UBIL ŽENO

Anica je vsa leta zakona trpela. Pil je in bil nasilen do nje ...

Silvu Palčiču iz Rumanje vasi za umor Anice 25 let zapora. Ker je še dihala, se je vrnil in jo naprej zabadal.
Fotografija: Ob branju sodbe je jokal in zmajeval z glavo.
Odpri galerijo
Ob branju sodbe je jokal in zmajeval z glavo.

NOVO MESTO – »Hčerka Anica je vsa leta zakona trpela, le nekaj mesecev je manjkalo, pa bi imela 40 let poroke. Pil je in bil nasilen do nje. Ničkolikokrat smo jo prosili, naj ga prijavi policiji, a se je bala. Rekla je, da jo bo ubil. Ampak kdo bi si mislil, da je res sposoben česa takšnega?« se je po razglasitvi sodbe, ki je Aničinega krvnika, 63-letnega Silva Palčiča iz Rumanje vasi, za 25 let poslala za zapahe, skrušena spraševala njena mama Magda Kumelj, 87-letnica, ki je vsa leta trpela s svojo hčerko. Prav tako Aničini najbližji, sestra dvojčica in trije bratje, ki so vedeli za gorje, ki ga je preživljala, hudo je bilo sploh takrat, ko je bil Silvo pijan.

»Silvo Palčič je ženo Anico umoril na grozovit način iz brezobzirnega maščevanja, dejanje pa je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi duševne motnje,« je sodbo v imenu ljudstva povzela predsednica petčlanskega senata, okrožna sodnica novomeškega sodišča Mojca Hode.

Več kot leto in pol je minilo od grozovitega zločina, v katerem je življenje izgubila skrbna žena in mama, ki je vsa leta trpela nadvlado in nasilje moža. Bil je namreč hitre jeze in maščevalen, sploh če je bil pijan, Anica pa v zakonu ni imela dosti besede, ukazoval ji je, jo nadlegoval, žalil, psihično in fizično napadal. Stanje je bilo slabše zadnji dve leti po konfliktu s sinom, v katerem je Anica stopila na stran slednjega.
 

Slaba dva meseca prej se je odselila


Tako je bilo hudo, da se je v začetku novembra 2017 le odločila, da se preseli k sestri, in policiji prijavila, kako grdo se njen mož znaša nad njo. Tik pred tem jo je celo davil in jo porinil po stopnicah. Silvo jo je prepričeval, naj se vrne domov in da bo poslej vse v redu, ona pa je vse glasneje govorila, da jo je strah maščevanja, in je že iskala stanovanje, kamor bi se preselila, ko bi Silvu potekel ukrep prepovedi približevanja. Policisti so namreč prijavo vzeli resno, Silvu so prepovedali približevanje ženi, ukrep pa je potem preiskovalni sodnik še podaljšal. Iztekel bi se 6. januarja lani, a žal je Silvo dvignil roko nad Anico že prej, 24. decembra, na božični večer.
Aničina mama Magda Kumelj je trpela skupaj s hčerko. FOTOgrafije: Tanja Jakše Gazvoda
Aničina mama Magda Kumelj je trpela skupaj s hčerko. FOTOgrafije: Tanja Jakše Gazvoda

Očitno ga je ukrep prepovedi približevanja močno prizadel in ponižal, čutil ga je kot osebni poraz, saj je bil prepričan, da je moral zapustiti svojo hišo, za katero je velikokrat dejal, da je samo njegova, čeprav sta jo zgradila skupaj. A že to, da je Anica mesec in pol pred tragičnim dogodkom sama odšla, je bilo dovolj zgovorno dejstvo, da ni imela interesa spraviti Silva iz hiše, da pa si je po letih trpljenja želela le miru, življenja brez strahu, čeprav je čutila, da se ji lahko zgodi kaj hudega in da je njen mož tega sposoben.
 

Vlomil v hišo


Silvo se je tistega dne iz zidanice, kjer je živel od začetka novembra, odpravil z nožem, ki je imel 19 centimetrov dolgo rezilo. Šlo je za nož iz kompleta petih, ki ga je vzel, ko se je moral odseliti od doma. Avto je parkiral na travnati poti kakšnih 400 metrov od hiše. Ker Anice ni bilo doma, šla je k polnočnici, je razbil steklo na oknu hčerkine sobe (ključavnica je bila namreč zamenjana) in počakal v hiši.

Ko se je vrnila, jo je očitno napadel že v hiši, o tem gre sklepati po krvavih madežih, potem pa ji je uspelo zbežati čez travnik do sosednje hiše. Že tu jo je zabodel. Vmes sta najprej posegla sorodnika, a sta bila oba deležna groženj, da bo pokončal tudi njiju, na pomoč so pritekli tudi sosedje. Kar petkrat je Silvo Anico napadel z nožem, zadnjič takrat, ko je slišal sosedo, ki je preverjala Aničin utrip.
Senat novomeškega okrožnega sodišča
Senat novomeškega okrožnega sodišča

Ko je soseda, zdravnica po poklicu, dejala, da še diha, se je Silvo, ki se je že odpravil proti domu, ustavil in rekel: »Kaj?« Vrnil se je in končal, kar je začel. Brezčutno se je izživljal nad Anico, dobila je 18 vbodov, vbodnih rovov pa je bilo 24, kar pomeni, da šestkrat noža ni povsem potegnil iz telesa. Smrt je nastopila v 7 do 15 minutah, vsaj osem minut je zaradi dihalne stiske čutila hude bolečine.
 

Obrisal nož in se preoblekel


Ko je končal nagnusno dejanje, se je vrnil domov, obrisal nož, se preoblekel in umil ter počakal na policiste. Palčič je imel v času dejanja po ugotovitvah izvedenke toksikologinje v krvi od 2,65 do 2,9 promila alkohola, bil je tudi pod vplivom pomirjeval, zato se je na sodišču takoj postavilo vprašanje o prištevnosti.
Silvo Palčič je na sodišče prišel nevklenjen.
Silvo Palčič je na sodišče prišel nevklenjen.

Do tega so se opredelili kar štirje izvedenci psihiatri in dva izvedenca klinične psihologije, njihova mnenja pa niso bila enotna, čeprav so bila izdelana na podlagi istih podatkov. Vsi so bili sicer dokaj enotni, da sposobnost razumevanja ni bila bistveno zmanjšana, razhajali pa so se pri vprašanju, ali je imel v oblasti svoje ravnanje. »V dvomu je treba odločiti v korist obtoženca, zato je senat zaključil, da je Silvo Palčič dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, kar je pomembna olajševalna okoliščina,« je pojasnila Hodetova. Ne gre spregledati dejstva, da je v urah pred umorom opravil vrsto kompleksnih dejanj.

Leto in pet mesecev zapora za nasilje v družini ter 24 let za umor, enotna kazen pa se glasi 25 let zapora, je odločilo sodišče. Palčič je ves čas obrazložitve drgetal. Ko je sodnica brala opis dogodka, za katerega trdi, da se ga ne spomni, je jokal, si brisal solze in se naslanjal na mizo. Sicer pa je vsekakor verjetna pritožba, njegova zagovornica Jasna Simčič je namreč menila, da ni šlo za umor, ampak uboj.


Sodišče mu je naložilo tudi plačilo vseh stroškov postopka, tudi stroškov oškodovancev, ter plačilo takse. Sodba še ni pravnomočna, pričakovati pa je, da bo okoliščine umora tehtalo višje sodišče. Po razglasitvi sodbe se je Palčič v spremstvu paznikov nevklenjen vrnil v pripor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije