DRAGO BO

Prekoračili stroške za Emo

Objavljeno 20. februar 2019 17.25 | Posodobljeno 20. februar 2019 17.25 | Piše: Moni Černe

Zmagovalca letošnjega izbora za Evrovizijo sta Zala Kralj in Gašper Šantl. Za prireditev namenili 120.000 evrov, a bo na koncu dražja.

Zmagovalca Zala Kralj in Gašper Šantl
V soboto zvečer smo izbrali zmagovalca Eme 2019, Zalo Kralj & Gašperja Šantla. Natančneje dobili smo ga, saj občinstvo ni moglo glasovati za najljubšo pesem, ampak je bilo omejeno na dva superfinalista. Poleg omenjenih je tričlanska strokovna žirija v zasedbi Lea Sirk, Darja Švajger in Vladimir Graić, avtor pesmi Molitva, s katero je pred mnogimi leti edino evrovizijsko zmago Srbiji pripela Marija Šerifović, v superfinale poslala Raiven.

Zala in Gašper sta tudi avtorja svoje pesmi, kar je ugodno za naše denarnice, ki bodo že tako obremenjene s plačilom stroškov (pre)številne slovenske zasedbe, ki se med 14. in 18. majem »mora« pojaviti v Tel Avivu.

Končni stroški znani marca

Prireditev je namreč presegla kvoto, določeno s produkcijsko-programskim načrtom (PPN), pravi odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan: »Letos smo za Emo namenili 120.000 evrov, kar je manj kot leto prej. Stroški so nekoliko višji, kot je bilo predvideno v PPN, kar gre pripisati najemu studijske tehnike, na primer najnaprednejšim LED-zaslonom, ki prispevajo k vizualizaciji projekta na najvišji produkcijski ravni. Točen strošek prireditve bo znan v začetku marca, ko prispejo vsi računi in se naredi končni obračun.«

3000 evrov je predvidenih za garderobo.


Neuradno smo izvedeli, da so šli v žaru razvedrila prek desetih odstotkov sprejemljive prekoračitve, kot jo tolerira generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Po hodnikih nacionalne televizije se po naših informacijah pritožujejo, da gre za več deset tisoč evrov prekoračitve. Kdo je to dovolil, javnost trenutno ne ve, po neuradnih podatkih pa tega (še) ne vesta niti v. d. direktorice TV SLO Natalija Gorščak ali generalni direktor.

Žiranta smo uvozili iz Srbije, voditeljica, režiser, scenarist in kreativni direktor so zunanji sodelavci. Stroške bi se potemtakem dalo omejiti, če bi, denimo, beograjskega žiranta zamenjali s slovenskim, pa pri honorarju režiserja in scenarista. Uvozili so pač filmskega režiserja Igorja Zupeta alias i Gurja ter scenarista in kreativnega direktorja celostne podobe Eme 2019 Marca Juratovca. Odlični, redno zaposleni hišni režiserji in scenaristi pa so prenos iz službe gledali doma. Tudi voditeljica Ajda Smrekar je zunanja delovna sila, medtem ko je v hiši kar več voditeljic, katerih plače so ravno tako na naših plečih in bi delo tudi opravile dobro.

image
Sara Briški Cirman - Raiven se je začela ukvarjati z glasbo pri štirih letih.


»Honorar voditeljice je kot vsako leto določen na podlagi internega cenika RTV SLO, 1250 evrov. Posebej bomo obračunali tudi njen nastop v šov programu ter sodelovanje pri pisanju scenarija,« nam je povedal Vardjan. »Oblačila voditeljice so strošek RTV SLO. Po predračunu je za garderobo na prireditvi predvidenih 3000 evrov, kar vključuje obleke tako voditeljice kot drugih nastopajočih (tudi plesalcev), ki jih angažira RTV SLO. Vendar to ni znesek, ki je namenjen izključno nakupu, ampak tudi izposoji oblek.«

image
Žirantka Lea Sirk in voditeljica Ajda Smrekar

Lahko se pokažejo v najboljši luči

Štiričlanska žirija, ki je med 103 pesmimi izbrala letošnjih deset finalistov, je, z izjemo redno zaposlenih, dobila po 250 evrov, so nam povedali v razvedrilnem programu. Nastopajoči pa, čeprav so organizatorjem spet pro bono napolnili program, sami pa zabredli v precejšnje stroške, niso dobili niti malice. »Glasbeniki v tekmovalnem delu prireditve Ema 2019 ne dobijo nobenega honorarja oziroma vračila stroškov, saj je sodelovanje na prireditvi prostovoljno. Stališče razvedrilnega programa je, da se razpoložljiva sredstva namenijo prireditvi (predvsem produkcijskim kapacitetam), da se lahko izvajalci prikažejo v najboljši možni luči. Takih možnosti (predvsem neuveljavljeni glasbeniki) nimajo nikjer drugje. Koliko pa je posamezen izvajalec pripravljen še dodatno investirati v svoj nastop, prepustimo njim. Mi vsakemu zagotovimo enake možnosti na RTV SLO. Pristop je pravzaprav enak kot na Eurosongu, saj tudi tam organizatorji stroške nastopa prepuščajo nastopajočim, zagotovijo pa jim nastop, ki jih prikaže v najboljši možni luči, » pravi urednik. 
Deli s prijatelji