PREMIKA SE

Novih pet ovadenih v okviru preiskav korupcije v zdravstvu

Objavljeno 23. december 2015 17.00 | Posodobljeno 23. december 2015 17.00 | Piše: STA, A. L.
Že septembra 2014 so kriminalisti ovadili 15 fizičnih oseb, predkazenski postopek pa še ni zaključen.

LJUBLJANA – Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v okviru preiskav sumov korupcije v zdravstvu novembra zaradi nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril ovadil še pet oseb, so pojasnili pri Generalni policijski upravi (GPU). Že septembra 2014 so kriminalisti ovadili 15 fizičnih oseb, predkazenski postopek pa še ni zaključen.

Na seznamu bil tudi Vrhunec

Kriminalisti so pred dvema letoma, natančneje 19. decembra 2013, izvedli hišne preiskave kar na 58 naslovih na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor ter tedaj iskali dokaze korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu. Le nekaj mesecev pozneje, 3. aprila 2014, so bili kriminalisti spet na terenu in opravljali hišne preiskave na naslovu več podjetij in tudi Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Tedaj so se na seznamu preiskovancev znašli tudi takratni vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec ter nekateri predstavniki dobaviteljev v zdravstvu, med bolj poznanimi dobavitelj operacijskih miz za slovenske bolnišnice, podjetje Medicoengineering.

Darila

Pri GPU so tedaj pojasnili, da preiskava poteka zaradi utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, za kateri je zagrožena kazen zapora do tri oziroma do pet let.

Zaradi poslov z operacijskimi mizami so preiskovalci NPU opravili več hišnih preiskav še 18. junija lani. Tudi takrat so po poročanju medijev preiskovali posle UKC Ljubljana z operacijskimi mizami.

Deli s prijatelji