IZ ZASEDE NAPADEL

Obtoženca najbolj skrbi za mačka

Objavljeno 06. februar 2019 14.23 | Posodobljeno 06. februar 2019 14.23 | Piše: Aleksander Brudar

Jože Šercer naj bi iz zasede z lovsko puško ustrelil sosedo Ireno Osvald.

Šercer poskusa umora ni priznal. FOTO: Marko Feist
LJUBLJANA – Jože Šercer iz Papežev v občini Osilnica naj bi 20. septembra lani dve uri v zasedi, v temi in skrit za grmovjem na gozdni poti, čakal na sosedo Ireno Osvald ter jo tam okoli 5.20 iz lovske puške šibrovke ustrelil z razdalje 10 metrov. Takrat 47-letno žensko je ranil v predel desne roke in desni del trebuha, a je napad na srečo preživela. Kot je po dejanju razlagala Osvaldova, je šla takrat, tako kot vsak dan, v službo na drugo stran meje, na Hrvaško. »Samo počilo je in grozno me je zaskelelo v rami,« je razlagala in dodala, da se je Šercerju zadrla, da jo je zadel. Pomislila je, da bi jo še enkrat ustrelil, zato je začela teči na drugo stran meje, tam pa poklicala policijo. Zakaj bi ji kaj takega hotel storiti, ni znala povedati.
Po prepričanju tožilke Liljane Tomič je Šercer s tem storil poskus umora, in sicer na zahrbten način. Poleg tega tudi kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje orožja in prometa z njim, saj so pri njem našli več kosov neprijavljenega orožja in nabojev. Za prvo kaznivo dejanje je predlagala 17 let zapora, za drugo 8 mesecev in na koncu enotno zaporno kazen 17 let in pol zapora.
Šercer, ki mu je včeraj ob strani stal odvetnik Ivan Salinovič, dejanja ni priznal. »Nikoli v življenju nisem bil sposoben koga umoriti,« je povedal ljubljanski okrožni sodnici Maji Povhe. »S tem, kar sem na policiji podpisal, sem si podpisal smrtno obsodbo,« je še dodal. Med govorom zagovornika o tem, kako ga je med zasliševanjem na policiji skrbelo za njegovega pohabljenega mačka, pa so ga nato oblile solze. Salinovič je namreč predlagal, da sodišče iz spisa izloči dva uradna zaznamka (o tem, kar je govoril o dogodku na policiji ter ko je policistom pokazal kraj dogodka) in zapisnik o privedbi k preiskovalni sodnici. Poudaril je, da so ga policisti zasliševali »kljub njegovi intelektualni podhranjenosti in zmedenosti« in brez navzočnosti odvetnika. Dobil naj bi ga šele pri preiskovalni sodnici, kjer pa se je skliceval na vse tisto, kar je povedal policiji.
17 let in 6 mesecev zapora tožilstvo predlaga za Jožeta Šercerja.

image
Šercerjev zagovornik Ivan Salinovič je predlagal izločitev dokazov. FOTO: Marko Feist
»Policisti so ga zasliševali in mu obljubljali, da bo lahko šel domov in skrbel za mačka,« nam je po naroku razlagal odvetnik. Poleg tega naj bi v vsem času dobil le en obrok hrane, tako da je bil že povsem izčrpan. »Živi sam. Ima mačka invalida in zanj ga je zelo skrbelo. Hotel ga je videti. Ko pa je vse podpisal, je videl, da je bil prevaran,« je še opozoril odvetnik. O izločitvi dokazov bo zdaj, kot je sklenila sodnica, odločalo sodišče, in sicer z zaslišanjem policistov, ki so sodelovali v postopku. Narok je tako prestavljen na 14. februar. Salinovič nam je še povedal, da Šercer Osvaldove ni zasledoval in da je šel iz hiše, ker se je zaradi laježa psa zbal, da je prišel domnevni ljubimec Osvaldove, hrvaški vojni veteran. Strel naj bi bil sprožen po naključju, ker naj bi se spotaknil. Od ženske pa naj bi bil oddaljen le dva metra. »Ni ji sledil, po naključju jo je srečal na poti,« nam je še povedal odvetnik.
image
Zgodilo se je v Papežih. FOTO: Milan Glavonjić
Deli s prijatelji