OVADBA

Policist naj bi jo posilil in še pretepel

Ovadbe zoper policista iz Trbovelj so nazadnje zavrgli. Ko naj bi ji storil silo, je bil v službi.
Fotografija: Obtožbe očitno ne držijo. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Obtožbe očitno ne držijo. FOTO: Oste Bakal

TRBOVLJE – V Zasavju je bilo v minulih nekaj mesecih spisanih več ovadb zoper enega tamkajšnjih policistov, na račun katerega so bile izrečene zelo hude obtožbe: lansko poletje naj bi posilil 39-letno žensko, ta ga je ovadila na policiji.
Obtožbe očitno ne držijo. FOTO: Oste Bakal
Obtožbe očitno ne držijo. FOTO: Oste Bakal

Gre za policista z 20-letnim delovnim stažem, ki je bil za svoje delo tudi odlikovan. Domnevna žrtev posilstva in nasilja je vložila kazenske ovadbe zoper njega, ker pa je osumljenec policist, je primer prevzelo Specializirano državno tožilstvo (SDT), ki preiskuje uradne osebe s posebnimi pooblastili.

Taisto specializirano tožilstvo je drugega februarja letos hitelo na mejni prehod Obrežje, kjer je ista prijaviteljica sredi noči ovadila istega policista: »Pred vhod v blok, v katerem živim, je ponoči prišel policist in rekel, naj umaknem prijavo iz 2018. za posilstvo, nato pa me je s pestjo udaril v glavo, in sicer v predel nad desnim očesom,« je pisalo v zapisniku ustne ovadbe, ki jo je naznaniteljica tudi podpisala, potem ko je še navedla, da jo je udaril »s pestjo v prsa in brcnil v hrbet«.
 

V službi pod kamerami


Govorili smo s prijaviteljico in njenim možem, potrdila sta navedbe iz ovadbe; 39-letnica je z nami govorila povsem mirno, brez ihte, opisovala je podrobnosti dogodkov. Pripovedovala je o tem, kako da jo je policist večkrat napadel, zadnjič sredi minulega tedna, kar sredi ceste. Govorila je tudi o tem, da sta jo novembra lani pretepla dva motorista.
39-letnica nam je opisala nasilje, ki da ga je bila deležna. Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/Getty Images
39-letnica nam je opisala nasilje, ki da ga je bila deležna. Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/Getty Images

Precej pripovedi je bilo, med drugim nam je povedala, da naj bi se vse to dogajalo, ker je policist hotel biti z njo. Znova: »V času srednje šole sva bila par.« Povedala je, da se je iz strahu umaknila v tujino skupaj s svojimi otroki, prej pa je prijavila dogodek na policiji – a je večkrat izrazila dvom o slednji: »Jaz jim ne verjamem, oni skupaj držijo.«

Kasneje smo izvedeli, da je policija – oziroma SDT – svoj del posla opravila skrajno resno in profesionalno: »Prišel sem v službo enega poletnega dne, pa so mi povedali, da sem osumljen posilstva. Najprej sem mislil, da se hecajo, nato pa so mi vzeli bris,« je začetek več obravnav s strani kolegov ubesedil ovadeni policist, s katerim smo govorili o zadevi. Posilstvo zanika, kot tudi vse pretepe: takrat, ko naj bi jo posilil, je bil na delovnem mestu v Ljubljani. To naj bi potrdili tudi posnetki nadzornih kamer. Ni mu jasno, zakaj je dobil toliko ovadb, njune zveze iz srednješolskih dni se tako rekoč ne spomni – niti tega ne, kdo je s kom prekinil razmerje.
Specializirano državno tožilstvo je zavrglo ovadbo za posilstvo, na koncu preiskujejo prijaviteljico. FOTO: Arhiv Dela
Specializirano državno tožilstvo je zavrglo ovadbo za posilstvo, na koncu preiskujejo prijaviteljico. FOTO: Arhiv Dela

Smo pa s SDT na naše vprašanje dobili nedvomen odgovor: »Posebni oddelek SDT je preiskoval prijavo posilstva in jo zavrgel s sklepom, ker ni bil podan utemeljen sum, da je osumljeni policist storil naznanjeno kaznivo dejanje.« Na koncu je bila ovadena 39-letnica, in sicer zaradi suma krive ovadbe zoper policista. Toda to ni edina doslej preiskana zadeva.
 

Tudi drugega je obtožila posilstva


Policija je vse prijave 39-letnice vzela zelo resno in ugotovila, da v njih marsikaj ne ustreza resnici. Tako Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave pojasnjuje ugotovitve glede prijave januarskega napada: »Policist je bil v času naznanjenega dogodka na delovnem mestu v tujini, kamor je bil službeno napoten. Delo v tujini je opravljal med 23. januarjem in 22. februarjem letos ter tako tega napada ni mogel storiti.« Potrditev naj bi k nam prišla tudi od tujih varnostnih organov!
Ženska je v Trbovljah ovadila policista, da jo je posilil in večkrat pretepel. FOTO: Polona Malovrh
Ženska je v Trbovljah ovadila policista, da jo je posilil in večkrat pretepel. FOTO: Polona Malovrh

Prijave so na Policijski upravi Ljubljana sprožile izvedbo notranjevarnostnih postopkov. »V teh niso bili ugotovljeni razlogi, da bi bilo treba zoper osebo, zaposleno v policiji, kakor koli ukrepati po delovnopravni zakonodaji. Menimo, da gre za očitno diskreditacijo in lažne prijave zoper policista iz nam in policistu za zdaj neznanih motivov prijaviteljice,« ugotovitve podaja Pučkova.


Sindikat policistov Slovenije pa opozarja, da so – v sklopu nudenja pravne pomoči članu – seznanjeni z nekaterimi okoliščinami, ki osvetljujejo zgodbo iz drugega zornega kota: »Policisti niso ustrezno zaščiteni, vse se preiskuje: potekajo postopki zaradi pritožbe, poteka notranjevarnostni postopek in še kazenski postopek.« Vmes, ko potekajo postopki, pa ima policist zaradi sumov težave doma, v službi in okolju, kjer živi in se sumi širijo, čeprav niso resnični. »Ti meseci se vlečejo malo dlje, kot mi mislimo,« pikro doda Maksimiljan Golenač, regionalni predstavnik Sindikata policistov Slovenije.


Tudi v primeru iz prejšnjega tedna nekateri znaki kažejo, da policist ni napadel 39-letnice. Slednja je prejela vsaj dve kazenski ovadbi zaradi krive ovadbe policista, Pučkova pa v pojasnilu dogodkov minulega leta navaja: »Prav tako je v istem letu podala še eno prijavo zoper drugo osumljeno osebo za kaznivo dejanje posilstva, ki se je tudi izkazalo za lažno, in tudi v tem primeru je bila ovadena za krivo ovadbo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije