VERNICO RAZGLASIL ZA NEPRIŠTEVNO

Škofu Štumpfu grozi zapor!

Objavljeno 17. januar 2020 18.50 | Posodobljeno 17. januar 2020 18.50 | Piše: Oste Bakal

Vernico je razglasil za neprištevno. Pred zalezovalko je ščitil župnika.

Murskosoboškega škofa Petra Štumfa toži zaradi razžalitve. FOTO: Oste Bakal
Za nekatere slovenske škofe se leto 2020 gotovo ni začelo srečno in veselo. Poleg zahteve nekaterih organizacij po odstopu nadškofa Zoreta se škof Štumpf pripravlja na srečanje s sodniki. Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin, je namreč za Slovenske novice potrdil, da se bo na tem sodišču kmalu začel kazenski postopek zoper murskosoboškega škofa, mnsg. dr. Petra Štumpfa. »V zadevi je vložena zasebna tožba zaradi storitve kaznivega dejanja razžalitve po drugem v zvezi s prvim odstavkom 158. člena kazenskega zakonika -1. V zadevi je vložen ugovor in kazenski postopek je v fazi odločanja o ugovoru. Po odločitvi o ugovoru bo razpisan predobravnavni narok ali narok za glavno obravnavo. Zadeva je dodeljena sodniku Stanislavu Jugu,« nam je potrdil Branko Palatin, predsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti. Kot smo neuradno izvedeli, obtoženi škof menda ni niti zanikal, da je s tem, ko je vernico Lidijo Turk Klemenčič razglasil za »neprištevno žensko«, tudi javno razžalil. Zato lahko pričakujemo, da se bo na murskosoboškem okrožnem sodišču kmalu dejansko začel odmeven dogodek, saj se ne zgodi pogosto, da se sodi tako visokemu cerkvenemu dostojanstveniku.

Namišljena ljubezenska pravljica

Kakor koli že, zdaj je povsem jasno, da domnevna ljubezenska pravljica med murskosoboškim stolnim župnikom Goranom Kuharjem in 30 let starejšo vernico Lidijo Turk Klemenčič, ki je konec julija in na začetku avgusta lani odmevala zlasti po Pomurju, a tudi širše po Sloveniji in celo tujini, še zdaleč ni končana. Najkrajšo naj bi očitno potegnil soboški škof Peter Štumpf, ki je v času te afere povsem verjel župniku Kuharju ter ga, pričakovano, odkrito podpiral in ga še vedno. Toda med podpiranjem je očitno torej močno razžalil vernico Lidijo Turk Klemenčič, ta pa ga je kazensko ovadila. Sprva naj bi se jo nekateri pomurski odvetniki izogibali zastopati, a ji je septembra lani uspelo prepričati znanega murskosoboškega odvetnika Dejana Bačiča, in ta je v njenem imenu vložil ovadbo.

Kakšna kazen se obeta škofu?

V primeru, da ga spoznajo za krivega zaradi razžalitve zoper čast in dobro ime, mu v zvezi s 1. odstavkom 158. člena KZ-1 grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.

V ovadbi škofu predvsem očitajo, da je v javnosti Lidijo Turk Klemenčič med drugim razglasil za neprištevno. Za naš časnik Slovenske novice je namreč izjavil: Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo ... Po Murski Soboti in zdaj očitno že novinarjem govori res podle zgodbe o teh ženskah (mislil je na ženske, ki se z župnikom pogovarjajo ali sodelujejo v župniji ..., op. p.), ki so popolnoma izmišljene, spet stvar njene bolne domišljije, ljubosumja in neprištevnosti ...« Torej če ne bo morebitne kakšne zunajsodne poravnave, kar je težko verjeti in za kar je zdaj že nekoliko prepozno, se bo moral najvišji dostojanstvenik Rimskokatoliške cerkve v Pomurju, zagovarjati pred sodniki.

image
Eno od ljubezenskih pisem FOTO: Oste Bakal

«Zalezovala in nadlegovala«

Spomnimo: po sporočilu v Župnijskem listu julija 2019, ko je župnik Kuhar obvestil vernike in javnost o domnevnem zalezovanju in nadlegovanju, ter burnem odzivu Lidije Turk Klemenčič se je s podporo župniku odzval škof, dr. Peter Štumpf. Po njegovem mnenju bi resnico v celotni zadevi lahko razodeli samo tako, da vsa natolcevanja in grda obrekovanja gospe Lidije pustimo ob strani, saj se je med drugim sama razkrila, ker da župnik Goran Kuhar in noben njegov sodelavec ni za noben medij povedal, za katero žensko gre. Škof nam je takrat razkril, da Lidija sploh ni hodila v cerkev do pogreba nekoga od njenih bližnjih, ko je videla župnika Kuharja. »Od tedaj je začela prihajati v cerkev, župniku nastavljala darila, pisala pisma, ga poskušala doklicati z različnih številk, krožila z avtom po okolici cerkve in župnišča itd. G. župnik jo je od prvega trenutka zavračal, njeno vsiljevanje, ki traja že več let in se stopnjuje, pa je zanj velika obremenitev. Sam sem moral župnika Gorana kar nekajkrat v zadnjem trenutku zamenjati pri maševanju v stolnici zaradi prisotnosti te ženske zalezovalke, ki je prišla v cerkev v prepričanju, da bo maševal on. Prav tako sem se osebno prepričal, kako ga z avtom zalezuje, kam se bo iz župnišča odpeljal. Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo. G. župnik ji nikoli ni napisal nobenega pisma. To je le del njene fantazije. Naj jih pokaže, če jih ima, oziroma če jih kaže, jih je napisala sama ali kdo od njenih zaveznikov, zagotovo pa ne g. župnik. Tako je tudi vse, kar govori o župnikovih sodelavcih oziroma sodelavkah, stvar njene bolne fantazije. Vse to si izmišljuje iz bolestnega ljubosumja. Govori, da ima zvezo z g. župnikom, kar v resnici ni nikoli obstajalo niti za trenutek,« je bil prepričan škof Štumpf.

image
Škof Peter Štumf trdno stoji za svojim župnikom. FOTO: Oste Bakal

Preostale vernice v strahu

Zatrdil nam je tudi, da je stalno in dolgotrajno zalezovanje za župnika hud psihični napor, vse pa je preseglo meje, ko je začela groziti in v nevarnost spravljati nekatere ženske, ki se z župnikom pogovarjajo ali sodelujejo v župniji. »Ne čutijo se več varne pred njo na cesti, ena je bila že deležna fizičnega napada z njene strani. Stojim za g. župnikom Goranom Kuharjem in župnijskimi sodelavkami, da svoj poklic živijo zvesto in neoporečno.«
Deli s prijatelji