SMUČARSKI SKOKI

Razočarani Peter Prevc bi potreboval svež veter

Poljski skakalni zvezdnik Kamil Stoch veliki junak sezone in Planice7. Peter Prevc za konec kot najboljši Slovenec pristal na osmem mestu.
Fotografija: Peter Prevc je za svojo dušo včeraj na tekmi dvakrat poletel prek 230 metrov. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Peter Prevc je za svojo dušo včeraj na tekmi dvakrat poletel prek 230 metrov. Foto: Marko Feist

PLANICA – Poljski šampion Kamil Stoch, skupni zmagovalec svetovnega pokala 2017/18, je še enkrat utišal vse poznavalce, ki so v minulih tednih kot stare lajne ponavljali, da s svojo višjo krivuljo letenja na velikankah ne bo tako kraljeval, kot je na skakalnicah. Z drugo zaporedno prepričljivo zmago na letalnici bratov Gorišek, s katero si je zagotovil 17.000 evrov denarne nagrade za končno prvo mesto v posebnem seštevku Planica7, je namreč potrdil nepisano pravilo, po katerem skakalec, ko je v formi, odlično tekmuje na vseh napravah. Za konec je 30-letnik iz Zakopanov odjadral še do 245 in 234,5 metra ter za 15,5 točke pustil za seboj drugouvrščenega Avstrijca Stefana Krafta (243 in 236 m), tretji pa je bil norveški svetovni prvak v poletih Daniel-Andre Tande (243,5 in 234,5 m), ki ga je tekmovalno razsodišče z nepravilnim vodenjem četrtkovih kvalifikacij – tako kot tudi Domna Prevca (včeraj kot predskakalec 240 in 237,5 m) – prikrajšalo za nastop na petkovi preizkušnji. Mali kristalni globus za najboljšega letalca na smučeh si je kot prvi Norvežan v zgodovini izbojeval Andreas Stjernen, ki je s petim mestom za pičlih sedem točk ubranil naskok pred rojakom Robertom Johanssonom in Stochom.

Razočaran nad sezono

Najbolje razpoloženi Slovenec je bil za konec Peter Prevc, ki je s poletoma, dolgima 235 in 232 metrov, izvlekel osmo mesto. Prvega nastopa se je veselil s stisnjenimi pestmi, po drugem pa si je zaploskal. »Ko poletiš prek 230 metrov, se v duši veliko bolj pozna, zadoščenje je bistveno večje, čeprav uvrstitev ni najbolj blesteča. To je skoraj moj maksimum zime, sedem je bilo boljših oziroma preveč na tekmi,« je z nasmeškom povedal 25-letni Gorenjec, ki s svojimi predstavami v sezoni ne more biti zadovoljen. »Glede na to, da sem s 15. mestom dosegel najslabšo končno uvrstitev skupnem seštevku za svetovni pokal po letu 2012, ko sem povrhu zaradi poškodbe izpustil verjetno najboljši mesec, je zadnja sezona zame zagotovo razočaranje,« je bil neposreden najstarejši od bratov Prevc, ki dela trenerjev in njihovih morebitnih naslednikov (še) ni želel preveč komentirati. »Počakajmo kakšen dan, dva, tri, da bomo videli, v katero smer se bo vse skupaj razvijalo,« je bil zadržan slovenski rekorder in na naše vprašanje, ali bi potreboval svež veter, odvrnil: »Da, mislim, da bi ga res.«

Ob Petru so v včerajšnjem spektaklu sodelovali še trije Slovenci: Anže Semenič (220 in 219,5 m) in Tilen Bartol (222 in 214,5 m) sta tekmo drug za drugim končala na 17. oziroma 18. mestu, Jernej Damjan pa je z dvema poletoma do 214 metrov iztržil 23. mesto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije