SLOVENSKI ARKAN

Kristijanu Kameniku v zaporu trojni morilec grozi s smrtjo

Objavljeno 19. marec 2014 13.22 | Posodobljeno 19. marec 2014 16.39 | Piše: K. K., B. C.

Sinoči so v celici trojnega morilca Srđana Mlađena našli improviziran nož.

Kristijan Kamenik

LEPOGLAVA – »Srđan Mlađan 'slovenskemu Arkanu' v zaporu grozi s smrtjo,« se glasi naslov današnjega članka v hrvaškem Večernjem listu. Govori o grožnjah slovenskemu obsojencu Kristijanu Kameniku (40) v hrvaškem zaporu Lepoglava, kamor je zaradi tihotapljenja droge moral za osem let. Mlađan je trojni morilec, poroča dnevnik, primer groženj Kameniku pa kaže, koliko so ga »popravila« leta v kaznilnici. Prejšnji teden so ga z oddelka z okrepljenim nadzorom prestavili med druge zapornike.

Našli nož

Grožnje so bile povod, da so preiskali Mlađanovo celico in v njej našli improviziran nož, ki je izrečeni grožnji dal še dodatno težo. S Kamenikom sta se sicer sprla že pred nekaj meseci. Hrvaški mediji Kamenika imenujejo slovenski Arkan, ker je bil obsojen zaradi droge, v Srbiji pa se je med prestajanjem kazni v Sremski Mitrovici poročil z narodnozabavno pevko Mašo Medik.

Večernji list je spomnil tudi na najbrutalnejši, a nikoli rešeni zločin v samostojni Sloveniji, umor v Tekačevem. V bližini Rogaške Slatine so bili leta 1997 s streli v glavo od blizu umorjeni zakonca Frančiška (73) in Štefan Poharc (75), njuna podnajemnica Helena Krošlin (36) in njena hči Viktorija (17). Kamenik je moral zaradi tega dvakrat na zatožno klop, a je bil obakrat oproščen. Sojenje bi se moralo spet začeti, a je bilo prestavljeno zaradi Kamenikovih aretacij v Srbiji in na Hrvaškem. Zdaj je prestavljeno na konec leta 2016, ko naj bi prišel iz zapora.

Moril že mladoleten

Mlađan (33) je znan v hrvaški javnosti po tem, da je še kot mladoleten v začetku leta 1998 umoril 16-letno Elizabeto Šubić iz Petrinje. Medtem ko so preiskovalci raziskovali umor 16-letnice, je bil v Sisku ubit 61-letni upokojenec Petar Jančić. Dva meseca kasneje, tik po tem, ko je oropal banko, so ga prijeli, 10-letno kazen pa je prestal v zaporu za mladoletnike v Požegi. 

Ker se je vzorno vedel, so ga nagradili z izhodi vsak vikend. Do februarja 2002, ko je v Zagrebu najel stanovanje, kupil orožje, oropal banko, vzel za talko mater z dvema otrokoma in ubil policista Milenka Vrankovića Kinga. Od tedaj je v zaporu v Lepoglavi v izolaciji, saj je grozil, da bi sostanovalca, če bi mu ga dodelili, ubil.

 

Deli s prijatelji