KATASTROFA NA PTUJU

Odtrgana streha skoraj ubila Justino

Grozljiva izpoved Krajnčeve, ki je z mobilnim telefonom snemala, kako je veter odkril kritino na njihovem bloku sredi Ptuja. Pihal je z več kot 100 kilometri na uro.
Fotografija: Justina Krajnc je imela veliko sreče, da je odnesla celo kožo. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Justina Krajnc je imela veliko sreče, da je odnesla celo kožo. FOTO: Aleš Andlovič

PTUJ – Mestno središče je bilo včeraj tudi dobrih 20 ur po uničujočem neurju videti prej kot povojno bojišče, in ne kot urejeno osrčje najstarejšega slovenskega mesta. Domala ni bilo hiše ali bloka, kjer ne bi odpravljali posledic ujme, ki se je v nedeljskem zgodnjem popoldnevu razbesnela po Ptujskem polju.
Po zraku so leteli celi tramovi. FOTO: Aleš Andlovič
Po zraku so leteli celi tramovi. FOTO: Aleš Andlovič

»Odstranjevati odlomljene veje ali pograbiti listje je v primerjavi s tistimi, ki so včeraj (predvčerajšnjim, op. p.) izgubili streho nad glavo, še najmanjša stvar,« nam je dejal starejši možakar, ki je s svojega vzorno urejenega dvorišča odstranjeval odpadlo listje.
Poškodovani so bili tudi avtomobili. FOTO: Aleš Andlovič
Poškodovani so bili tudi avtomobili. FOTO: Aleš Andlovič

Da se je na Ptujskem zgodila huda ura, je potrdil tudi vodja tamkajšnje izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Dragomir Murko: »Samo v nedeljo smo iz ptujskega središča prejeli več kot 2000 klicev.« V regijskem klicnem centru je bila postavljena velika bela tabla, ki sicer deluje po načelu piši-briši, polna lokacij, na katerih so ljudje prosili za pomoč. Na terenu je bilo več kot 220 gasilcev iz 45 gasilskih društev spodnjega Podravja, ki so tako ali drugače poskušali pomagati prizadetim. Toda gola statistika posredovanja ne prikaže, kaj so v nedeljskem popoldnevu zares občutili ljudje, ki so se zaradi ponorele narave znašli v smrtni nevarnosti.
 

Orkanski veter in toča


Pa ni bila samo toča, ki je oklestila marsikatero polje in poskrbela za negodovanje kmetov, tista, ki je povzročala toliko težav. Veliko strahu in škode je povzročil orkanski veter.

»Bilo je malo pred pol tretjo uro. Izza bloka, v katerem prebivam, sem videla, kako se nam bliža grozovit oblak. Če me ne bi bilo strah, bi šla na dvorišče in snemala, saj je bilo razbrati celico, ki se nam je bližala. In zatem se je prav ta središčna celica znašla nad našim blokom,« nam je vsa iz sebe razlagala Justina Krajnc. Nato pa nadaljevala: »Nimam navade, da bi snemala z mobilnim telefonom. A tokrat sem stopila na hodnik, v roke vzela svoj telefon in pritisnila na tipko snemaj. Niti sanjalo se mi ni, da bom posnela grozovite trenutke.«
Še dobro, da med nevihto ni bilo nikogar pred vhodom. FOTO: Justina Krajnc
Še dobro, da med nevihto ni bilo nikogar pred vhodom. FOTO: Justina Krajnc

»Vam pokažem posnetek, če vas zanima. A vedno, ko ga gledam, se mi naježi koža,« je zbranim ponudila Justina. Radovednežem ni bilo treba dvakrat ponuditi priložnosti, da bi videli nadmoč narave. Sprva povsem običajen naliv, a nato je Justina napovedala: »Samo čakajte, da začne zavijati veter.« In res je s posnetka razbrati, da je začelo neobičajno zavijati. Iz nagibanja dreves pred blokom v Kraigherjevi ulici na Ptuju je bilo predvidevati, da je pihal orkanski veter.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je dosegel tudi 100 kilometrov na uro in več, zato ni čudno, da je tudi na videoposnetku naenkrat počilo. Poletel je gromozanski pločevinast del strehe, ki ga je utrgalo z bloka, v katerem prebiva Justina. Le nekaj trenutkov pozneje mu je sledil drugi, kakšnih 30 kvadratnih metrov velik kos. A še preden je sredi parkirišča padel na tla, ga je vetrni sunek obrnil, in letel je proti bloku.


»Neposredno proti oknu hodnika, za katerim sem snemala neurje,« je še dodala Justina Krajnc in priznala, da je »imela obilico sreče, da se je pločevinasta kritina zarila v fasado.« Sama je panično odskočila od okna, da je skoraj podrla na steno obešen gasilni aparat.

»Tako hudo je deževalo in pihalo, da sem prepričana, da je bil to tornado in naš blok v njegovem središču. Videti je bilo pravi vrtinec, ki je podiral vse pred seboj,« je sklenila Ptujčanka. Zatem pa priznala, da nima škode, tudi njeno stanovanje je na srečo suho, a tega ne morejo trditi njeni sosedje: »Več kot dve uri smo se s sosedami trudile, da smo samo s hodnika spravile vso vodo. V zgornjem nadstropju, tik pod ostrešjem, pa je katastrofalno ne samo na hodniku, ampak tudi v stanovanjih.«


Prebivalci bloka na Kraigherjevi 31 pa niso edini, ki jim je neurje vzelo streho nad glavo. Samo v sosednji Ulici 5. prekomorske brigade je bilo podobno. Le streljaj stran je veter odkril še drug blok. Gasilci so zabeležili, da je v nedeljskem popoldnevu brez strehe ostalo najmanj 40 objektov. Včeraj dopoldne so se razmere nekoliko umirile, gasilci so še vedno črpali zalite objekte in kleti, a misel vseh je bila usmerjena v popoldne, ko so bile napovedane nove padavine. Sicer ne tako obilne, a tudi v manjših količinah lahko nova voda poskrbi za težave v načetih objektih in dušah Ptujčanov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije