NAPAD NA NOVINARJE

Burni odzivi na masaker: »Jaz sem Charlie«

Objavljeno 07. januar 2015 17.17 | Posodobljeno 07. januar 2015 17.54 | Piše: Mo. S.
Na twitterju po napadu na uredništvo francoskega satiričnega tednika kar vre.

PARIZ – Strelski napad na uredništvo tednika Charlie Hebdo v Parizu je izzval burne odzive tudi pri nas. Predsednik države Borut Pahor je svojemu francoskemu kolegu Francoisu Hollandu poslal sožalno pismo, v katerem piše, da ga je vest o terorističnem napadu, ki je zahteval nedolžne žrtve, globoko pretresla.

»Gre za zavržno dejanje zoper temeljne vrednote sodobne civilizacije, ki mora biti deležno najostrejše obsodbe vsega svobodnega in miroljubnega sveta. Sprejmite, prosim, izraze globokega sožalja državljank in državljanov Republike Slovenije in moje osebno. Prosim Vas, da družinam in svojcem preminulih prenesete izraze našega iskrenega sočutja. Prosim, spoštovani gospod predsednik, da sprejmete izraze mojega najglobljega spoštovanja,« je še zapisal.

Erjavec: Ravnati moramo skrajno previdno

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je nad novico pretresen in je napad ostro obsodil. »To je še enkrat opozorilo, da moramo ravnati skrajno previdno in da mednarodna skupnost ne sme dovoliti, da pride do tovrstnih oblik terorizma,« je še dejal ob robu posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju in izpostavil pomen obrambe govora in tiska.

Na twitterju pa medtem v zvezi z napadom kar vre. Odzval se je tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki pravi, da izraža polno solidarnost Slovenije s Francijo, z mediji in žrtvami ter s svojci prizadetih v napadu.

Uporabniki družbenih medijev solidarnost izražajo tudi tako, da objavljajo spodnji napis, ki v prevodu pomeni: »Jaz sem Charlie.«

image

 

Napad na Charlie Hebdo očitno ideološke narave
 
Motiv za teroristični napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo je očitno ideološke narave, meni Marko Milosavljević s fakultete za družbene vede. Napad po njegovi oceni ni bil posledica tega, da bi se nekomu zmešalo, ampak je bil izveden povsem zavestno. »To je tisto, kar dela zadevo še toliko bolj srhljivo,« je dejal Milosavljevič.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so medtem povedali, da pri tem ne gre le za napad na konkreten medij, ampak na svobodo izražanja. Ta je temelj demokratičnih družb in ena najpomembnejših vrednot, ki je ne sme nihče kratiti. »Svobodno izražanje mnenj in stališč je predpogoj za varno, tolerantno in svobodno družbo, zato mora biti novinarjem zagotovljena varnost pred grožnjami, pritiski, preganjanjem in nasiljem. Ko novinarska peresa preglasijo streli iz orožja, se je temu treba upreti,« so zapisali.


Iščejo tri napadalce

Francoske oblasti bodo uporabile vsa razpoložljiva sredstva, da poiščejo tri napadalce, ki stojijo za današnjim barbarskim napadom na sedež francoskega satiričnega tednika, je napovedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. »Francozi bodo sproti obveščeni o poteku preiskave,« je še dejal.

Cazeneuve je prvič omenil tri napadalce, medtem ko je bilo do zdaj govora o dveh. Napad s kalašnikovkami se je zgodil v dopoldanskih urah na sedežu uredništva tednika Charlie Hebdo, ki je v preteklosti s karikaturami muslimanskega preroka Mohameda večkrat razburil muslimane.

 

Deli s prijatelji