TRADICIJA

Stotim dekletom pometli pot na Triglav

Prihodnji teden bomo izžrebali pohodnice za naš tradicionalni pohod. Tja smo se odpravili tudi že po stopinjah prvopristopnikov, čez Triglavsko škrbino.
Fotografija: Ne zamudite pohoda na Triglav! FOTOgrafije: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Ne zamudite pohoda na Triglav! FOTOgrafije: Boštjan Fon

LJUBLJANA – Še enkrat vam na kratko obnovimo gorniški scenosled za stotnijo deklet, spremljevalce pohoda, dve poštarici in enega kronista, ki bo potekal od 5. do 7. septembra: pohodnice in spremstvo se bomo zbrali v Lescah in se odpeljali na Rudno polje. Noč po večerji in spoznavnih uricah ob pregledu opreme bomo prespali v vojaških objektih EVOJO Pokljuka na Rudnem polju, naslednji dan se bodo pohodnice povzpele mimo Jezerc, Studorskega prevala, Vodnikovega doma do planinskega doma Planika, tam odložile opremo in se v navezah, če bodo razmere to dovoljevale, odpravile na vrh Triglava. Sledijo vrnitev, večerja in namestitev v planinskem domu in naslednji dan pot nazaj na Rudno polje. Če bo na dan vzpona slabo vreme, bomo počakali v koči in poskušali vrh osvojiti v soboto zjutraj pred vrnitvijo v dolino.
Varnost je na prvem mestu.
Varnost je na prvem mestu.

Najnaporneje je bilo leta 1985

Že več kot dvajset let se ženske ekspedicije, ki jim dirigiramo tempo in kažemo pot, odpravljajo do Aljaževega stolpa s Pokljuke. V prejšnjem stoletju so se stotnije pred pohodom zbirale marsikje: v Bohinju, na Bledu, v Martuljku, v Šport hotelu na Pokljuki in celo v Ski hotelu na Voglu, z vrha pa so se vračale na Pokljuko, v Bohinj, Trento in dolino Krme. Prenočevale so že v vseh treh triglavskih kočah, na Kredarici, v Planiki in na Doliču. Od tod so priplezale na vrh po običajnih planinskih poteh. Enkrat, kot povedo zapiski iz preteklosti, je šlo za zamisel alpinista Toneta Jegliča, so jo ženske urezale z Ledine, kjer stoji Planika, po smeri prvopristopnikov – čez Triglavsko škrbino. Preden so na to stezičko stopile prve, so šli čez smer alpinisti z metlami in jo pometli, da kakšen sprožen kamen ne bi povzročil nesreče. Posebne vrste pohod se je odvijal leta 1985, bil je dvajseti po vrsti. Organizatorji smo hoteli preveriti, koliko deklet gre z nami zaradi gorá in koliko samo zaradi Triglava.

Žrebanje bo izvedeno sredi prihodnjega tedna, zato vam priporočamo, da današnjo prijavnico izpolnite in odpošljete še v ponedeljek, prijavite pa se lahko tudi s spletnim obrazcem na naslovu TUKAJ.

To je bil najnapornejši vzpon, trajal je dan dlje. Pot je vodila po običajni smeri do koče Planika, nato pa so nekatere planinke odšle v spremstvu vodnikov okoli Malega Triglava na Kredarico in se vrnile v »bazni tabor«. Celotna odprava je šla naslednji dan na vrh Triglava in od tam do Tržaške koče na Doliču, od tam pa čez Hribarice do Koče pri Triglavskih jezerih. Sledilo je drugo prenočevanje in stotnija je naslednji dan šla mimo Črnega jezera na Komno in sestopila h Koči pri izviru Savice. Že pred Črnim jezerom je ena od pohodnic omagala in Janez Brojan, takratni načelnik gorskih reševalcev iz Mojstrane, si jo je po prastari gorskoreševalni navadi naložil na hrbet in jo čez prepadno Komarčo enostavno prinesel v dolino. Na tej, sicer prelepi gorniški turi se je pokazalo, da se ženske prijavljajo na naše pohode zaradi Triglava, in takega poskusa nismo več ponovili.

Pred par leti smo se pred Planiko kepali kot majhni otroci.
Pred par leti smo se pred Planiko kepali kot majhni otroci.

Žrebanje naslednji teden

Predvsem na poti nazaj, ko je vrh že osvojen, naše pohodnice sestavijo precej modrih, celo legendarnih stavkov. »Zvečer, ko se vrnem domov, se ga bom napila,« je med sestopom z vrha obljubljala udeleženka odprave Slovenskih novic na Triglav, doma z dolenjskega vinorodnega območja. »Vem, da se ga je že danes moj mož, ki se je na eni strani bal, da se mi med vzponom na vrh ne bi kaj zgodilo, na drugi pa hoče s tem utopiti dvom, ki ga je glasno ponavljal pred odhodom, ali mi bo vzpon sploh uspel.« Naj vam na kratko pojasnimo: z naše strani dvomov ni! Organizacija in izvedba sta zastavljeni tako, da bomo poskušali pohod narediti kar se da varen, prijeten in poln gorniških doživetij, ob tem pa vam odkriti skrite koščke gora, ki ste jih nemara do danes spregledale. Še enkrat ponavljamo: cilj je osvojiti vrh »očakov kranjskih siv`ga poglavarja«, vendar ne za vsako ceno in predvsem ne v neprimernih vremenskih razmerah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije