Med nobel urami pozabil sekiro

Miljan Božilov v Slovenijo kot prijatelj, ne kot ropar. Srb vztraja, da ni ukradel za četrt milijona evrov ur.
Fotografija: »Ne bom se zagovarjal, ker nisem kriv,« je sporočil 33-letni Srb. FOTO: MARKO FEIST
Odpri galerijo
»Ne bom se zagovarjal, ker nisem kriv,« je sporočil 33-letni Srb. FOTO: MARKO FEIST

Čeprav 33-letni Beograjčan Miljan Božilov vsaj pod zaščitno masko ne kaže kakega nevarnega videza, pa je očitno pošteno nagnal strah v kosti prodajalki v butiku s prestižnimi urami Slowatch v Čopovi ulici. Maruša S. je pisala okrožni kazenski sodnici Urški Zorko in jo zaprosila, da če jo med sojenjem Srbu namerava zaslišati, naj uredi, da bo v varni sobi, ne pa v isti kot obtoženec. Še bolje pa bo, je nadaljevala Maruša, da je sploh ne zaslišuje, saj je vse, kar je o primeru vedela, že tako ali tako povedala. To pa je bilo, da se je, ko so roparji pompozno vstopili v Slowatch, vrgla na tla, zrla je v ploščice, v naslednjih nekaj sekundah pa slišala le ropot in razbijanje stekla, vstati si je upala šele, ko je bil zrak znova čist.

Kaj naj pove, če ga ni bilo tam?

Včeraj se je začel sodni proces proti Božilovu. Obtožen je, da je 20. junija lani skupaj z rojakom Nebojšem Kurtešijem, ki ga iščejo s tiralico (na glavah sta imela motoristično čelado, v rokah pa sekiro), in s še enim neznanim sostorilcem ob 18.07 vkorakal v Slowatch. Vrata jim je odprl varnostnik Peter B., neznani sostorilec je v njega uperil pištolo in ga z ukazom »get down!« (na tla) spravil na tla, kjer se je torej znašla tudi prodajalka Maruša. Razbijali so vitrine z dragimi urami in zbežali s 17 hubloti in 31 breitlingi. Škoda, ki je nastala Slowatchu, tako včeraj med predstavljanjem obtožbe tožilec Iztok Stražar, je bila natanko 262.174,33 evra.

Božilov se ne zagovarja, njegov odvetnik Žiga Klun meni, da se nima za kaj, saj so po njegovem policisti aretirali napačnega človeka, ki z ropom ni imel nič; njegovega klienta namreč, ko je poskušal 29. septembra znova priti v Slovenijo. »Pogosto sem prihajal k vam in nikoli nisem imel težav. V Sloveniji imam veliko prijateljev, njih sem obiskoval, partnerica ima sorodnike v vaši državi. V Slovenijo sem prihajal tudi, ker sem iskal zaposlitev kot voznik kamiona ali bagra. V Srbiji je položaj težek,« je pripomnil in potožil, da prek svojega podjetja kot bagrist zasluži le med 500 in 1000 evri na mesec.
A tudi s tako borno plačo nekam nenavadno veliko potuje, dokazujejo žigi v njegovem potnem listu. Pred aretacijo ni bil le v Sloveniji, ampak tudi na Madžarskem, Švedskem in Danskem. Toda njemu se zdi pomemben le podatek, da prav nikjer ni imel težav.
Kaj dokazuje njegov DNK na sekiri? FOTO: Guliver/Getty Images
Kaj dokazuje njegov DNK na sekiri? FOTO: Guliver/Getty Images

Ima pa jih zdaj v Sloveniji. Roparji so namreč v Slowatchu pozabili eno od sekir, ki so jo uporabili za razbijanje vitrin, in Lidlovo vrečko. Na obeh so bile tudi biološke sledi Božilova. Odvetnik Klun pa poskuša očitno ravno ta podatek izkoristiti za to, da sodnico prepriča, da je njegov klient nedolžen oziroma ga mora v dvomu oprostiti.


Tudi včeraj je namreč opomnil na primer Djordja Vostinića, ki so mu ravno na ljubljanskem sodišču sodili zaradi ropa draguljarne Malalan pred nekaj leti. Srb je bil obtožen, da je z dvema sostorilcema ukradel 78 ur prestižnih znamk v skupni vrednosti 448.962,63 evra. Nesporen dokaz o njegovi krivdi je bil po mnenju tožilcev njegov DNK, ki so ga našli na macoli, ki so jo storilci uporabljali med ropom. Pred meseci pa so okrožni sodniki Vostinića v dvomu oprostili, saj sled na macoli resda dokazuje, da jo je držal v roki, ne morejo pa trditi, kdaj. In čeprav stranke v tistem postopku morebitne odločitve pritožbenega sodišča še nimajo, je Klun včeraj namignil, da on ima informacijo, da je višje sodišče oprostilko za Vostinića pravnomočno potrdilo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije