OPRAVIČILO PA TAKO

Kar so mi storili v UKCL, je brez primere!

Objavljeno 05. januar 2019 16.53 | Posodobljeno 07. januar 2019 07.23 | Piše: Tina Horvat

Tako pravi slavni kirurg T. S. Park, ki so ga v UKCL označili za lažnivca, potem pa so se mu opravičili v internem glasilu namesto v časopisu.

UKCL je z lažmi o številu njegovih operacij užalil znamenitega kirurga. FOTO: Leon Vidic
Marca lani so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) izvedli prvo selektivno dorzalno rizotomijo (SDR) po metodi dr. T. S. Parka, izjemno zahtevno operacijo na hrbtenjači pri otrocih s cerebralno paralizo. To je edina pot, da se odpravi mišična napetost oziroma spastičnost. V večini primerov prej hromi otroci po operaciji celo shodijo ali lahko vsaj sedijo.

4000
operacij SDR je v tem trenutku že opravil dr. Park.

Dotlej so otroci iz Slovenije na te operacije hodili v otroško bolnišnico v St. Louisu v ZDA, k znamenitemu kirurgu, doktorju Parku, kot mu pravijo njegovi mali pacienti. Že več kot 40 slovenskih otrok, skupaj pa več kot 4000 otrok iz 77 držav je že operiral. Med njimi je Anita Stopar, o kateri smo v Slovenskih novicah že večkrat pisali in zanjo zbirali denar za operacijo, ki ji je povsem spremenila življenje, saj je po 11 letih hromosti spet shodila. Julija lani je kljub cerebralni paralizi končala osnovno šolo in se vpisala v srednjo, na valeti pa je celo zaplesala! Njeni starši so takrat povedali, da je nepredstavljivo uspelo le po zaslugi operacije pri doktorju Parku, ki so ga poiskali sami, slovenski zdravniki pa jim zanj sploh niso povedali. »Anita nikoli ne bi dosegla, kar je, če bi poslušali naše zdravnike. Kot otroku so ji napovedovali, da bo komaj znala šteti do deset in da ne bo nikoli hodila,« sta povedala Irena in Matej Stopar.
image
Doktor Park zahteva opravičilo v časopisu.

Premalo operacij je nevarno

Vendar se je pri izvajanju operacij SDR v Sloveniji močno zapletlo. Oglasili so se starši pri doktorju Parku operiranih otrok in opozorili, da je število operacij, ki jih bodo izvajali v Sloveniji – to je šest do osem na leto, premalo, da bi bilo varno. Znano je, da je treba za vsako operacijo imeti dovolj operacij in pacientov, ne prvega in ne drugega tu ni.
Ker so starši opozarjali na nepopravljivo škodo, ki bi jo lahko neizkušeni kirurgi naredili na otrocih, na UKC pa so njihove očitke ves čas zavračali, smo se obrnili na dr. Parka, in ta je bil nad ravnanjem UKCL, milo rečeno, šokiran. V Sloveniji ne pozna kirurga, ki bi bil usposobljen za operacijo po njegovi metodi, niti ne ve, kaj naj bi to sploh pomenilo. »Glede na velikost Slovenije bo število operacij še manjše od šest do osem na leto. Missouri ima šest milijonov prebivalcev, pa smo imeli v letih 2016 in 2017 le sedem do 12 pacientov. Poleg tega bo nekaj staršev iz Slovenije izbralo operacijo SDR drugje. Tako majhno število operacij je zelo nevarno za paciente. Nikogar iz svoje družine ne bi prepustil kirurgu s tako malo operacijami,« nam je povedal dr. Park. Pri tem je opozoril, kaj se lahko zgodi, če operira neizkušen kirurg: »Posledice so lahko popolna hromost spodnjega dela telesa in trajna inkontinenca do konca življenja. Posledic neuspele operacije se ne da popraviti, ker je operacija enkratna.«
image
Iz opravičila ni povsem jasno, za katere navedbe se opravičujejo.

