SPOLNE ZLORABE

Pedofil v stanovanje vabi otroke

Objavljeno 08. september 2018 20.25 | Posodobljeno 08. september 2018 20.25 | Piše: Gordana Stojiljković

V majhnem kraju na območju celjske policijske uprave zaskrbljeni krajani opozarjajo na nenavadno vedenje nekdanjega obsojenca za spolno zlorabo otrok.

Na facebooku se je razširila objava zaskrbljenega roditelja z območja celjske policijske uprave, ki sprašuje, kaj lahko naredi, ko obsojenega zlorabitelja otrok tudi po prestani kazni videva v družbi otrok. Policisti imajo zvezane roke, saj človeka le na podlagi suma ne moreš zapreti ali obsoditi, v primeru domnevnih spolnih zlorab pa morajo biti dokazi še toliko trdnejši.
Ne glede na gnusnost teh dejanj, do katerih mora v sodobni družbi veljati ničelna toleranca, saj se otrok ne zna in ne zmore ubraniti, pa obstajajo primeri, ko je bil človek dolga leta v kazenskem postopku, o njem so mediji podrobno pisali, a se je na koncu izkazalo, da se mu je zgodila krivica. Madeža pa ni mogoče sprati. Tudi zato imena nekdanjega obsojenca ne bomo razkrili.
Otroke jemljimo resno
»Nobena imena storilcev, nobena imena domnevnih žrtev – nič od tega otroka ne more zaščititi pred zlorabo. Vedno namreč lahko pride drug storilec. Zaščitilo jih bo vedenje o nevarnosti, vedenje, da se nima nihče pravice dotikati njihovega telesa, da lahko tudi odraslemu odrečejo slepo uboganje, če se ob njihovem ravnanju ne počutijo dobro in varno. Odrasli jim moramo zagotoviti, da bomo resno vzeli vsako njihovo še tako nenavadno sporočilo, jim verjeli, jim prisluhnili in spoštovali njihova občutja, ne pa jih minimalizirali. Začnimo že pri majhnih otrocih, tudi tako, da jim dovolimo izražati njihova občutja in da jim zgled dajemo z odnosom do njihovih teles,« je jasna Katja Bašič.

Kaj lahko storimo

»Zanima me vaše mnenje. Prosim za racionalne komentarje in predloge (v dovoljenih mejah zakonov RS). Torej, kaj naj državljan RS naredi legalno, če ve za aktivnega zlorabitelja otrok (in pedofila)? Zlorabitelj je že bil v zaporu zaradi zlorabe otrok. Dokazljivo dejstvo. Zlorabitelj je vsak dan v bližini otrok, se igra z njimi. Otroci hodijo v njegov dom na obisk, sami. Stroka in organi pregona pravijo, da dokler ni konkretnih dokazov, ne morejo nič … Se pravi, da ga dobijo pri zlorabi oziroma morajo na otroku biti vidne sledi zlorabe. To v praksi pomeni, da je skoraj nemogoče, da ga ulovijo, če je zlorabitelj dovolj pameten … Imena se ne sme objaviti, ker se s tem krši njegove pravice oziroma bi lahko z njegove strani sledila tožba. Mediji prav tako ne morejo objaviti brez nevarnosti tožbe, razen če nekdo pošlje anonimno obvestilo. Torej nas država z obstoječo zakonodajo na tem področju dejansko sili v kaznivo dejanje,« je sredi avgusta na svojem profilu na FB zapisal uporabnik. Kot izhaja iz debate, je o svojem sumu že obvestil policiste in CSD, opozoril svoje otroke in otroke družinskih prijateljev, ne more pa trkati na vrata staršev drugih otrok, saj bi z opozorilom lahko kršil pravice domnevnega osumljenca.

Zbrisal posnetke na youtubu

Zaskrbljen se je obrnil tudi na Združenje proti spolnemu zlorabljanju, to je na svoji spletni strani primer na kratko tudi predstavilo. »Povod za pozornost ne izhaja samo iz primera osemletnega dečka iz bližnjega okolja, v zvezi s katerim je bil osumljen nekih ravnanj, vendar je bil postopek ustavljen, temveč občani in predvsem sosedje so pozorni na to, da se pred stanovanjem te osebe zbirajo otroci, pretežno fantki, in da nekateri med njimi hodijo v stanovanje te osebe. Gre za otroke iz socialno ogroženih družin, najpogosteje so med njimi otroci drugih nacionalnosti. Oseba otroke animira in jih privabi tako, da je na rolerjih, ima ob sebi zvočnik, iz katerega se sliši muzika, in tudi sam poje. Nekaj otrok, ki so ga gledali, je posnel in posnetke objavil na youtubu,« med drugim lahko preberemo na spletni strani združenja. No, posnetke je domnevni storilec s spleta že umaknil, saj se je v razpravi na FB tudi prepoznal.

