GROZLJIVA NESREČA

Tiborja na avtocesti povozil avto

Objavljeno 14. marec 2019 07.20 | Posodobljeno 19. marec 2019 09.22 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Tibor in Samo Brajdič sta hotela peš po avtocesti do črpalke. 15-letnik umrl na kraju nesreče, hudo poškodovan tudi 22-letnik.

Tibor Brajdič bi čez en mesec dopolnil 16 let. FOTO: Družinski arhiv
NOVO MESTO – V največjem romskem naselju na Dolenjskem, v Brezju, pri nedokončani hiši, v kateri živi mama Ilonka s štirimi otroki, so se včeraj zjutraj zbirali sokrajani in sorodniki. Na dvorišču so zvečer, ko je kot strela z jasnega udarila tragična vest, da je umrl Ilonkin ​15-letni sin Tibor Brajdič, eden od njenih sedmih otrok, zakurili ogenj. Čez en mesec bi fant dopolnil 16 let, njegovo življenje pa se je končalo na avtocesti pri Trebnjem.

image
Tibor bo ležal v domači hiši. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Potem ko je v njunem cliu zmanjkalo bencina, sta se Tibor in voznik, 22-letni Samo Brajdič, odločila, da jo bosta po avtocesti kar peš mahnila do najbližje bencinske črpalke, čeprav je bila ta kar kakšna dva kilometra stran. Trije sopotniki so nameravali počakati v avtu. Na njem so vklopili vse štiri smerokaze, za lastno vidnost pa pešca nista poskrbela. Kmalu je po avtocesti pravilno pripeljala 37-letna voznica, ki pešcev v temi na avtocesti seveda ni pričakovala. Kljub zaviranju je trčila vanju.

»V torek sem bil v Grosupljem na obisku pri bratrancu in zvečer so me prišli iskat, da bi me peljali v Mirno Peč, kjer živim. Z avtom smo se domov peljali Leja, Marjetka, Samo, Tibor in jaz,« se je torkovega večera včeraj zjutraj spominjal 14-letni Uroš, Tiborjev brat. A v cliu je zmanjkalo bencina, na kar razposajena druščina ni računala, mislili so namreč, da ga je še dovolj. Samo, ki še ni opravil vozniškega izpita, je parkiral ob cesti, vklopil smerokaze in s Tiborjem stopil iz avta. Menda sta hotela prečkati cesto, v tistem pa je že počilo.

V cliu je zmanjkalo goriva, zato sta hotela voznik in sopotnik peš do črpalke.

»Takoj sem bil pri Tiborju. Ni kazal znakov življenja, ampak smo ga vseeno poskušali oživljati,« se je najbolj pretresljivih minut reševanja spominjal Uroš in pokazal, da ima še vedno okrvavljeno majico. »To je Tiborjeva kri. Poskušal sem ga rešiti, a menda je imel zlomljen tilnik, zato mu ni bilo pomoči. Tudi Samo je bil sprva čisto brez življenja, a so ga nekako rešili. Vladala je panika,« je Uroš pojasnjeval v šoku. In povedal, da ni izgubil le brata, ampak tudi dobrega prijatelja, zaupnika.

Tibor se je težje učil, zato je hodil v osnovno šolo s prilagojenim programom v Novo mesto. »Ampak imel je jasne cilje. Hotel je postati avtomehanik. Že zdaj je popravil kakšen motor,« se je brata spomnil Sandi Selimčič. »Bil je vedno vesel, razigran, družaben fant. Rad je s prijatelji odšel v Novo mesto, včasih je kar preveč zahajal v družbo, tako da smo mu to za nekaj časa prepovedali, da ne bi zašel na kriva pota. In rad je imel glasbo, rad je plesal. Res je bil dobrovoljček,« je v solzah dodal Sandi. Ne more verjeti, da Samo in Tibor nista razmišljala o nevarnosti hoje po avtocesti. In to ponoči.

Napadli voznico

Kot je včeraj zjutraj sporočila Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto, so bili policisti nekaj pred 21. uro obveščeni o prometni nesreči na avtocesti pri kraju Grm. »Po prvih ugotovitvah policistov Postaje prometne policije Novo mesto je 37-letna voznica osebnega avtomobila vozila iz smeri Ljubljane proti Novemu mestu. Pri naselju Grm je kljub zaviranju trčila v dva pešca, ki sta prečkala avtocesto; 15-letni pešec je zaradi hudih poškodb umrl na kraju dogodka, hudo poškodovanemu 22-letnemu pešcu pa so reševalci Zdravstvenega doma Trebnje ponudili prvo pomoč, ga oživljali in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Po podatkih iz bolnišnice je hudo poškodovan, vendar ni več v smrtni nevarnosti. Zdravniško pomoč so ponudili tudi voznici.« Kot smo neuradno izvedeli, naj bi Romi na prizorišču tragedije napadli voznico avta, ki je zbila pešca. Zaradi lažjih poškodb so jo odpeljali v zdravstveni dom.

3 udeleženci v prometu so letos umrli na cestah Policijske uprave Novo mesto.

Ob zadnji tragediji so policisti opozorili na nevarno ravnanje pešcev, ki s hojo po avtocesti ogrožajo sebe in druge udeležence v prometu. Vozniki namreč ob hitrostih, ki so na avtocesti bistveno višje kot na ostalih cestah, pešca ne opazijo in ne pričakujejo. »V primeru okvare vozila naj voznik ustavi vozilo na odstavnem pasu, vključi vse štiri smernike in si nadene odsevni brezrokavnik. Na oviro na avtocesti naj druge voznike opozori z varnostnim trikotnikom, pokliče na pomoč in poskrbi za lastno varnost in varnost potnikov, ti naj čim prej zapustijo vozilo in stopijo za varovalno ograjo,« so jasna navodila policistov voznikom. 
Deli s prijatelji