Dvom o poštenosti dr. Parka

Na UKCL so ves čas zavračali očitke o (ne)uspešnosti posega SDR, na naša vprašanja pa odgovarjali z dvomi o številu operacij, ki jih izvaja dr. Park. Ameriški kirurg namreč opravi okoli 250 operacij na leto, kar je šest do sedem na teden. Toliko jih v Sloveniji opravijo v vsem letu! »Številka 200 operacij na leto je močno pretirana in pomeni, da bi kirurg moral štiri dni v vsakem od 52 tednov v letu delati en in isti poseg. Tega ni v nobeni univerzitetni bolnišnici, kaj šele da bi imeli zaposlenega specialista nevrokirurga za samo en poseg,« so pojasnjevali aprila lani.
Pri tem so naše dvome o (ne)uspešnosti slovenskih kirurgov zaradi premalo operacij poskušali ovreči tudi z navajanjem dveh »velikih centrov, kjer izvajajo SDR«. To naj bi bila Inštitut za nevrokirurgijo v Torinu, kjer imajo po 14 SDR-operacij na leto, in Univerzitetni klinični center v Cape Townu, kjer operirajo osem pacientov na leto. Vendar nam je pozneje doktor Park pojasnil, da ne v Italiji ne v Južni Afriki teh operacij ne opravljajo več in paciente iz Južne Afrike pošiljajo k njemu.
image
Anita Stopar je po operaciji pri doktorju Parku shodila.

Opravičilo v internem glasilu

Seveda se je doktor Park na vse te dvome, ki ga postavljajo na laž, odzval in je UKCL po elektronski pošti prosil za pojasnilo. »Neverjetno je, da na UKCL sploh niso preverili podatkov o številu mojih operacij, preden so v javnost spustili laži o moji poštenosti,« nam je zapisal v odgovoru in nam pri tem poslal še natančne podatke o številu operacij po letih in državah ter nas prosil, naj jih preverimo še pri vodstvu bolnišnice St. Louis Children's Hospital.
UKCL se na njegove pozive ni oglasil vse do novembra, ko se je na koncu internega glasila UKCL Interno, na 27. strani le pojavil okvirček z opravičilom. V njem je služba za odnose z javnostmi UKCL zapisala, da so »enemu od slovenskih tednikov napačno navedli podatke glede števila SDR, ki jih opravlja dr. Park. Tako mednarodna kot tudi naša nevrokirurška stroka se dobro zavedata, da je bolnišnica v St. Louisu edina na svetu, konkretno dr. Park, s tako velikim številom opravljenih operacij SDR. Število operacij, ki jih izvede dr. Park pri otrocih in odraslih, je izjemno visoko. Žal smo v odgovoru na novinarsko vprašanje pomotoma zapisali napačno število operacij, ki jih izvede dr. Park letno. Delo dr. Parka zelo spoštujemo in se mu za našo napako iskreno opravičujemo.«
image
Opravičilo je UKCL objavil v svojem internem glasilu Interno. Iz njega ni povsem jasno, za katere navedbe se opravičujejo.

Zahteva opravičilo v časopisu

Ne le da je opravičilo zelo nepopolno, saj so bili dvomi o poštenosti doktorja Parka objavljeni v najbolj branem slovenskem dnevniku – Slovenskih novicah – ter v najmanj dveh tednikih. Seveda tudi dr. Park z opravičilom ni zadovoljen. Ko smo ga tik pred prazniki povprašali, kakšno je njegovo mnenje o opravičilu v internem glasilu, nam je odgovoril: »Zahvaljujem se vam za pomoč pri komunikaciji z UKCL. V zvezi z operacijami SDR sem sodeloval že z mnogimi bolnišnicami po svetu, a kar so mi storili v UKCL, je brez primere. Na moja elektronska sporočila mi sploh niso odgovarjali in v glavnem slovenskem dnevniku o meni širili lažne novice. Zdaj se hočejo opravičiti v njihovem internem glasilu, ki ga javnost sploh ne bere. Obnašajo se zelo neprofesionalno in prevarantsko. Zahtevam, da se mi opravičijo v slovenskem časopisu. Za mano je v tem trenutku že več kot 4000 operacij SDR.«
Deli s prijatelji