz, temveč tudi mnogi člani zasedbe, doslej veliko in vedno dobro sodelovali,« je še povedala Kosijeva. Zato ni čudno, da so bili tudi igralci, ki so zdaj ostali brez predstave, zelo razočarani, prav tako režiser Jaša Jamnik.

image
Tina Kosi, upravnica SLG Celje, pravi, da je vsa dela nemogoče poznati, čeprav praviloma na dan prebere po eno dramsko delo. Tako je vajena še iz študentskih časov.
Ker so se samoprijavili, so za doslej odigrane predstave plačali zgolj 3063,40 evra z vsemi dajatvami in provizijo Avtorski agenciji Slovenija. Nadaljnje uprizarjanje komedije je prepovedano, kar pomeni, da je šlo dva meseca dela igralcev tako rekoč v nič. Ravno v prihodnjih dveh mesecih bi namreč sledilo 15 uprizoritev, še nekaj pa prihodnjo sezono, skupaj okoli 40. Zato SLG niti še ne more oceniti, kolikšni bodo vsi stroški zaradi afere. Za pregon zaradi plagitata se ne bodo odločili, saj se mora za to odločiti nosilec avtorskih pravic, torej agencija v Italiji. »Mi pa bomo spisali kazensko prijavo in naredili vse, kar se od nas pričakuje, saj vendarle delamo z javnim denarjem,« je še dejala Kosijeva. Od Kobala bodo tudi terjali 13.000 evrov bruto honorarja, ki so mu ga že izplačali za komedijo. Z njim pa v prihodnje ne nameravajo več sodelovati. 
Deli s prijatelji