AFERA

Zmedena kronska priča o napadu na Baričeviča

Objavljeno 01. september 2012 09.10 | Posodobljeno 31. avgust 2012 20.19 | Piše: Boštjan Celec
Ali in kako je Senica v terencu zdivjal s prizorišča tragedije na Oražnovi?
Prijatelja Baričevič in Senica; na sodišču ugotavljajo, ali slednji ve kaj več o smrti Baričeviča. Foto: Polona Pirc?

LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrajnem sodišču sodijo policistoma Dušanu Mikolčeviču in Alešu Conradiju zaradi obtožb o nevestnem delu v službi, ki sta ga domnevno zagrešila v zvezi s tragedijo na Oražnovi v Ljubljani, ko so 2. februarja 2010 bulmastifi Atos, Atlas in Joy raztrgali svojega lastnika dr. Sašo Baričeviča.

A je njuna prisotnost popolnoma nepotrebna, saj v resnici razsojajo o tem, ali je bil v trenutku napada v zdravnikovi garaži tudi znani odvetnik Miro Senica. Je takoj po napadu sedel za volan črnega terenca in še pred prihodom policistov zdirjal z Oražnove? Je zadeva pometena pod preprogo zato, ker je ta odvetnik nevaren, ima moč in vpliv, kakor je ena od prič menda slišala, ko je podajala izjavo na vrhovnem državnem tožilstvu ali pa je o tem prebirala na internetu?

Saj so govorili,
 da je Senica

Sojenje po obtožnem predlogu, ki ga je podpisala nekdanja vodja tožilskega oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili Dragica Kotnik, se je sodeč po videnem in slišanem včeraj sprevrglo v popolno farso. Če si je o delu iz tega predloga, ki govori o sumu prisotnosti še ene osebe v Baričevičevi hiši med napadom psov, ta tožilka poskušala pomagati s kronsko pričo Marjanom Vukasom, je že zagotovo tako.

Njegove izjave iz uradnega zaznamka pogovora z njo na tožilstvu v primerjavi z njegovim včerajšnjim nastopom pred sodnico Metko Popivoda so bile namreč precej drugačne in niso razkrile popolnoma ničesar.

Tako je na sodišču govoril o tem, da stanuje na Oražnovi in da se je kmalu po napadu psov pridružil gruči ljudi, ki se je začela zbirati pred Baričevičevo hišo, potem pa v bližnjem križišču s Postojnsko ulico zagledal terenca, kako nenavadno speljuje in pospešuje proti Tržaški cesti. »Ker ni bilo nobene potrebe za tako naglico, da tako skoplje z mesta, kot da se mu blazno mudi, sem pozneje povezal, da je ta avto mogoče s prizorišča. Bil je terenec črne barve, na znamko pa nisem bil pozoren.«

»Na tožilstvu ste govorili drugače,« je bila začudena sodnica Popivodova. »V uradnem zaznamku je zapisana vaša izjava, da je šlo za terenca črne barve in prestižne znamke, lahko da je bil hyundai ali BMW.«

»Ne vem, nisem prepričan. Ne vem, koliko ljudi je bilo v tem terencu.«

»Ste to vozilo kdaj kakor koli povezali s kako določeno osebo?« je vrtala sodnica.

»Ne.«

» V UZ res piše, da ne veste, čigavo je tisto vozilo. A ste tudi rekli, da ste ga na podlagi poznejših novic povezali z odvetnikom Senico.«

»Po medijih je bilo, da je hodil tja in da ima tak avto. Mislim, na poročilih so govorili tako. Slišal sem, da je bil ta odvetnik pogost obiskovalec Baričeviča. Da je hodil tja in da ima tak avto. Saj pozneje so vsi govorili o tem,« je bil odgovor.

Nevarnost v jakni

O tem, da mu je Vukas v službi prestrašen govoril o divjem terencu z Oražnove in o tem, da je bil v njem po vsej verjetnosti neki znani odvetnik, je na sodišču povedal tudi njegov sodelavec Martin Hostnik. »Saj vam je omenil konkretno ime, a ne?« ga je spodbujala sodnica Popivodova. »Ne bom, ker se bojim, ker so bile po medijih grožnje pričam. Bilo je na internetu, da en odvetnik grozi, da bo najstrožje ukrepal, če bo kdo kaj izjavil. Grozil je s civilnimi tožbami.« A tudi Hostnik je na tožilstvu govoril drugače kot na sojenju. »Registrske številke Vukas ni omenjal. Povsem gotov je bil o tem, da gre za prestižno terensko vozilo, ki pripada Senici. Spominja se ga že od prej, saj ga je že videl tam,« piše v UZ. V UZ pa je zabeležena tudi Hostnikova izjava, da mu je na krvodajalski akciji nekdo rekel, da je v Baričevičevi hiši videl obešeno točno tako bundo, kakršno ima Kresalova (Katarina, partnerica Senice in tedanja notranja ministrica, op. p.). »Rekli ste še, da vam je to povedal policist, ki je bil na kraju dogajanja,« je sodnica pobarala Hostnika. »Tako je rekel, jaz ga nisem preverjal, nisem videl njegove izkaznice.«

Odvetnik, ki je močan in vpliven

Možakar je včeraj le sklepal tudi o tem, da je ta terenec, ki torej trdi, da ga je videl, pripeljal prav z Oražnove, v UZ je bil o tem veliko bolj prepričan. »Sklepam, da to vozilo takrat tam ne bi smelo biti. Šlo je za vožnjo človeka v paniki, kot da želi čim prej pobegniti. Kdor koli je že bil, je nekako povezan z 2. februarjem 2010. Zagotovo gre za povezavo z napadom psov na Baričeviča.«

In čeprav je Vukas sodnici zatrdil, da se ne počuti ogroženega, je bilo drugače letošnjega 7. maja, ko je znova obiskal tožilko Kotnikovo. »Na tožilstvu sem bil tudi glede tega, ali se počutim ogroženega, ali menim, da rabim zaščito. Predstavljena sta bila moč in vpliv potencialnega voznika, ocenil sem, da potrebujem zaščito. Gre za bogatega človeka, jaz si ne morem privoščiti, da bi me tožil,« je najprej bruhnilo iz Vukasa, pa se je potem jel hitro popravljati, da je tisto o moči in vplivu Mira Senice prebral na internetu, čeprav se je skoraj vsem v dvorani zazdelo, da je najprej hotel povedati, da ga je na možne nevarnosti, ki ga lahko doletijo, če se bo zapletel s Senico, opozarjala prav tožilka Kotnikova.

»Dajte mi zaščito. Ne želim biti tarča napadov. Očitno nekdo želi odvrniti še morebitne druge očividce, da bi povedali, kar so videli. Po moji oceni obstaja možnost, da je kaka oseba umorila gospoda Baričeviča,« je govoril Vukas.

Kronska priča, ki je bila torej vse prej kot to, se je nato poslovila, sodnica pa je možakarju malce cinično navrgla, da že ve, na koga se mora obrniti, če se bo še počutil ogroženega.

»Na koga?«

»Na koga le, na sodišče zagotovo ne, za to imamo policijo.« 

Deli s prijatelji