FILMSKO

Zapornik ušel policistom in zaklenil sodnico

Objavljeno 27. november 2013 15.13 | Posodobljeno 27. november 2013 16.01 | Piše: A. K.

Na sodišče je vkorakal z vklenjenimi nogami in rokami, nekaj trenutkov pozneje pa je ušel in prisotne zaklenil v dvorano, kjer naj bi potekala obravnava.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Na ljubljanskem sodišču je v torek ob 13.40 prišlo do dogodka, ki bi ga zlahka uvrstili v kakšen ameriški film. Zapornik z Doba je namreč ušel z obravnave, kamor sta ga pripeljala pravosodna policista.

Zaklenil jih je v dvorano

Moža postave sta imela navodila, da mora imeti zapornik vklenjene roke in noge, a je sodnica menda zahtevala, da ga morata policista odkleniti, poroča Zurnal24.si. Zapornik naj bi izkoristil nepazljivost prisotnih in ušel iz dvorane ter jih vanjo zaklenil, saj je bil ključ na zunanji strani vrat.

Obsojen na dve leti in devet mesecev

Z okrajnega sodišča so nam sporočili, da je iz razpravne dvorane na kazenskem oddelku na naslovu Mali trg 6 pobegnil Urban Prelac, ki ga policija še vedno išče. »Obdolženega sta na obravnavo pripeljala paznika iz Zavoda za prestajanje zaporne kazni Dob, kjer je na prestajanju zaporne kazni zaradi kaznivih dejanj velike tatvine ter neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Izrečena mu je bila enotna kazen dve leti in devet mesecev zapora. Na Okrajnem sodišču v Ljubljani zoper njega teče kazenski postopek, ker je obdolžen storitve kaznivega dejanja tatvine,« so nam povedali.

Prehiter za paznika

Obdolženi je iz razpravne dvorane pobegnil med dokaznim postopkom, pri čemer je sodnico, zapisnikarico in oba paznika zaklenil v razpravno dvorano. Pri pobegu ni bil nihče poškodovan, obdolženec pa je menda pobegnil tako hitro, da se paznika nista mogla pravočasno odzvati. Sodnica, šlo naj bi za Mojco Lendvaj Brecelj, ženo zdravnika Erika Breclja, je takoj po dogodku o pobegu obvestila policijo.

Opozorila o begosumnosti ni bilo

Na okrajnih sodiščih je običajna praksa, da na obravnavi obdolženci niso vklenjeni, tudi če so pripeljani iz zapora. »V primeru begosumnosti pa pazniki sodnika na to dejstvo posebej opozorijo. V takih primerih se sodnik po navadi odloči, da se obdolženca ne odklene. V konkretnem primeru opozorila o begosumnosti ni bilo,« so še sporočili s sodišča.

Deli s prijatelji