NOVE INFORMACIJE

Srhljive podrobnosti pokola v Izoli: morilec se je pripravljal na žarni pokop!

Objavljeno 24. avgust 2016 21.30 | Posodobljeno 24. avgust 2016 21.30 | Piše: STA, T. B.

Policisti koprske policijske uprave so po ponedeljkovi tragediji v izolski bolnišnici rekonstruirali dogodke tega dne.

LJUBLJANA – Dva dni po tragediji v izolski bolnišnici, v kateri je 70-letni bolnik ustrelil svojega zdravnika in dva policista, so pri Policijski upravi (PU) Koper predstavili prve ugotovitve kriminalistične preiskave. Ranjenega policista, ki se zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, pa sta med drugimi obiskala premier in ministrica za zdravje.

Napovedal svojo smrt

Policisti so po ponedeljkovi tragediji v izolski bolnišnici rekonstruirali dogodke tega dne. Kot so povedali na novinarski konferenci, se je moški očitno pripravljal na umor zdravnika, ker da zavlačuje z zdravljenjem njegovega rakavega obolenja. Pripravljal naj bi se tudi, da bo isti dan tudi sam umrl. Napadalec iz Svetega Antona pri Kopru je namreč znancem govoril, da se pripravlja na svoj pogreb in da želi žarni pokop, je na novinarski konferenci v Kopru povedal vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič. Vendar tisti, ki jim je to povedal, niso mogli sklepati, da se pripravlja na krvav napad.

Uboj ali samomor?

Po zdajšnjih ugotovitvah policije je napadalec s pištolo Crvena zastava, ki jo je najbrž dobil na črnem trgu in je imela izbrisane številke, v bolnišnici izstrelil osem ali devet nabojev, nato pa s pištolo, ki jo je vzel ubitemu policistu, izstrelil še dva do štiri naboje. Z enim od njih je ranil policista iz patrulje, ki se je prva odzvala na klic v sili. Policist ga je ustavil, ko je skušal območje bolnišnice zapustiti v avtomobilu, storilec pa je nanj brez opozorila streljal. Drugi policist iz patrulje je po napadu na kolega streljal na storilca v avtomobilu. Točne informacije o tem dogajanju bo pokazala nadaljnja preiskava. Tako še ni znano, ali je storilec umrl zaradi izstreljenih policistovih krogel ali zaradi samomora. Ta odgovor bosta dali obdukcija in balistična preiskava krogle, ki je bila za strelca usodna.

Hišna preiskava

Kriminalisti so po napadu na domu storilca opravili hišno preiskavo in našli tudi avtomatsko puško. Do ogleda stanovanja je prišlo na povabilo lastnika stanovanja, koprski okrožni sodnik Matej Štros je namreč zahtevo policije za hišno preiskavo zavrnil, češ da je storilec že pokojni, je pojasnil Jurič. Avtomatska puška naj bi bila na postelji. Stanovanja niso temeljiteje pregledali in bodo to storili le, če jih bo zaprosil lastnik. Ugiba se namreč, da je imel storilec v stanovanju še drugo orožje ali morda celo razstrelivo, čeprav policija tega za zdaj ni potrdila. Ena od možnosti je po Juričevih besedah, da se je nameraval po napadu doma zabarikadirati in po potrebi uporabiti orožje. Orožje je storilec očitno dobil na črnem trgu, in sicer najverjetneje po letu 2001, ko se je vrnil iz zapora, je dejal Jurič. Pištolo je mogoče na črno kupiti za okoli 100 evrov, vrednost puške Thompson, kakršno so našli pri storilcu, pa ocenjujejo na 400 do 700 evrov.

Visoki obiski pri policistu

Ranjenega policista sta danes v UKC obiskala generalni direktor policije Marjan Fank in direktor PU Koper Danimir Rebec. Po besedah Rebca je 46-letni policist preživel izključno zaradi hitrega odziva izolske zdravniške ekipe in oskrbe v kliničnem centru. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno in uspešno okreva. Kot je dejal pretreseni Rebec, je bil ponedeljkov dogodek najbolj tragičen v njegovi 34-letni karieri. Ranjenega policista so danes obiskali tudi premier Miro Cerar, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Cerar je ob odhodu dejal, da jih je dogodek vse zelo pretresel, nekoliko pa so se pomirili ob novici, da je stanje ranjenega policista stabilno in da bo z njim vse v redu.

Ministrica za zdravje je v izjavi za medije ob odhodu zavrnila možnost, da je motiv za ponedeljkov tragični napad v Izoli dolga čakalna vrsta. Ob tem je bila kritična do Zdravniške zbornice Slovenije in zdravniškega sindikata Fides, ki sta odgovornost za vse večje napetosti pripisala državi. Po njenih besedah tovrstne tragedije izrabljata za politično manipulacijo in sindikalni boj.

Glede ukrepov, s katerimi želi vlada izboljšati razmere v zdravstvu, je ministrica dejala, da bodo z direktorji vseh slovenskih bolnišnic prihodnji teden skušali ugotoviti, kakšne so varnostne razmere pri njih, kakšne protokole imajo in kako se zaposleni odzovejo v izrednih razmerah.

 

Deli s prijatelji