»V takšnem primeru je še najbolj učinkovito medsosedsko opozarjanje družin in seveda tudi otrok. Ker je lahko govorjenje o tem na način, da kažemo s prstom na nekoga ali ga celo poimenujemo, tudi kaznivo, je treba biti previden. Vsekakor pa lahko največ naredimo, če otroke podučimo, kaj je spolna zloraba, in da jih nekateri odrasli lahko prizadenejo, poškodujejo na način spolne zlorabe,« pojasnjuje vodja združenja Katja Bašič, ki dodaja, da je pogovor osnovna preventiva. Poučeni otroci so varnejši, pravi Bašičeva, a je pomemben tudi način, saj otrok na smemo zastraševati. 
image
V OKVIR!!!!

Prijava je nujna

Odrasli smo lahko pozorni na dogajanje, vendar v zavedanju, da ne kršimo pravic osebe, ki je sicer bila obsojena za kaznivo dejanje, pa je svojo kazen prestala, opozarjajo v uradu varuha človekovih pravic. »Če slutimo, da se dogaja nekaj nezakonitega, sploh v škodo otrok, lahko to naznanimo policiji. Njena dolžnost so namreč tudi preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj in storilcev,« pojasnjuje Nataša Kuzmič, svetovalka varuha za odnose z javnostmi. Policija mora posredovati, če gre za sum storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, preveriti mora prijavo ter ustrezno ukrepati. Varuh opozarja, da se je smiselno usmerjati v preventivo in ozaveščanje, pri čemer omenja tudi pomembno vlogo centra za socialno delo.
61 ovadb zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, je do 3. septembra podala policija.

»Otroci spadajo med najbolj ranljive skupine, zato jih je treba zaščititi,« pravi Drago Menegalija z Generalne policijske uprave in doda, da se policija zelo trudi s preventivo, s katero otroke seznanja z možnimi pastmi in težavami, s katerimi se lahko srečajo na poti odraščanja. Zakonodaja sicer ne določa pravnih mehanizmov nadzora nad obsojenci po prestani kazni, kar pomeni, da se lahko prosto gibljejo. »Zelo je pomembno, da se v primeru suma storitve tovrstnih kaznivih dejanj starši in vsi drugi takoj obrnejo na policijo in zadevo prijavijo,« pravi Menegalija in zagotavlja, da se policija na tako prijavo odzove in nemudoma ukrepa. »V konkretnem primeru predlagamo, da se v okviru lokalne skupnosti posamezniki povežejo z organi, ki delujejo na njihovem območju, ter morda apelirajo na vodstvo šole, kjer lahko učitelji najlažje seznanijo učence z nevarnostmi pred spolno zlorabo ter jim predstavijo samozaščitne ukrepe,« predlaga Menegalija.
image
Drago Menegalija z GPU zagotavlja, da se je policija vedno pripravljena vključiti v preventivne dejavnosti, še posebno v šolah. FOTO: Roman Šipić

608 ovadb zoper osumljence, ki naj bi zlorabili osebo, mlajšo od 15 let, je med letoma 2013 in 2017 spisala policija.

Tudi sogovorniki poudarjajo pomen šole. »V tem primeru bi bilo dobro aktivirati svete staršev v šolah, da se tudi šola angažira s preventivnimi sporočili v sklopu rednega šolskega programa,« pojasnjuje Bašičeva. Za izhodišče pogovora z učenci lahko pedagogi do 4. razreda uporabijo lutkovno igrico 113, ki poudari možnost spolne zlorabe.
Šola bo ukrepala
»Na naši šoli, ki jo obiskuje 777 otrok, imamo vsako leto preventivne delavnice o različnih oblikah nasilja, denimo nasilja v družini, drog,« pojasnjuje ravnateljica šole v kraju, kjer jih skrbi zaradi domnevnega zlorabitelja. Pred dvema letoma so organizirali predavanje o spolnih zlorabah, ko so se pojavile informacije o domnevnem spolnem prestopniku. »Zdaj so bile počitnice, zato o domnevnem poletnem dogajanju ne vem nič. Bom pa obvestila svetovalno službo, preverili bomo tudi pri otrocih, ki tudi sami opozarjajo, če se dogaja kaj neprimernega,« zagotavlja ravnateljica edine šole v kraju.
Deli s prijatelji