AMATERJI POLIVALI IN TACALI

Kakšno razdejanje so pustili: lastnika oljarne skoraj kap (FOTO)

Čez noč izropali ptujsko Oljarno Svenšek. Bučno olje kradli s karjolami, amaterski vlomilci polivali in puščali sledi.
Fotografija: Takšno razdejanje so pustili za seboj.
Odpri galerijo
Takšno razdejanje so pustili za seboj.

»Ko sem zjutraj stopil v naše skladišče, me je skoraj zadela kap. Sodi, v katerih smo shranili naše 100-odstotno bučno olje, so bili popolnoma prazni,« nam je nevsakdanjo zgodbo začel razlagati Boris Svenšek iz Vidma pri Ptuju. Pred poltretjim letom se je z družino odločil opustiti tradicionalno kmetijstvo in svoja polja zasadil z bučami. Vrata je odprla Oljarna Svenšek in si v zadnjem času predvsem na ptujskem območju ustvarila sloves. Sovražnikov družinsko podjetje ni imelo. »No, vsaj ne da bi vedeli,« je pristavil Svenšek.


Da so bili v noči na petek pred dvema tednoma na delu amaterji, je domala vsem jasno. »V skladišče so se prikradli skozi okno na zadnji strani. To je bilo zaradi zračenja čez noč zgoraj priprto. Prerezali so komarnike in vstopili. Tam so na reflektor, ki je bil opremljen s senzorjem, položili delovno rokavico, da se ni venomer vklapljal in izklapljal. Zatem so se lotili sodov in iz njih iztočili vso 100-odstotno bučno olje,« je nadaljeval Boris Svenšek in dodal: »Eden od vlomilcev je pograbil tudi vedra in vanje zložil vse ustekleničeno bučno olje. Zanimivo pa je, da so steklenice s solatnim oljem, ki so stale na policah zraven 100-odstotnega bučnega, pustili.«
 

Čez sosedovo dvorišče


Lastnik oljarne je prepričan, da so bili vlomilci že večkrat gosti v njihovi prodajalni. K temu ga prepričujejo njihovo poznavanje prostorov, natančnost pri izvedbi in dejstvo, da so se vloma lotili praznih rok. »Olje so iz sodov pretočili v naše nerjaveče posode in vse skupaj naložili v naše samokolnice, ki so jih našli na dvorišču. Zatem so ukradeno robo odpeljali čez sosedovo dvorišče do avtomobila, ki so ga imeli parkiranega kakšnih sto metrov stran,« pravi Boris Svenšek, ki nastalo škodo ocenjuje na slabih pet tisočakov.


Ker so se v Oljarni Svenšek odločili svoje stranke zalagati z vedno svežim bučnim oljem, pomeni kraja zanje nenadomestljiv izpad dohodka. »Strankam smo morali odpovedati dobavo bodisi se dogovoriti za drug termin. Takoj po vlomu smo že stisnili novo olje, a bo moralo počivati še najmanj 14 dni, preden bo primerno za dobavo,« nam razloži lastnik oljarne.
 

Amaterji polivali in tacali


Da so bili vlomilci zelo nepripravljeni, dokazuje tudi dejstvo, da so bučno olje polivali vsenaokrog. Med pretakanjem iz velikih sodov v manjše nerjaveče posode ga je nekaj končalo na tleh. Ker so vlomilci tu in tam tudi stopili vanj, je bilo opaziti odtise njihovih obuval. »Bila sta najmanj dva, toliko je različnih odtisov. A to so le naša predvidevanja. Škoda je velika, ker dohodek iz oljarne za našo družino pomeni dobršen del zaslužka. Sicer se v manjšem obsegu še ukvarjamo s poljedelstvom in prašičerejo, a večino polj smo zasadili z bučami,« nam slikovito pojasni Boris Svenšek.


Družina je imela objekt zavarovan, a so jih zavarovalnice pustile na cedilu. »Tam ne bomo dobili nič. Takšni so pač njihovi zavarovalni pogoji,« potoži oljar s Ptujskega polja. Priprto okno je bilo poglavitni razlog, da je zavarovalnica zavrnila odškodninski zahtevek, in pristavila, da bi morala družina olje skladiščiti ločeno in zavarovano pred nepridipravi. Ti pa niso odpeljali le črnega zlata, kot radi poimenujejo bučno olje, ampak tudi dvoje koles, pravi Svenšek: »Ukradli so hčerkino kolo in električno kolo makita, ki je na našem trgu prej rariteta kot vsakdanjost. Sicer si je kraj vloma ogledala policija, sestavila zapisnik in vzela odtise, a sem prej skeptičen kot optimističen, da bodo vlomilce kdaj našli.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije