OGLJIKOV MONOKSID

Plinski detektor rešil družino pred smrtjo

Objavljeno 22. februar 2013 12.23 | Posodobljeno 21. februar 2013 19.57 | Piše: Aleksander Brudar

Jelko, njenega moža in dva majhna otroka ogrozil ogljikov monoksid.

LJUBLJANA – Ogljikovega monoksida, ki med drugim nastaja pri nepopolnem zgorevanju v plinskih bojlerjih, se upravičeno drži oznaka tihi ubijalec. Samo kratek pogled na statistiko priča o tem, kako zahrbten je ta nevidni plin brez vonja in okusa. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so leta 2011 (podatki za leto 2012 še niso zbrani) zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrli štirje ljudje, leta 1998 je bilo smrti celo 22. Čeprav število žrtev iz leta v leto upada, še vedno vzbujajo skrb podatki o številu bolnišničnih obravnav zaradi nenamerne zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Še leta 2000 je bilo takih primerov 25, leta 2010 62, pred dvema letoma pa 48. Na srečo pomoči zaradi zastrupitve s tihim ubijalcem ni potrebovala gospa Jelka iz Ljubljane (priimek hranimo v uredništvu), ki se je pred tremi leti z možem in dvema majhnima otrokoma vselila v eno izmed stolpnic v Linhartovi ulici v Ljubljani. Sprva se je stanovanje, iz katerega je lep razgled na prestolnico, zdelo idealno, a težave so se začele takoj po tem, ko je kupila detektor za ogljikov monoksid ter ga namestila v kopalnico, kjer so imeli za ogrevanje vode nameščen plinski grelnik.

Detektor je piskal

Le nekaj dni zatem je detektor z glasnimi piski že začel opozarjati, da je v kopalnici presežena vrednost nevarnega plina. Seveda je Jelka takoj poklicala servis za plinske grelnike in glede na to, da je lastnik stanovanja namestil novega, serviser pri njegovem delovanju ni ugotovil nobenih nepravilnosti. Jelka, ki je trenutno še na porodniškem dopustu, je svojo težavo zaupala drugim stanovalcem na sestanku lastnikov stanovanj. Takrat je, glede na to, da je pred vhodom v blok videla ventilatorje za dimnike, mislila, da se problem rešuje, in ugasnila detektor plina. Stanovalcem je takrat z opozorilom na oglasni deski, ki ga je na Jelkino pobudo tja dala predsednica upravnega odbora stanovalcev Renata Suhadolc, posredovala par nasvetov, ki jih je izvedela od dimnikarjev, na primer, da ventilatorja ne smeš imeti prižganega med uporabo plinskega grelnika in da moraš imeti vrata med tuširanjem odprta. »Ko si nov, ko prideš v stavbo, nič ne veš o tem. Tukaj staroselci vse vedo. Oni vedo, da je to nevarno. Baje da je nekdo v teh stolpnicah že umrl, in to se je vedelo. Mi, ki smo bili novi, pa nismo imeli pojma,« je povedala in dodala, da je pred časom dobavitelj plina sosednji stolpnici zaradi težav s plinsko napeljavo zaprl plin. »Mi smo res dosledno puščali vrata odprta, kar se je potem v našem primeru izkazalo za narobe. Ko je iz dimnika v stanovanje nazaj vdiral ogljikov monoksid, ga je bilo polno stanovanje in je šel tudi v otroško sobo. Če bi zaprla, bi bilo vsaj malo manj kontaminirano,« pravi sogovornica.

