FOTO in VIDEO

Viole v Sarajevu: Nož, žica, Srebrenica

Objavljeno 24. julij 2012 15.01 | Posodobljeno 24. julij 2012 17.36 | Piše: A. L., R. T.

Po poročanju bosanskih medijev naj bi Viole izzvale spopad.

Viole razgrajale po Ljubljani, a policisti so jih ukrotili.

SARAJEVO – »Danes malo po 11. uri je v središču Sarajeva na Štrosmajerjevi ulici pri katedrali prišlo do kršenja javnega reda in miru,« je ekskluzivno za našega dopisnika v Sarajevu Roka Tamšeta povedal predstavnik za stike z javnostjo na ministrstvu za notranje zadeve Irfan Nihić. Pojasnil je, da je bilo v nemirih udeleženih od 20 do 30 navijačev nogometnega kluba Maribor, ki so se spopadli z navijači kluba Željezničar. Policija je na kraj poslala več patrulj, ki so umirile strasti. Kljub temu so bile poškodovane tri osebe: dva policista in eden od navijačev Viol. En policist jo je odnesel z lažjo poškodbo, drugi s težjo – zlom prsta. Poleg tega je bilo v intervenciji poškodovano tudi eno policijsko vozilo. Sicer pa bosanski piarovec ministrstva potrjuje, da so med spopadom po zraku leteli pepelniki, steklenice, stoli in tudi kamni. Policisti so vse Slovence s kraja prepeljali na stadion Asim Ferhatović Hase, kjer bodo počakali na večerno tekmo.

Noben Slovenec ni priprt

Poškodovanega Slovenca so najprej odpeljali v sarajevski klinični center, kjer pa razen modrice na čelu niso ugotovili drugih poškodb. Iz bolnišnice so ga zato odpustili in ga prepeljali na stadion k preostalim slovenskim navijačem.

Preiskava o vzrokih za spopad še poteka, Nihić pa je dodal, da noben slovenski navijač za zdaj ni priprt. Preostale slovenske navijače, ki so na poti v Sarajevo v organizaciji kluba, bo policija pričakala pri zadnji cestninski postaji in jih pospremila neposredno na kraj, kjer se bodo žogobrcarji spopadli.

Kdo je izzival?

Iz Bosne poročajo, da so navijači bosanskega kluba šli skozi mesto, ko so jih najprej verbalno – vzklikali naj bi tudi »nož, žica, Srebrenica«, kot so to storili, denimo, na rokometni tekmi v Mariboru –, nato pa še fizično napadli navijači Maribora. Spet drugi poročajo, da naj bi bili krivi navijači domačega kluba. Ne glede na vzrok pa se je vnel spopad, v katerem so se navijači obmetavali s stoli, pepelniki in kamenjem. V pretepu je bil uničen poletni vrt na trgu pred katedralo, razbita pa so tudi stekla na okoliških objektih.

Izzivanje z baklami?

Naš dopisnik poroča, da je do spopada prišlo v središču mesta med nekaj posameznimi navijači Maribora, ki so v Sarajevo prispeli že včeraj in so med sprehodom po mestu prižgali bakle. S tem so izzvali nekaj domačinov, po zraku so začeli leteti pepelniki. A strasti je kaj hitro umirila specialna enota policije, ki je slovenske navijače tudi odpeljala iz središča mesta.

Tekma se začne ob 21. uri.

Povratna tekma

Sicer pa omenjena kluba danes igrata povratno tekmo drugega predkroga lige prvakov. V prvi tekmi so bili Mariborčani boljši, saj so klubu Željezničar nasuli kar štiri gole. Mrežo naših asov jim je takrat uspelo zatresti le enkrat.

Novih deset avtobusov Slovencev

Danes je proti Sarajevu odpeljalo deset avtobusov z navijači Maribora, ki so že prečkali hrvaško-bosansko mejo in so v spremstvu policije BiH ta trenutek še na poti proti Sarajevu.

»Jebala sta vas Arkan in Mladić, zdaj vas bomo mi«

V Sarajevu pa se trenutno nahajajo tudi navijači bolgarskega kluba Levski, ki se bo v četrtek pomeril z moštvom Sarajeva, prav tako na stadionu Koševo. Med navijači teh dveh klubov so velike zamere, ker so Bolgari na prvi tekmi prejšnji teden bosanske navijače zmerjali in jim skandirali: »Jebala sta vas Arkan in Mladić, zdaj vas bomo mi.« Ter tudi: »Nož, žica, Srebrenica.« 

Z ekipo Maribora je tudi en policist, ki skrbi v prvi vrsti za varnost nogometašev, a bo spremljal tudi stanje navijačev. Navijaška skupina iz Maribora bo ves čas pod nadzorom policije.

Deli s prijatelji