LOVSKA

Pobila zaščiteno sovo?

Objavljeno 26. januar 2019 17.59 | Posodobljeno 26. januar 2019 17.59 | Piše: Jaroslav Jankovič

Lovca Mirko in Uroš Štalekar naj bi streljala na veliko uharico in jo pobila s palico. Po Mirkovih besedah pa je sin le pregnal sovo, ki je hotela odnesti raco.

Hiša Štalekarjevih, kjer naj bi sin streljal na uharico, po Mirkovi verziji pa naj bi s tega dvorišča sova odnesla raco. FOTO: Google Maps
MISLINJA – Po elektronski pošti je zakrožila vest o neverjetnem dejanju dveh lovcev, članov LD Mislinja. Triindvajsetega decembra lani naj bi se zgodilo v kraju Šentilj pod Turjakom, na dvorišču domačije znanega krovca in kleparja Mirka Štalekarja.
Občani so tisto nedeljo tik pred božičem na dvorišču opazili direndaj. Razširile so se govorice, da naj bi Mirko in njegov sin Uroš nedaleč od hiše pobila veliko uharico, ki je tako v naši državi kot v Evropi in drugod po svetu redka, zelo ranljiva in zato strogo zavarovana vrsta. Lov nanjo je seveda strogo prepovedan.

Najprej z zračno puško

image
Člani LD Mislinja; Mirko Štalekar v prvi vrsti na skrajni desni FOTO: LD Mislinja
Z Društva za proučevanje in opazovanje ptic Slovenije (DOPPS) so nam sporočili, da sta krivolovca, člana LD Mislinja, na krut način pobila zavarovano vrsto, sovo veliko uharico, in potrdili, da so primer prijavili na policijsko postajo Slovenj Gradec.

V sporočilu za javnost so zapisali, da sta brezvestna lovca z omenjenim krutim dejanjem kršila 342. člen kazenskega zakonika, kjer je takšno dejanje opredeljeno kot kaznivo, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Lovca sta kršila tudi uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah ter zakon o ohranjanju narave. Dolgoletni lovski inšpektor Bojan Kotnik, ki sicer pričujočega primera ne obravnava, nam je potrdil, da je po zakonu tako, da kdor poškoduje ali uniči posebno redko in zavarovano vrsto, stori kaznivo dejanje.

Očitno ponoči nam je odnesla še dve raci, kar smo tudi prijavili na zavod za gozdove.

Na DOPPS so nam potrdili, da naj bi šlo za očeta in sina. Domnevno naj bi sin Uroš, ki sicer menda ni strasten lovec in se po besedah nekaterih lovcev iz LD Mislinja le redko udeležuje lova ali lovskih srečanj v družini, streljal na veliko uharico z zračno puško. Jo zadel v glavo, tako da je hudo ranjena padla na travnik kakih 400 metrov od hiše. Stekla sta na travnik in oče Mirko naj bi jo s kolom ali palico pobil. Mimo naj bi se pripeljal lovec Drago Rutnik, ki pa za nas ni bil dosegljiv. Dejanje naj bi opazovalo tudi nekaj občanov iz soseščine.

Tolkel naj bi po raci

Seveda ima zgodba tudi drugo plat. Mirko Štalekar je odločno zanikal, da bi s sinom pobila sovo. »Lovec sem že petdeset let, zadnja dva mandata sem predsednik nadzornega odbora, pa me ni še nihče obtožil česa takega. Res je to, da je priletela sova uharica na dvorišče in odnesla raco. Ko je sin to videl, je pograbil palico in stekel za njo. Sova je dvignila raco, letela nekaj metrov in se spet spustila na tla. Na travniku jo je sin dohitel, sova je spustila plen in odletela, raca pa je na tleh obležala napol mrtva. Da ne bi trpela, jo je sin dvakrat udaril s palico.« In to je po njegovem prizor, ki so ga očitno videli občani in mislili, da sin tepe uharico. Povedal je še, da ga v času dogajanja sploh ni bilo doma.

23. decembra lani se je zgodil incident.

»Bil sem v Slovenj Gradcu, ko sem dobil klic in mi je sin povedal, kaj se je zgodilo. Pripeljal sem se domov in s travnika sva pobrala mrtvo raco in jo odnesla domov.« Sploh pa gre po njegovem za »nevoščljivost nekaj lovcev v naši lovski družini, ker v resnici že vrsto let zelo dobro vodimo lovsko družino«. In zaključil, da bo zoper vsakogar, ki bi ga obtoževal tega grdega dejanja, iskal pravico na sodišču. Nekateri njegovi zgodbi verjamejo, drugi ne, tretji se posmehujejo, češ da gre spet za eno lovsko zgodbico, izmišljotino, ker vrag šalo jemlje.

Policija preiskuje

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Sove uharice rade odnašajo domače račke. FOTO: guliver/Getty Images
Del lovcev LD Mislinja pa verjame in trdi, da sta oče in sin res streljala na sovo in jo s palico pobila. Nekateri naj bi celo videli, kako sta jo vrgla v prtljažnik avtomobila in odpeljala. Poleg tega so namignili, da ima Štalekar kar lepo zbirko nagačenih živali v svoji hiši, a sove uharice menda še nima, to je vendarle težko dobiti.
Zgodba bo epilog morda doživela na sodišču, saj, kot rečeno, primer preiskuje policija, kar nam je potrdil tudi Štalekar, ki je dal izjavo. Hkrati ima primer na mizi lovska inšpekcija.

Štalekar nam je za konec povedal, da je ista sova po tistem dogodku še ropala. »Očitno ponoči nam je odnesla še dve raci, kar smo tudi prijavili na zavod za gozdove.«

Nekaj časa bo trajalo, a lovci, poznavalci situacije, že zdaj namigujejo, da bo na sodišču, če bo zadeva prišla tako daleč, pravzaprav šlo za to, katera stran bo pridobila več prič, katera bo bolj uspešna v zagovoru. Na sovo pa bodo počasi vsi pozabili. 
Deli s prijatelji