GNEČA V AVTOPRALNICI

Ker ga v avtopralnici niso spustili mimo vrste, je storil tole

Slađan Brezar obtožen izsiljevanja. V zameno za priznanje leto in pol zapora.
Fotografija: Avto je hotel oprati mimo vrste.
Odpri galerijo
Avto je hotel oprati mimo vrste.

NOVO MESTO – Pred dobrimi tremi leti, bil je 22. april 2016, ura pa okoli enih popoldne, je bila na eni od novomeških avtopralnic gneča. Več voznikov z vozili je čakalo v vrsti, da bi oprali svojega jeklenega konjička. Pripeljal ga je tudi Slađan Brezar iz Novega mesta.

Pristopil je do delavca Mitje J. in ga vprašal, ali bi se lahko dogovorila, da bi preskočil čakajoče in bi bil na vrsti takoj. Uslužbenec mu je odgovoril, da mora počakati v vrsti kot vsi drugi. Pogovor je opazil nadrejeni in vprašal delavca, kaj je bilo, pa mu je ta odvrnil, 'da je cigan malo siten'.

To je Brezar slišal in pozneje pristopil do zaposlenega in mu rekel, da si ga bo zapomnil. Že zvečer je Rom poklical fanta, ko je bil z družbo na igrišču, in mu predlagal, da bi se srečala. Mitja se je tega zbal, o srečanju je povedal prijateljem. Mitja je res prišel v lokal, kot mu je naročil Brezar, ta pa naj bi z orožjem za pasom zahteval od njega, da mu izroči 300 evrov. Da se je Brezar ves čas dotikal pasu in da se je obnašal nastopaško, je opazil tudi eden od Mitjevih prijateljev, ki je sedel za sosednjo mizo.

Slađan Brezar z odvetnikom Adamom Molanom FOTOgrafiji: Tanja Jakše Gazvoda
Slađan Brezar z odvetnikom Adamom Molanom FOTOgrafiji: Tanja Jakše Gazvoda

Leto in pol zapora?


»Če kaznivo dejanje izsiljevanja priznate, predlagam kazen leto in pol zapora ter odvzem premoženjske koristi 150 evrov,« je na sodišču dejala okrožna državna tožilka Renata Brodarič Trentelj. A Brezar je bil jasen in odločen: »Ne priznam.« Njegov opis dogodka, kot ga je podal v preiskavi, se precej razlikuje od tistega, ki ga je povedal Mitja in kot so ga dojeli in videli njegovi prijatelji.

Mitja je namreč povedal, da ga je Brezar v lokalu najprej vprašal, ali se spomni, kaj mu je rekel v avtopralnici, potem pa dejal, da mu bo moral zato dati 300 evrov. Takrat naj bi Brezar, tako Mitja, dvignil jopico in pokazal pištolo, ki jo je nosil za pasom. Mitja se je seveda ustrašil. Brezar naj bi nato zahteval, naj gre denar dvignit na bankomat, ki je v isti stavbi kot lokal. Skupaj sta šla do bankomata, a Mitja denarja ni mogel dvigniti, saj je imel prazen račun. To naj bi Brezarja razjezilo, znova je prijel za pas, takrat pa je Mitja priznal, da ima nekaj denarja doma.

Brezar mu je dal eno uro časa. Mitji ni preostalo drugega, šel je po 150 evrov in jih izročil Brezarju. V lokal se je vrnil prestrašen, to so opazili tudi njegovi prijatelji, Brezar pa je od Mitje zahteval še preostanek denarja, in sicer v naslednjih dveh tednih. To se ni zgodilo, Mitja je dejanje prijavil policiji, saj se je zbal nadaljnjega izsiljevanja.
 

Le o praskah bi se pogovoril


Brezar je v preiskavi opisal nekoliko drugačno dojemanje realnosti. Trdil je, da je na opranem avtomobilu opazil praske, ki jih prej ni bilo, zato je o možnih poškodbah v pralnici povprašal Mitjo, ta pa da se je razburil, češ da so vsi cigani isti, in Roma poslal v p. m. Ko se je Brezar s kolegom pozneje dobil na pijači, je v lokalu opazil fanta iz avtopralnice.


Pristopil je k njemu, nato sta šla skupaj do avta, kjer naj bi Brezar Mitji dejal, da je ugotovil, da je bila praska na avtu že pred pranjem, in se mu za obtožbe opravičil. Brezar je zanikal tudi, da bi dobil denar od Mitje. Kaj se je torej dogajalo tistega večera, bodo poskušali osvetliti vpleteni in priče, ki bodo morali priti na sodišče, je pa zanimivo, da je bil 32-letni Brezar že pravnomočno obsojen zaradi izsiljevanja, kot je povedal sam, pa je še v enem kazenskem postopku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije