VODA JE VZELA

Tri leta od tragedije na Savi: umrlo 13 ljudi

Objavljeno 03. julij 2011 12.55 | Posodobljeno 03. julij 2011 12.55 | Piše: D. P.
Že v Sevnici se je prevrnil en čoln
Kraj nesrečnega imena, HE Blanca
SEVNICA – Tri leta so že minila, odkar je na Savi utonilo kar 13 ljudi, hkrati pa je to najhujša nesreča na vodi v Sloveniji.

Še zadnjič po Savi

Župan Kristjan Janc je organiziral t. i. zadnji spust pred odprtjem zapornice na hidroelektrarni (HE) Blanca. Vsi prisotni so hoteli še zadnjič po reki, ki jo je novogradnja precej za vedno spremenila. Spust se je začel v Sevnici (v predelu Šmarje), cilj pa bi moral biti v Brestanici okoli 19. ure. Celotna pot je bila dolga 15 kilometrov.

Odsvetovali so jim

V Wikipediji ob tem dodajo, da so predstavnikom občine Sevnica pri podjetju Hidroelektrarne na spodnji Savi odsvetovali, da se spustijo preko prelivnih polj.

Kdo je bil v čolnih?

V prvem čolnu so bili Ana Janc, Kristjan Janc, Marjan Kogovšek, Mihael Metelko, Miran Ribič, Mitja Špilek in Janko Zemljak, v drugem pa Vojka Alif, Rudi Dobnik, Mateja Konajzler, Bojan Lipovšek, Aleš Logar, Bogoslav Peklar in Branko Safič

V t. i. prvem krškem čolnu so veslali Albina Bezjak, Franc Bogovič, Bojana Bogovič, Uroš Bogovič, Milan Jamnik in Simona Lubšina.

V drugem krškem čolnu so bili Melita Čopar, Srečko Ocvirk, Božidar Resnik, Metka Resnik in Tone Zakšek ter Edi Zidarič, v gasilskem spremljevalnem čolnu pa so sedeli Goran Rovan, Tomi Naglič in dva prostovoljna gasilca.

Nesreča pri Radni

Na čelu kolone sta bila dva sevniška čolna, sledila sta dva krška, Sevnico so zapustili ob 16.20. Kaj kmalu je tok pri Radni (predel Sevnice) zanesel krški čoln, ki je trčil v steber. Pot sta nadaljevala dva sevniška čolna in en krški.

Debata pred jezom

Kot poročajo viri, so se v sevniških čolnih pregovarjali, ali naj zapeljejo preko odsvetovane poti. Menili so baje, da gre pri jezu samo za običajno brzico. V tem času je krški čoln že zapeljal proti bregu.

Iz čolna so kričali za Sevničani, naj se tudi oni usmerijo na kopno, a brez uspeha ... Sevniška čolna sta se spustila preko jezu. Nato se je zaslišalo vpitje – sprva so sicer menili, da le zaradi adrenalinske izkušnje, toda izkazalo se je, da gre za krike agonije in neopisljivo tragedijo nesrečnikov.

Rečni tok je pogoltnil vse, rešila se je le Ana Janc, ki naj bi jo bil tok prenesel čez sifon.

Umrli so:
– Kristijan Janc, sevniški župan in poslanec
– Rudi Dobnik, podžupan Sevnice
– Janko Zemljak, podjetje Infra
– Vojka Alif, podjetje Infra
– Miran Ribič, podjetje Infra
– Mihael Metelko, predsednik KS Studenec
– Marjan Kogovšek, predstavnik KS Boštanj
– Branko Safič, predsednik ribiške družine Marok Sevnica
– Aleš Logar, spremljevalec krmar
– Mateja Konajzler, višja svetovalka splošne službe na sevniški občini
– Mitja Špilek, spremljevalec in krmar
– Bojan Lipovšek, direktor Komunale Sevnica
– Bogoslav Peklar, predsednik Krajevne skupnosti Blanca

Iz vode so rešili le Ano Janc, ženo župana.

Reševanje stalo nekaj manj kot 30 tisočakov


V reševalni akciji je po poročanju Wikipedije sodelovalo 1040 ljudi, stroški celotne akcije pa naj bi znašali 28.747 evrov.


Video s prizorišča:

Deli s prijatelji