MAK

Chef in lastnik restavracije v Mariboru si je oddahnil: ne preganjajo ga več

Davida Vračka, ki je računu priložil zrna maka, niso ovadili. Lani so po paničnem klicu z zavarovalnice evakuirali stavbo.
Fotografija: David Vračko v ovojnice vsuje semena maka, vse to zaradi marketinške ideje. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
David Vračko v ovojnice vsuje semena maka, vse to zaradi marketinške ideje. FOTO: Aleš Andlovič

MARIBOR – Bizarna afera z zrni maka, ki je novembra lani za nekaj ur ohromila Maribor, vendarle ne bo dobila sodnega epiloga, na mariborski policijski upravi in tožilstvu je namreč prevladal razum, tako da so policisti zadevo zaključili s poročilom. Znani gostinec in odlični kuharski mojster David Vračko, lastnik mariborske restavracije Mak na Pobrežju, si je oddahnil, saj mu, kot kaže, ne bo treba na zatožno klop in niti stroškov policijske in gasilske intervencije ne bo dolžan poravnati. K temu je veliko prispeval tudi sam.

Gasilci in policisti so po paničnem klicu uslužbenca evakuirali več kot 400 ljudi. FOTO: Aleš Andlovič
Gasilci in policisti so po paničnem klicu uslužbenca evakuirali več kot 400 ljudi. FOTO: Aleš Andlovič
Uslužbenec, zaposlen na sedežu Zavarovalnice Sava na Cankarjevi ulici v Mariboru, je bil presenečen, ko se mu je med odpiranjem pisemske ovojnice iz nje vsul črn prah. Pod vplivom evakuacije sedeža mariborske občine, kjer se je uslužbencu le tri dni prej iz ovojnice vsul bel prah (za tega se je izkazalo, da gre za navaden sladkor v prahu), je na pomoč poklical policiste in gasilce. Sprva je bilo izoliranih 20 ljudi, ki so delali v neposredni bližini, zatem so evakuirali celotno stavbo zavarovalnice in na cesto poslali dobrih 400 ljudi.

»V zvezi s tem je bila opravljena evakuacija prostora, sumljiva pošiljka pa zavarovana. Policisti so ugotovili, da je med evakuacijo uslužbencev zavarovalnice poklical moški, se predstavil in povedal, da je on poslal nenevarno snov, simbol njihove restavracije,« nam je po poizvedovanju sporočil Bojan Kitel z mariborske policijske uprave.

Da je prav David Vračko tisti, ki je na sedež največje štajerske zavarovalnice poslal pošiljko, nam je lastnik ene najbolje ocenjenih slovenskih restavracij potrdil kmalu po incidentu: »Veste, koliko dobavnic in računov sem že razposlal in v kuverto dodal mak? V poletnem času, ko mak cveti, dodajam cele cvetove, ko teh ni, uporabljam posušena semena.« Kaj je uslužbenca spodbudilo k temu, da je zagnal takšno paniko, se verjetno sprašuje še danes. Izvedeli smo, da se ni primerilo prvič, da je Vračko poslal dobavnico in račun na sedež mariborske zavarovalnice, v pisemsko ovojnico pa priložil dodatek.


Čeprav je Vračko, ko je izvedel za evakuacijo, sam javil, da snov ni nevarna, so morali policisti kljub vsemu postopati previdno. Ker bi lahko ne nazadnje šlo celo za smodnik, so snov iz pisemske ovojnice poslali na analizo v Ljubljano. »Tam so ugotovili, da snov dejansko ni bila nevarna za zdravje in življenje ljudi,« je še pojasnil Kitel. Po petih urah negotovosti so bile vse blokade ulic in evakuacije preklicane, delavci pa so se lahko vrnili na svoja delovna mesta.

Preiskovalci so zadevo sprva preiskovali v smeri povzročitve splošne nevarnosti. Povedano drugače, Davida Vračka bi lahko marketinška poteza, s katero ni imel niti kančka kriminalnih misli, stala celo ovadbo in posledično zagovor na sodišču. A je prevladal razum, saj je lahko Vračko dokazal, da je marketinško akcijo uporabil že pri kupu ljudi (domala vseh, ki so imeli pri njem poslovno kosilo), a ob priloženih cvetovih ali semenih maka nihče ni zagnal preplaha. Tudi na mariborski policijski upravi so se zato odločili, da bo zadeva zaključena s poročilom na okrožno državno tožilstvo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije