NAPAKA

Slovenec Branko se je obesil v angleškem centru za priseljence

Objavljeno 11. januar 2019 21.10 | Posodobljeno 11. januar 2019 21.10 | Piše: Lovro Kastelic

Leto in pol po smrti 43-letnega Zdravkovića britanski organi le priznali napako. Ker se je zbala za njegovo zdravje, je partnerica na pomoč poklicala policijo.

Nicola Sanderson je Branka poznala kot prijaznega in urejenega. FOTO: Osebni arhiv
LONDON – V Angliji po letu in pol še vedno odmeva smrt slovenskega državljana Branka Zdravkovića. Preiskovalci so namreč tamkajšnje ministrstva za notranje zadeve zaprosili za odprtje Slovenčevega primera, preprečiti želijo, kot zatrjujejo, da se osebne stiske ne bi več tako tragično končale.
image
Če ne bi bil britanski sistem v centrih za pridržanje priseljencev tako površen, Slovencu najbrž ne bi bilo treba skozi vrata zapora Verne. FOTO: justice.gov.uk

Branko se je rodil v Sloveniji. Diplomiral je na Bledu na višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem. Bil je učitelj smučanja in govoril več tujih jezikov. Zadnjih osem let je bival v Londonu, kjer se je vpisal še na elitni študij MBA. Na Otoku je Branko nazadnje delal kot natakar. Star je bil 43 let. Pa še to: preden je zapustil domovino, je delal kot receptor v kranjskogorskem hotelu Korona.

Njegova življenjska sopotnica je bila danes 53-letna Nicola Sanderson. Živela sta v svetovljanskem predelu Londona Notting Hill. Branka je opisovala kot izjemno toplega in inteligentnega, bolj skopo je govorila o težavah, ki jih je imel z alkoholom. Morda le to, da je njegovo pitje postalo neznosnejše po decembru 2016.

Zaradi alkohola so ga britanski organi strpali v Center za pridržanje priseljencev Verne ob jugozahodni obali Anglije in pravzaprav ga je samo še par dni ločevalo od izgona iz Združenega kraljestva. Tja so ga privedli po aretaciji zaradi suma kaznivih dejanj kršenja javnega reda in miru. V času njegovih kršitev so organi ugotovili, da ni imel urejene dokumentacije za delo v Veliki Britaniji.
 

Šokantna smrt


Ko so ga po 18 dneh pripora, bilo je 8. aprila 2017 ob 23.30, našli obešenega v skupni kopalnici, njegova Nicola ni verjela uradnemu sporočilu. Začela je bresti po zadnjih trenutkih Brankovega življenja, poskušala razvozlati, kaj je šlo tako narobe. »Upam, da ne bo nikomur treba skozi kalvarijo, skozi katero sem morala ...«
image
Kaj bi se zgodilo, če Nicola Sanderson ne bi poklicala policije? FOTO: Osebni arhiv

Kot pravi, je bila celo sokriva za njegov tragični konec, saj so ga v center poslali šele zaradi njenega klica na pomoč, poklicala je, ker jo je zaskrbelo njegovo neprištevno obnašanje. »Takrat je popival res čez vse meje, obnašal se je čudno in nevarno. Bila sem močno zaskrbljena. Na moj apel so ga policisti aretirali, upala sem, da mu bodo vendarle pomagali,« je pripovedovala. Že čez dva dni pa je prejela Zdravkovićev klic in povsem prebledela, ko je zaslišala njegove besede: »Nicola, sem v priporu z drugimi priseljenci, ki jih nameravajo izgnati iz kraljestva.«
Po tistem si je kar naprej očitala. Odtlej je bila z njim redno v stiku. Na dan njegove smrti je rezervirala še vozovnico za vlak; že naslednji dan bi se videla.
image
Branko Zdravković je moral umreti, da so se končno prebudili britanski organi. FOTO: Osebni arhiv

Zanimivo, da ji ni prav nihče sporočil o partnerjevem nesrečnem koncu. Niti takrat ne, ko je prišla v Verne. »Prišla sem k partnerju,« jim je obrazložila. Pa se ni zdelo nikomur vredno, da bi jo pripravil na najhujše. »Čakati sem morala dolgih 20 minut, da so mi hladnokrvno rekli, da ga ne morem videti, ker se je prejšnji dan ubil.« Zakaj in čemu se je ubil, ni izvedela. Vse skupaj ji je začelo pošteno smrdeti.

»Čeprav je imelo ministrstvo za notranje zadeve ves čas pri sebi moje podatke in me imelo za edinega svojca,« je nadaljevala Sandersonova, »ne razumem, zakaj mi niso želeli povedati, kaj se je zgodilo z Brankom.« Razjedali so jo dvomi in vprašanja.

»Le kako je lahko postal na lepem tako ranljiv? Branko je bil večino časa najinega sobivanja vendarle srečna in pozitivna oseba, prijazna in vljudna, vselej je bil tako urejen. Njegova smrt je bila zame dejansko presenetljiva in šokantna. Vse bolj sem bila prepričana, da so bili za njegovo smrt najbolj krivi prav tisti, ki so bili v priporu odgovorni za njegovo varnost. Groza, o podrobnostih njegove smrti me niso hoteli seznaniti!«
 

Priznali napako


Urad za notranje zadeve in varuhinja za človekove pravice Elizabeth Moody sta po več kot letu in pol le priznala napako in izdala opravičilo: »Glede na izid preiskave so naše misli v tem trenutku tesno z družino in prijatelji gospoda Zdravkovića. Ugotovili smo, da je Slovenec umrl zaradi ohlapnega nadzora.« Prav tako so spoznali, da je v centru večkrat vzel »široko dostopne« droge. Da je umrl po tistem, ko so ga »kljub ugotovljeni suicidalnosti premestili v enoto z manj strožjim varovanjem«.
»Ne razumem, zakaj mi niso želeli povedati, kaj se je zgodilo z Brankom.


Poročilo navaja tudi, da naj bi pod vplivom droge v tem času skočil v bližnji ribnik, reševati pa so ga morali še večkrat. Poročilo navaja, da slovenski jezik v njegovem primeru ni bil upoštevan in »da se je osebje oprlo zgolj na zagotovilo Zdravkovića, da je z njim vse v redu, ne pa tudi na njegovo povsem načeto duševno stanje in suicidalna nagnjenja«.

Preiskava je pokazala, da je bila v centru za pridržanje priseljencev strategija za nadzor nad drogami popolnoma neučinkovita ter da osebje ni opravilo ustreznega usposabljanja, kako delovati s priporniki s suicidalnimi težnjami. »Vsa priporočila, ki so bila podana po Zdravkovićevi smrti, obravnavamo skrajno resno, sprejeli bomo tudi vrsto ukrepov, ki bodo zagotavljala popolnejši in celovitejši nadzor nad priporniki.«
11
smrti je bilo 2017. v britanskih centrih za priseljence.


Naposled so priznali: »Če bi center razpolagal s popolno in celovito zdravstveno oskrbo, nesrečnika zagotovo ne bi nikdar sprejeli v stanju, v kakršnem je bil.« Izkazalo se je, da je bil Branko Zdravković nekakšna kaplja čez rob, da je moral umreti, da so se končno prebudili britanski organi in izboljšali stanje v centrih za pridržanje priseljencev. Samo leta 2017 je bilo v njih 11 smrtnih žrtev. 
Deli s prijatelji