PROŠNJA

Cekuta prosi za milost

Na predsednika države Pahorja je naslovil prošnjo za pomilostitev.
Fotografija: Jure Cekuta bi moral za zapahi odsedeti štiri leta in štiri mesece. FOTO: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Jure Cekuta bi moral za zapahi odsedeti štiri leta in štiri mesece. FOTO: Ljubo Vukelič

LJUBLJANA – Slikar Jure Cekuta, ki bi moral na zaporniški žimnici spati štiri leta in štiri mesece, kolikor so mu prisodili v tako imenovani zadevi Patria II, poskuša doseči nov odlog prestajanja kazni. V zaporu na Dobu bi se moral zglasiti danes, a je na sodišče naslovil novo prošnjo, da mu nastop kazni odložijo zaradi hudih zdravstvenih težav. Hkrati računa tudi na milost predsednika države Boruta Pahorja, kamor je naslovil prošnjo za pomilostitev. O njegovih prošnjah še ni odločeno.
Peter Zupan in Jure Cekuta FOTO: Ljubo Vukelič/delo
Peter Zupan in Jure Cekuta FOTO: Ljubo Vukelič/delo

»Moj klient je shujšal za 12 kilogramov od novega leta, ima težave s srcem, hude težave s sladkorno boleznijo, temu sledijo psihične težave ... Zaradi vsega tega je ves čas pod strogim nadzorom zdravnikov,« pravi odvetnik Janko Jerman, ki skupaj z odvetnico Jero Jančar poskuša doseči nov odlog prestajanja kazni za Cekuto. Okrožno sodišče v Ljubljani ga je aprila 2014 spoznalo za krivega napeljevanja k zlorabi položaja, ker je takrat zaposlenega na ministrstvu za obrambo Petra Zupana napeljal, da mu je predajal zaupne dokumente o zadevi Patria. Zaradi tega je bil na dve leti in pol zapora obsojen tudi Zupan. Obsodilno sodbo je februarja lani potrdilo višje sodišče.
Obsojena sta bila zaradi vpletenosti v posel z osemkolesniki Patria. FOTO: Tadej Regent
Obsojena sta bila zaradi vpletenosti v posel z osemkolesniki Patria. FOTO: Tadej Regent

Tako Zupan kot Cekuta obsodilno sodbo izpodbijata na vrhovnem sodišču z zahtevo za varstvo zakonitosti.
Cekuta bi moral zaporno kazen nastopiti že 11. julija lani, a je na sodišče vložil predlog za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov. Potem ko je okrožno sodišče predlog zavrnilo, je več posluha imelo višje sodišče. Kot nov datum odhoda v zapor mu je določilo 1. junij, a ga na Dobu danes ne bodo dočakali.

»Sodišče je dokumentacijo že posredovalo v mnenje posebni zdravniški komisiji, ki je mnenje izdelala že prejšnjič. Po pridobitvi mnenja komisije bo sodišče sprejelo ustrezno odločitev glede prestajanja kazni zapora,« odgovarjajo na ljubljanskem okrožnem sodišču na vprašanje, ali je že odločeno o novem Cekutovem predlogu za odlog prestajanja kazni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije