BELA ESTRADA

Kokain in konoplja del vsakdanjika slovenske estradne scene

Objavljeno 29. september 2019 20.52 | Posodobljeno 01. oktober 2019 20.16 | Piše: Dani Winkler

Mamila se ne dogajajo zgolj na estradi, ampak se je svet mamil razširil tudi med odvetnike, politike, predstavnike domnevne elite.

Tina Gaber.
Osem let po tistem, ko se je nekdanja misica Tina Gaber v svojem diplomskem delu z naslovom Bela estrada poglobila v svet droge in ugotovila, da le 18 od približno 600 slovenskih estradnikov (pevci, manekeni, igralci …) v življenju ni poskusilo nobene prepovedane droge, med katere je uvrstila kokain, marihuano, heroin, LSD in ekstazi, alkohol je bil iz raziskave izvzet, bi najnovejši rezultati bržkone pokazali, da je razmerje povsem enako. Naš vir pravi, da bi jih nemara med omenjenimi osemnajstimi, ki takrat, pred osmimi leti »v življenju niso pokusili nobene prepovedane droge«, dandanes našli kar več, ki so jo vseeno poskusili.

image
Kokain je vsepovsod pa tudi poceni ni. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Slovenska scena je še kar bela, če si smemo izposoditi naslov iz diplomske raziskave Tine Gaber, naš vir pa je za Bulvar povedal, da se mamila ne dogajajo zgolj na estradi, kamor nekateri sociologi uvrščajo glasbenike, gledališke igralce, televizijce, novinarje, manekene …, ampak se je svet mamil razširil tudi med odvetnike, politike, predstavnike domnevne elite (politične in tajkunske) iz Slovenije in nekdanje jugoslovanske, od koder večinoma tudi prihajata beli prah in konoplja v podalpsko deželico »poštenih ljudi in odpisanih posojil«.

Ljubljana med prestolnicami kokaina

Navsezadnje je zadnja mednarodna raziskava (pred dvema letoma), v kateri so merili količino kokaina v sanitarnih odplakah, Ljubljano med 56 mesti uvrstila med 11 največjih kokainskih prestolnic Evrope. Navsezadnje lahko črtico povlečeš bolj zgodaj, kot popiješ enega ta kratkega. Pa tudi takrat, ko so lokali že zaprti. Redno, celovito in sistematično.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami v poročilu o drogah za leto 2019 piše, da je na splošno v Evropi čedalje več kokaina, saj so zasegi te droge na rekordni ravni.

Vendar pa je Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z njimi v evropskem poročilu za leto 2019 zapisal, da je »med prebivalci Slovenije najbolj razširjena droga konoplja, še posebno med mladimi". Po podatkih raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC 2018), ki jo izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje in je bila leta 2018 prvič izvedena tudi med 17-letniki, je skoraj vsak drugi že kdaj poskusil konopljo, pri tem je delež višji pri fantih. Skoraj štiri odstotke jih je poročalo o redni uporabi konoplje.

V primerjavi z raziskavo pred desetimi leti (MOND 2007) je močno narasla razširjenost uporabe konoplje med dijaki, ki se udeležujejo maturantskih izletov (s 46,6 na 64,4 odstotka), ugotavljajo v slovenski raziskavi Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju.

Kokain za odvetnike, trava za srednješolce

Po eni strani, zatrjuje naš vir, je razmerje med številom uporabnikov kokaina in konoplje razumljivo. Kokain je namreč dražji in za srednješolce manj dosegljiv, razen, seveda, za zlate otroke še bolj zlatih staršev.

O »transverzali«, kot ji pravijo nekateri, med RTV SLO in ljubljansko Dramo, vmes pa še nekaj znanih in manj znanih točk, kjer je kajenje trave nekaj povsem normalnega in vsakdanjega, kar je mogoče zavohati na skoraj vsakem koraku, pa kdaj drugič …. 
Deli s prijatelji