KATASTROFA

V Splitu tudi strupeni plini

Objavljeno 25. julij 2017 10.30 | Posodobljeno 25. julij 2017 10.30 | Piše: A. P.
Ključne besede: Split plini
Vojska prepozno prispela na pomoč gasilcem.
Gasilci so znova tvegali življenje. Foto: AP

SPLIT – Vrednosti vodikovega sulfida so bile v ponedeljek med 19.30 in 22.30 na območju smetišča v Karepovcu prekoračene za 50 odstotkov, včeraj pa se je kakovost zraka po silovitem požaru vrnila v normalne parametre. Predstavnica zavoda za javno zdravje Jasna Ninčević je povedala, da strupenih plinov ni več v zraku, zaradi prahu pa še vedno svetujejo, naj ljudje ostanejo v zaprtih klimatiziranih prostorih. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da če bi zagorele smeti na Karepovcu, bi se lahko nad Splitom naredil oblak kancerogenega dima.

Dalmaciji medtem grozijo novi požari. Prihodnji teden bo območje zajel vroč zrak iz Afrike, prav tako bo znova zapihala burja, to pa so idealne razmere za širjenje ognja. Pojavile so se tudi govorice o tem, kdo naj bi bil kriv za požar; po eni teoriji gre za dva moška, ki sta pobegnila iz zapora, po drugi za dva Srba v vozilu z varaždinskimi registracijami. Župan Splita Nino Vela je povedal, da bo mesto zahtevalo razglasitev naravne katastrofe.

Splitski požar je imel tudi politično dimenzijo, v torek je namreč odstopil podpredsednik vlade in minister za obrambo Damir Krstičević, potem ko je predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović izjavila, da je vojska prepozno prispela na pomoč gasilcem. 

Deli s prijatelji