OBSOJENA

Oče Ignac in sin Andrej zaradi izsiljevanja v zapor

Objavljeno 19. oktober 2013 19.35 | Posodobljeno 19. oktober 2013 19.36 | Piše: STA, A. L.

Bertonclju sta grozila, prisilila, da jima je tedensko plačeval po 500 evrov, kadar je zamujal s plačilom, se ga je mlajši lotil z udarci v glavo ali pa ga prisilil, da je sam udarjal z glavo ob mizo ali betonski steber.

Ignac Kavec (desno) in njegov sin Andrej.

LJUBLJANA – Nekdanji jugoslovanski hokejski reprezentant Ignac Kavec, udeleženec zimskih olimpijskih iger leta 1976 v Innsbrucku, in njegov sin Andrej sta bila v petek v Ljubljani pravnomočno obsojena na zaporni kazni zaradi izsiljevanja. Kot sta poročala časnika Večer in Dnevnik v današnjih tiskanih izdajah, je ljubljansko višje sodišče potrdilo razsodbo prvostopenjskega ljubljanskega okrožnega sodišča. Višje sodišče je sicer presodilo, da sta bili kazni premili, zato je (predvsem zaradi vztrajnosti in dolgotrajnosti izsiljevanja) celo zvišalo kazni za oba obsojenca, za 60-letnega Kavca z dveh na tri leta zapora, za njegovega 31-letnega sina pa s treh let in desetih mesecev na šest let zapora.

Izsilila 96 tisočakov

Poleg zaporne kazni bosta morala, kot poroča Večer, Kavec in njegov sin glavnemu oškodovancu Petru Bertonclju vrniti 95.000 evrov (gre za neupravičeno in nezakonito izterjani znesek), Romanu Gombocu pa 1000 evrov. Od obeh oškodovancev je izsiljevalski par pridobil ta zneska, čeprav jima žrtvi nista bili nič dolžni in nista bili v nikakršnem poslovnem razmerju s Kavcema.

Sin Bertonclja pretepal

Kavca sta od Bertonclja septembra 2010 zahtevala povrnitev »posojila« 130.000 evrov, čeprav jima oškodovanec ni bil ničesar dolžan. Po poročanju Večera in Dnevnika sta Kavca oškodovancu grozila, prisilila, da jima je tedensko plačeval po 500 evrov, kadar je zamujal s plačilom, se ga je mlajši od dvojice lotil z udarci v glavo ali pa ga prisilil, da je sam udarjal z glavo ob mizo ali betonski steber, enkrat pa je v oškodovanca uperil tudi pištolo, ki pa je bila le imitacija. Obsojenca sta izsiljevanje in nasilje zanikala, zahtevala naj bi bila le del kupnine od prodaje več stanovanj v Ljubljani skupini ljudi. Kupci so pri banki najeli hipotekarno posojilo, zastavili pa Kavčeve nepremičnine.

Kavec je bil dolgoletni hokejist Olimpije v jugoslovanski ligi, kjer je dve sezoni igral tudi za Partizan Beograd, eno pa za Medveščak. S Partizanom je v sezoni 1985/86 osvojil naslov državnega prvaka. V zadnjem delu kariere je igral tudi v italijanski ligi za Alleghe in Como. Kavec je za Jugoslavijo nastopil v hokejski reprezentanci na zimskih olimpijskih igrah 1976 v Innsbrucku ter z reprezentanco zasedel končno 10. mesto.

Deli s prijatelji