ZASLIŠANJE

Sestri pogrešanega tovornjakarja vzeli DNK

Objavljeno 19. julij 2018 18.16 | Posodobljeno 19. julij 2018 18.26 | Piše: Gordana Stojiljković
Mesec dni mineva, kar so blizu mejnega prehoda Dolga vas na madžarski strani odkrili tovornjak brez voznika. O pogrešanem 53-letnem Milanu Hodniku nobenih sledi, sestro Marjeto zaslišali na madžarski policiji.
Milan Hodnik je izginil neznano kam. FOTO: Policija
STARA FUŽINA – Minilo je natančno mesec dni, odkar je neznano kam izginil 53-letni Milan Hodnik iz Stare Fužine pri Bohinju, ki je sicer že skoraj dve desetletji živel v Ljubljani. Kot voznik tovornjaka se je vračal s službene poti na Madžarskem, ko je izginil, njegov tovornjak pa so 19. junija odkrili na avtocesti, nekaj kilometrov pred mejnim prehodom Dolga vas.
Kot je takrat v policijskem poročilu zapisal tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos, »so vozilo našli okoli poldneva na avtocesti, v njem pa so bili najdeni tudi vsi njegovi osebni predmeti«. Policija je razpisala iskanje, a niti mesec dni pozneje ni obrodilo sadov.

30 dni je minilo, odkar je izginil 53-letni Milan Hodnik.

Tovornjak totalka, Milana nikjer

Lastnik tovornjaka in Hodnikov delodajalec Dean Žunič iz Škofij nam je pred slabim mesecem zaupal, da je o zapuščenem tovornjaku najprej izvedel od prijatelja avtoprevoznika, ki je imel po naključju enako pot kot Milan. »Pripeljal je kakšnih deset minut za Milanom. Rekel je, da je videl moj kamion in da je bil prazen, torej brez voznika. Ko sem govoril s policisti, so mi povedali, da iz tovornjaka ni nič izginilo,« je pojasnil Žunič, ki ga, kot nam je zaupal, skrbi, kaj se je zgodilo z njim. »Kot delavec je bil zelo zanesljiv, imela sva prijateljski odnos,« je pojasnil in dodal, da je pogrešani vozil po Sloveniji pa tudi po Madžarskem in Italiji. O njem nima nobenih informacij: »Tovornjak je na Madžarskem na servisu, saj je bil totalka, sicer pa nimam prav nobenih informacij.«

Izginotje preiskujejo madžarski policisti
Policisti Policijske postaje Bled so 20. junija sprejeli prijavo svojcev o pogrešani osebi in začeli zbirati podatke o izginotju ter na podlagi teh informacij nadaljevali izmenjavo podatkov z madžarskimi varnostnimi organi prek mednarodnega policijskega sodelovanja, pojasnjuje Bojan Kos. »Oseba je bila vnesena v baze pogrešanih. Izmenjava nekaterih podatkov z madžarskimi varnostnimi organi še poteka, postopek pa glede na kraj domnevnega izginotja vodijo oni, medtem ko blejski policisti v okviru sodelovanja z njimi zagotavljajo izmenjavo vseh podatkov o pogrešani osebi in jim v tej zvezi tudi pomagajo,« je na vprašanje, kaj preiskujejo slovenski in kaj madžarski policisti, odgovoril Kos.

Obiskali smo tudi domačijo Hodnikovih v Stari Fužini, ki ji po domače pravijo Pr'Htoro, kjer smo izvedeli, da so le pet dni pred srkrivnostnim izginotjem pokopali Hodnikovo mamo Rezko. Na pogrebu je bil tudi Milan, ki je, kot nam je zaupala sestra Marjeta, v garsonjeri v Ljubljani živel sam. Ta dvomi, da bi njen brat storil samomor, a več časa ko mineva, manj prepričana je o tem. »Bil je zdrav, edina zdravila, ki jih je jemal, so bila za ščitnico. Sekiral se je le, če je bilo kaj narobe s tovornjakom. Imela sva stike, a 18 let je živel v Ljubljani, mogoče se je vmes kaj spremenil. Na pogrebu ni bilo časa, da bi se kaj resno pogovorila. Bil je žalosten, a zgovoren,« pravi Marjeta, ki jo nadvse begajo okoliščine nesrečnega dogodka.

Na Madžarskem že dvakrat

»Ko so me klicali obmejni policisti, sem izvedela, da je tovornjak najprej trčil v ograjo, po približno 400 metrih pa še enkrat, res čudno,« je povedala Marjeta, ki je prejšnji četrtek odpotovala na Madžarsko. »Primer preiskuje policija v Nagykanizsi, povabili so me na zaslišanje. Na Madžarskem sem sicer bila zdaj že drugič, prvič sem šla iskat njegove osebne predmete. Vse je bilo tam, torbica, telefon, računalnik. Hoteli so vedeti, kdo me je obvestil o nesreči, vzeli pa smo mi tudi vzorec sline, da bi v primeru, da ga odkrijejo, lahko ugotovili DNK,« nam je zaupala Marjeta, ki je presenečena nad prijaznostjo madžarskih policistov. S seboj je imela prevajalca: »Imam sorodnike v Prekmurju, ki govorijo madžarsko, pa sem enega prosila, da je šel z mano,« je še dodala. 
Deli s prijatelji