OSTAJA NA VRHU

Čeferin pred novo zmago obiskal papeža

Objavljeno 07. februar 2019 00.00 | Posodobljeno 07. februar 2019 10.06 | Piše: Jernej Suhadolnik

Uefini prihodki prvič čez pet milijard evrov. Finančni rekordi veselijo tudi Slovence.

Predsednik NZS Radenko Mijatović (desno, levo Aleksander Čeferin) je poudaril, da bo z višjimi prihodki Uefe pridobil veliko tudi slovenski nogomet. Naslednje leto bo Uefa prvič presegla pet milijard letnih prihodkov. FOTO: Roman Šipić
RIM – Aleksander Čeferin bo danes dobil nov mandat predsednika Evropske nogometne zveze (Uefe), organizacije, ki je oživela prav po sprejetju Čeferinovih reform iz leta 2016. Grosupeljčan na rednem kongresu Uefe v Rimu ne bo imel protikandidata, očitno je nacionalne zveze prepričal o svoji kakovosti v dveh letih in pol, odkar je na čelu nasledil predhodnika Michela Platinija.

image
REUTERS Dan pred kongresom Uefe v Rimu je sprejel Aleksandra Čeferina tudi papež Frančišek. FOTO: Reuters
Italijanska metropola danes vsaj na prvi pogled ne bo ponujala posebnega videza. Okrog Španskih stopnic, Koloseja in Vatikana vlada podobna gneča kot običajno, le v severnem delu Rima je vendarle bolj živahno kot prej. Natančno 876 dni po na videz Čeferinovi presenetljivi zmagi na volitvah za predsednika Uefe se bo Grosupeljčan drugič podal v boj za vplivni položaj – prvega štiriletnega, potem ko je oddelal Platinijev mandat. Septembra 2016 je v Atenah premagal Nizozemca ​Michaela van Praaga z izidom 42:13, v Rimu pa ne bo treba čakati na beli dim, saj ne bo imel tekmeca. Kako visoko kotira nekdanji predsednik NZS, razkriva podatek, da odlike 51-letnega Slovenca javno hvalita predsednika zvez Italije in Avstrije, njegova tesna podpornika sta tudi hrvaški in madžarski kolega – nekdanji as Davor Šuker in najbogatejši Madžar Sandor Csanyi. Takšne podpore sosedov ne premore vsak.

Luksuzni hotel Roma Cavalieri, ki leži slaba dva kilometra severno od Vatikana, bo od 9. ure prizorišče rednega kongresa Uefe, na njem bodo sprejeli smernice za prihodnost. Naslednje leto, ko bo na sporedu euro, na katerega meri tudi Slovenija, se bo Uefa približala šestim milijardam evrov prihodkov, zaradi česar si manejo roke tudi klubi in zveze iz držav, kakršna je Slovenija. To bodo predstavljali v Rimu predsednik NZS Radenko Mijatović, generalni sekretar Martin Koželj, podpredsednika Milan Jarc in Stanko Glažar, iz sodniškega seminarja v Turčiji pa bosta prispela tudi Vlado Šajn in David McDowell. V Rimu smo srečali nekdanje vodstvo nogometne zveze – častni predsednik Rudi Zavrl in nekdanji generalni sekretar Dane Jošt sta prispela na kongres na povabilo Uefe kot (nekdanja) člana njenih strokovnih komisij.

image
REUTERS Aleksander Čeferin je v dveh letih in pol stkal veliko vezi, odlično se je ujel tudi s predsednikom Juventusa Andreo Agnellijem (desno), ki sedi v izvršnem odboru Uefe. FOTO: Reuters
Približno 500 gostov v hotelu Roma Cavalieri bo spremljalo kongres z več točkami. Delegati bodo namreč volili tudi Čeferinove sodelavce – osem članov izvršnega odbora –, ob tem pa bodo potrdili finančni načrt za naslednja leta. Če je bil pred dvema letoma in pol v luksuznem letovišču Grand Resort Lagonissi v bližini Aten pod drobnogledom »neznani Aleksander Čeferin«, bo danes drugače. Grosupeljčan je postal znan obraz na svetovnem nogometnem zemljevidu, njegove reforme in zamisli novih tekmovanj so požele navdušenje po drugih celinah. Južnoameričani želijo ustvariti repliko uspešnice, imenovane Uefina liga narodov, še drznejše načrte premore Svetovna nogometna zveza (Fifa).

Grosupeljčan je postal znan obraz na svetovnem nogometnem zemljevidu, njegove reforme in zamisli so požele navdušenje tudi po drugih celinah.

Prav odnos Uefa-Fifa oziroma javno merjenje moči med evropsko in svetovno krovno nogometno hišo je v zadnjem času dvignilo veliko prahu. Gianni Infantino, Švicar, ki vodi Fifo, prej pa je deloval kot generalni sekretar Uefe, vztraja pri ustanovitvi svetovne lige narodov in širitvi svetovnega klubskega prvenstva, vse skupaj pa bi paketno prodal skrivnostnim vlagateljem za naslednjih dvanajst let. Izplen? Približno 21 milijard dolarjev. Uefa ni naklonjena tovrstni ideji, Čeferin je večkrat poudaril, da »nogomet ni na prodaj«. 
Deli s prijatelji