VNOVIČNO SOJENJE

Spolnima iztirjencema bodo sodili znova

Objavljeno 09. marec 2015 22.32 | Posodobljeno 09. marec 2015 22.33 | Piše: Iztok Umer

Višji sodniki so se za vnovično sojenje odločili zaradi jezikovne nedoslednosti.

Državno tožilstvo je proti Josipu Kovšci spisalo obtožnico za spolne napade na pet deklic. Foto: shutterstock

KOPER – Po presoji višjih sodnikov iz Kopra in Maribora sta se na koprskem okrožnem sodišču pred dnevi začeli vnovični sojenji proti 63-letnemu postojnskemu trenerju karateja Josipu Kovšci in 39-letnemu nekdanjemu trenerju piranskega plesno-akrobatskega društva Flip Mitji Mehori. Oba sta bila na koprskem okrožnem sodišču obsojena za več kaznivih dejanj spolnega napada na deklice, mlajše od 15 let. Mehoro so leta 2010 obsodili na sedem let in pol zapora, Kovšco pa maja lani na šest let in pet mesecev.

Obe vnovični sojenji zavoljo narave kaznivih dejanj in zaščite žrtev tako kot že prvikrat potekata za zaprtimi vrati. Preseneča pa predvsem dejstvo, da so mariborski višji sodniki prvostopenjsko sodbo proti Kovšci (v Kopru mu je sodila mariborska sodnica Barbara Nerat, ki je bila zaradi sodnih zaostankov na tem sodišču dodeljena kot pomoč za njihovo zmanjševanje) za vnovično sojenje določili zaradi jezikovne nedoslednosti v obrazložitvi sodbe, saj je sodnica zgolj povzela nekatere navedbe iz obtožnice, v kateri je v pogojni, in ne v trdilni obliki pisalo, da je obtoženec storil očitana dejanja. Tožilstvo je namreč v obtožnici povzelo besedilo iz zahteve za preiskavo ali sklepa za preiskavo in uporabilo pogojno zvezo »naj bi«, na koncu obtožnice pa je vsa očitana dejanja vendarle strnilo v trdilno obliko, da je obtoženec dejanja storil. Pri odločitvi višjih sodnikov v primeru Kovšce gre torej za čisto dlakocepstvo. Višji sodniki se sploh niso ukvarjali z vsebino tožbe, temveč le z jezikovno nedoslednostjo.

In zakaj so Kovšco obsodili na šest let in pol zapora? Trenerja karateja, ki je borilno veščino učil v postojnski osnovni šoli in njeni podružnici v Planini, so po več prijavah leta 2012 pod drobnogled vzeli koprski kriminalisti. Po policijski ovadbi je državno tožilstvo iz Kopra proti njemu spisalo obtožnico za spolne napade na pet deklic, dve bili stari komaj enajst let, drugi dve petnajst let, peta žrtev pa je bila polnoletna, 30-letna karateistka. Mimo volje varovank jim je med preoblačenjem v kimono trener z roko segal v intimne predele telesa, tako v mednožje kot predel prsi. Na sojenju je obramba trdila, da je pri vsej zadevi šlo za zaroto proti trenerju, po dokaznem postopku pa je bila sodnica Neratova neusmiljena in mu je izrekla visoko zaporno kazen, na katero se je obramba seveda pritožila. Zanimivo je, da po vloženi obtožnici kljub težkemu očitanemu kaznivemu dejanju proti Kovšci ni bil odrejen niti dan pripora, niti po izrečeni sodbi na prvi stopnji ne.

Trenerja piranskega plesno-akrobatskega društva Flip Mitjo Mehoro so novembra 2011 obsodili na sedem let zapora in ga spoznali za krivega 39 kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, čeprav so mu sodili po milejši obliki kazenskega zakonika, saj naj bi šlo za spolne napade z manjšo intenziteto. Med treningi, potovanji in tabori skupine Flip je po navedbah obtožnice spolno zlorabil 14 deklic. Prvostopenjsko sodbo je višje sodišče razveljavilo in zadevo poslalo v vnovično sojenje. Po kazenski ovadbi in sodbi je Mehora večino časa preživel v priporu, tega so mu zatem odpravili, zato je vnovično sojenje po rednem postopku prišlo na vrsto šele te dni. 

Deli s prijatelji