NEVARNA PROMENADA

Gradbišče so le zavarovali

Objavljeno 23. junij 2018 12.25 | Posodobljeno 17. julij 2018 21.14 | Piše: Moni Černe
Nevarni odsek promenade so zavarovali šele po novinarskih vprašanjih.
Zdaj je za varnost poskrbljeno.
PIRAN – Občani Pirana, turisti in izletniki so bili do predvčerajšnjim izpostavljeni hudi nevarnosti na obalni promenadi na Fornačah, saj je bilo na njej popolnoma nezavarovano gradbišče, ki bi bilo lahko za neprevidnega sprehajalca ali kolesarja tudi usodno. A le nekaj ur po tem, ko smo na občino poslali novinarska vprašanja, zakaj ne označijo nevarnega odseka poti in ga zavarujejo, se je vse skupaj čudežno uredilo.

image
Tako je bilo še sredi tedna. FOTO: Sanja Ilić Dorić

Naključje ali ne, čeprav je občina vzdrževalna dela začela že konec maja, na nevarnem odseku so se šele dan po naših vprašanjih, torej predvčerajšnjim, znašle ograja in opozorilne zastavice. Tako je vendarle konec nevarnosti, da bi se ob slabi vidljivosti, ponoči ali v trenutku nepazljivosti pripetila tragedija. Ne bi bila prva!

Ko smo na občino Piran vprašali, zakaj ne spoštujejo varnostnih predpisov, nam je Meira Mahnič povedala, da je občina o začetku urejanja promenade občanke in občane obvestila prek svoje spletne strani, medije pa s sporočilom za javnost. »Dela bodo končana še pred vrhuncem turistične sezone, v času izvajanja del pa pešci lahko nemoteno uporabljajo spodnji del pešpoti. Obalno promenado na Fornačah in parkirišča sicer ločuje zelenica s pinjolami, ki jo je Občina Piran v celoti ohranila in uredila.« In varnost? »Samo gradbišče je dolžan ustrezno zavarovati in označiti izvajalec del, podjetje Adriaing, d. o. o., ki ga je občina že opozorila, da zapora poti in obhod pešcev v tem trenutku nista pravilno označena.«

image
Zdaj je za varnost poskrbljeno.

Ob tem ne gre pozabiti hude nesreče, ki se je pripetila fotoreporterju Dejanu Mijoviću. Julija 2010 mu je med hojo po klančini v Piranu zdrsnilo in tudi takrat varnostni predpisi niso bili spoštovani. Opozorilna tabla in talno opozorilo so postavili šele po nesreči, prej pa je bila nevarna klančina poraščena z algami in sploh ni bila označena, dokler Mijović ni udaril z glavo v beton in se hudo poškodoval. Po nesreči se je znova naučil hoditi, ima okvaro centra za čutila in mišične krče ter še dandanes potrebuje pomoč pri higienskih opravilih. Po vložitvi odškodninske tožbe mu je morala država plačati 47.440 evrov odškodnine. 
Deli s prijatelji