Zazidani zračnik

Pri svojem naslednjem obisku ji je dimnikar, kot se spominja, povedal, da je bil prezračevalni sistem stavbe po originalnih načrtih preračunan glede na lesena okna, ki v nasprotju s plastičnimi prepuščajo zrak, in da je lahko problem tudi kuhinjska napa. Po ponovnem priklopu detektorja je ta spet večkrat na dan piskal in opozarjal še po tem, ko je stanovanje prezračila. Zato se je odločila, da se bo problema lotila bolj sistematično, in se najprej obrnila na spletni forum, nato pa za ves dan ugasnila plinski grelnik in spremljala detektor. Ta je kljub temu še vedno opozarjal na nevaren plin. Da bi se prepričala, da v tem primeru ni zatajila naprava, je od dimnikarja maja lani kupila nov detektor. »Prišlo je tudi do 750 ppm,« se zgrozi Jelka. Samo za predstavo: če je vrednost ogljikovega monoksida v zraku 800 ppm (delcev na milijon), lahko to povzroči vrtoglavico, slabost, krče v 45 minutah in nezavest po dveh urah. Najvišja dovoljena koncentracija neprekinjene izpostavljenosti v obdobju osmih ur pa je, kot navaja pravilnik Organizacije za varnost in zdravje pri delu (OSHA), 35 ppm.

Nato pa so ugotovili, da je bil, ko je kopalnico prenavljal prejšnji lastnik, tam zazidan zračnik. Njen oče je prebil steno, a zrak se v stanovanju kljub temu ni nič izboljšal. S preprostim preizkusom z vžigalnikom so ugotovili tudi, da je iz obeh zračnikov zrak prihajal v kopalnico, ne pa da je iz enega prihajal in iz drugega izhajal. Lastnik stanovanja se je nato odločil, da bodo zaprli zračnike in plinsko peč zamenjali z električno. Toda detektor je tudi po tem piskal! »Zakaj meni iz dimnika vleče zrak v stanovanje? Zato ker imamo podtlak. Če imamo zunanja vrata odprta, dimnik v redu deluje. Predlagal je, da se naredi luknja v zunanja vrata. In jasno je, da tega ne moreš,« je povedala in dodala, da ji je dimnikar predlagal, naj zapre glavni ventilator stolpnice nad svojim stanovanjem. In res, težava je bila odpravljena. Jelka zdaj upa, da glavnega ventilatorja nihče ne bo prižgal, in čaka na poročilo dimnikarja, ki naj bi priporočil njegovo ustavitev.

Le premik z mrtve točke?

Za pojasnilo smo prosili predstavnico Upravnega odbora stanovalcev Renato Suhadolc, ki je povedala, da je največji problem v tem, da vse skupaj sloni na trditvah ljudi, ki niso izvedenci oziroma ki nimajo potrebnega znanja, da bi lahko strokovno dokazali navedbe, na katere opozarja Jelka. »Dimnikarska služba, ki naj bi odredila ugasniti ventilator na terasi, ni dala nobenega pisnega opozorila oziroma mnenja ali zahteve v zvezi s tem in je zatorej ta njihova 'odredba' nedokazljiva. Nedokazljivo je tudi dejstvo, da je naprava, s katero je najemnica merila morebitno prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju, delovala pravilno oziroma da je bila pravilno uporabljena,« še pravi in dodaja, da se je z lastnikom omenjenega stanovanja dogovorila, da bo odobril najem pooblaščenca za pregledovanje plinskih trošil ter strokovno in nepristransko merjenje prisotnosti ogljikovega monoksida v stanovanju. Dimnikar Andrej Božič iz Energetskega servisa E. S., d. o. o., ki dobro pozna omenjeni problem, je povedal, da je bila stavba v 60. letih prejšnjega stoletja projektirana za drugačne potrebe kot danes. »Na začetku je vse delovalo, zdaj, ko pa se delajo naknadne spremembe, ne več,« je povedal in dodal, da je največji problem v kopalnicah, v katerih so lahko lastniki stanovanj med menjavo ploščic nevede kaj zazidali ali razbili in pri tem prekinili tudi prezračevalno pot. Sama sanacija prezračevalnega sistema bi bila po njegovem mnenju mogoča, a vprašanje je, ali se izplača. Rešitev je lahko tudi zapora glavnega ventilatorja. Božič je še dejal, da bodo poročilo poslali v teh dneh.

Deli s prijatelji