SEVANJE

Bazne postaje odgnale čebele!

Objavljeno 19. junij 2020 14.09 | Posodobljeno 19. junij 2020 14.10 | Piše: Mojca Marot

Pohorski čebelar Marjan Pogorevc sumi, da mu sevanje desetka panje.

Čebelar je že več kot 40 let.
»Že več let naslavljam dopise na ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pa tudi na našega največjega operaterja Telekom in jih opozarjam na nevzdržno stanje na širšem območju Andraža nad Polzelo ter širšem območju južnega Pohorja vse od Resnika in Skomarja v občini Zreče do Hudinje in Pake v občini Vitanje, kjer ptice in žuželke dobesedno izginjajo zaradi povečanega elektromagnetnega sevanja (EMS) baznih postaj.
image
Čebele naj bi izgubile orientacijo zaradi sevanja, zato se ne vrnejo v panj.

Samo letos sem na MOP poslal že dva dopisa, v katerih sem jih prosil, naj kaj ukrenejo, da bi se na ta območja začele vračati ptice, pa tudi žuželke, predvsem čebele, čmrlji, pikapolonice, kresnice, mravlje in črički,« pravi Marjan Pogorevc, upokojeni rudar, doma s Pohorja, ki se že štiri desetletja posveča čebelarstvu. Čebele ima v 155 panjih na dveh lokacijah. Na domačem Pohorju, pa tudi v Andražu nad Polzelo.
image
Marjan Pogorevc opozarja, da tudi v Sončnem parku v Velenju, kjer je doma, zadnja leta ni slišati ptičjega petja. Fotografije: Mojca Marot

»Čebele sem vzljubil že kot otrok. Kakšnih šest let mi je bilo, ko mi je stric vedno dal na krožnik žlico medu in zraven kos kruha, kar se mi je zdelo imenitno,« pove naš sogovornik, ki pa zadnja leta v naravi opaža velike spremembe. Predvsem na račun postavitve večjega števila baznih postaj. Kot pravi, naj bi zaradi povečanja sevanja, ki ga te oddajajo, ptičje petje na nekaterih območjih že povsem utihnilo. »Ptice sicer priletijo po hrano, a takoj tudi odletijo na območje, kjer je sevanje nižje od 50 milivoltov (mV) na kvadratni centimeter,« zatrjuje Pogorevc. Veliko huje pa je s čebelami, kar naj bi dokazovale tudi meritve.
 

Vse več anten


»Vse se je začelo leta 2014, ko so na bazno postajo v Andražu poleg GSM namestili še UMTS-postajo z 2100 megaherci (mgH) in LTE z 800 mgH, sočasno pa je občina na Goro Oljko postavila postajo za internet. Neko decembrsko jutro, termometer je kazal tri stopinje nad ničlo, skozi meglo pa so že prodirali sončni žarki, so vse moje čebele ležale na tleh. Nisem vedel, kaj naj storim. Klical sem Čebelarsko zvezo Slovenije, pa so mi tam rekli, da se to dogaja vsem čebelarjem. Takrat sem začel raziskovati, kaj se dogaja.« Z opazovanjem in meritvami je spoznal, da čebele zmede elektromagnetna frekvenca, zaradi katere izgubijo orientacijo in se ne znajo več vrniti v svoj panj, je prepričan Pogorevc, ki ima tudi lasten merilnik, s katerim opravlja in beleži vrednost sevanja. Kot pravi, se sevanje baznih postaj širi zelo usmerjeno v ozkem snopu, kot svetloba iz baterijske svetilke, zato sevalne obremenitve niso vezane na samo bližino bazne postaje.
Z opazovanjem in meritvami je čebelar dognal, da čebele zmede elektromagnetna frekvenca.


»Največje sevalne obremenitve povzročajo bazne postaje tam, kjer je na enem stebru nameščenih več anten operaterjev, in tam, kjer je na en kraj ali eno mesto usmerjenih več baznih postaj,« navaja Pogorevc. Dodaja, da čebele sevanje tako zmede, da izgubijo orientacijo in se ne znajo vrniti v panj. Problem je še toliko večji, kadar operaterja, Telekom in A1, spustita antene na določenem kraju in v določenem času. Takrat se namreč sevanje občutno poveča.
Čebele so izginjale, medišča v panju so ostala prazna, enako satje, ki so ga zgradile.


»Junija lani mi je zaradi tega iz panjev izginilo okoli 80 odstotkov vseh pašnih čebel, izginile pa so tudi ptice. Enako se je zgodilo med 21. in 25. februarjem ter med 15. in 21. marcem letos. Čebele so izginjale, medišča v panju so ostala prazna, enako satje, ki so ga zgradile čebele, pojavljati se je začela poapnela zalega,« je v dopisu Telekomu navedel Pogorevc. Hkrati je ministrstvu predlagal, da pristopi k izvedbi neodvisne študije vpliva baznih postaj na čebele in ovrednoti škodljivost elektromagnetnih frekvenc nanje. »Pozivam jih tudi, da spremenijo več kot dve desetletji staro uredbo, ki čebel in ptic ne ščiti pred sevanjem,« pravi Pogorevc, ki je s svojimi ugotovitvami seznanil tudi Telekom.
 

Stroge mejne vrednosti


V državnem operaterju so mu ogovorili, da v celoti spoštujejo zakonodajo ter mejne vrednosti EMS. In še, da so te res opredeljene v uredbi iz leta 1996, a so še vedno povsem skladne tudi z najnovejšimi znanstvenimi spoznanji.
80 odstotkov vseh pašnih čebel je izginilo Marjanu Pogorevcu.


»Mejne vrednosti, ki so opredeljene v uredbi, so še strožje kot sicer, kar našo državo uvršča med tiste z najstrožjimi mejnimi vrednostmi, ki veljajo tako za ljudi kot živali,« odgovarjajo v Telekomu. Kot so še dodali v odgovoru Pogorevcu, že več kot pet let niso spreminjali usmeritev in azimutov anten. Sploh pa verjamejo zgolj meritvam, ki jih opravijo pooblaščene institucije in imajo za to ustrezno, akreditirano opremo.
 
Deli s prijatelji