UTAJE DAVKOV

Nemška carina pride tudi na dom

Velika utaja davkov in prispevkov Slovencev v Nemčiji. Izdali za 2,7 milijona evrov lažnih računov.
Fotografija: Preiskava na gradbiščih je nemške carinike pripeljala na severno Primorsko. FOTO: Zoll.de
Odpri galerijo
Preiskava na gradbiščih je nemške carinike pripeljala na severno Primorsko. FOTO: Zoll.de

NOVA GORICA – Pri nas smo prepričani, da so postopki uradnih organov v Nemčiji hitri in učinkoviti, toda nemška carina in finančna kontrola sta potrebovali pet let, da sta stopili na rep slovenskim gradbincem. Leta 2014 sta dve osebi začeli izvajati gradbena dela in najemati delavce na črno, s tem pa sta se izognili plačilu dajatev. Nemško zdravstveno in pokojninsko blagajno sta prikrajšali za več kot dva milijona evrov in pol.
Preiskava na gradbiščih je nemške carinike pripeljala na severno Primorsko. FOTO: Zoll.de
Preiskava na gradbiščih je nemške carinike pripeljala na severno Primorsko. FOTO: Zoll.de

Prve preiskave segajo v leto 2016: oktobra je po sklepu sodišča v Osnabrücku kar 700 carinikov po vsej Nemčiji iskalo in našlo dokaze in potrdila o postopkih gradbincev.

Izkazalo se je, da so delavci na gradbiščih delali več ur, kot so kazali knjigovodski zapisi, ure razlike pa so jim izplačevali brez davkov in prispevkov. Za dodaten prihranek so najemali na videz samostojne podizvajalce, ki pa so bili v odvisnem odnosu. Eno od teh podjetij je bilo gradbeno podjetje iz slovenske pokrajine severna Primorska. V nemško deželo Spodnja Saška je naša firma pošiljala delavce »iz nekdanje Jugoslavije in Romunije«, navajajo pri nemški carini.

Tožilstvo v Osnabrücku je za pomoč zaprosilo slovenske organe: želeli so preiskati poslovne prostore podjetja, zavarovati dokaze in jih predati nemškim oblastem. Kot pojasnjuje Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave, so Nemci naslovili pobudo za mednarodno pravno pomoč na novogoriško okrožno sodišče.

»Slovenska policija je na podlagi odredbe pristojnega sodišča izvedla hišno in osebno preiskavo, pri kateri so bili prisotni tudi predstavniki nemških varnostnih organov,« nadaljevanje akcije pred natanko dvema letoma opiše Menegalija. Kot še pojasnjuje, v takih primerih naša policija izvaja svoja pooblastila oziroma odrejene ukrepe »s strani slovenskih pravosodnih organov, tujim varnostnim organom pa se na podlagi odredbe sodišča dovoli prisotnost pri izvajanju nekaterih pooblastil oziroma odrejenih ukrepov«.

Nemški cariniki, ki so bili aprila 2017 navzoči pri preiskavi na območju Nove Gorice, so ugotovili, da je sedež gradbenega podjetja v večstanovanjski hiši; gradbeno podjetje je bilo sicer prijavljeno, a v resnici ni obstajalo in ni bilo gospodarsko dejavno. Med hišno preiskavo so zasegli dokumentacijo, ki je bila v nadaljevanju posredovana nemškim varnostnim organom, navaja Menegalija.

Nemci so tako dobili dokaze o verižni goljufiji, kot je način delovanja povzel Christian Heyer z glavnega carinskega urada v Osnabrücku: »Z računi za neopravljene storitve iz podjetij na Slovenskem in Hrvaškem so ustvarili presežek denarja, s katerim so plačevali delavce na črno. Pri tem so uporabili uradno prijavljena podjetja, da bi zakrili kazniva dejanja in otežili nadzor.«


Nemško tožilstvo bo kmalu prejelo poročilo carine in policije, ki navaja, da je slovensko podjetje ustvarilo za več kot 2,7 milijona evrov denarja na črno. To, da so Nemci bistveno učinkovitejši pri izterjavi davkov, pa bodo zdaj na svoji koži in denarnici izkusili Primorci, ki so jih na domu obiskali nemški cariniki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije