NEVARNO

Motoristu je žica skoraj prerezala vrat

Objavljeno 19. junij 2014 10.01 | Posodobljeno 18. junij 2014 23.27 | Piše: Aleš Andlovič

Zakrožile fotografije ranjenega voznika štirikolesnika, ki so mu nastavili smrtonosno past.

MARIBOR – V minulih tednih kolesarji, zdaj motoristi. Gonja lastnikov zemljišč proti motoristom in kolesarjem, ki na (ne)dovoljen način dirjajo po njihovih zemljiščih, postaja vse bolj nasilna, vprašanje časa je, kdaj se bo sprevrgla v tragedijo. V roke so nam prišle slike mladeniča, ki se je s svojim štirikolesnikom (menda nedaleč od Ptuja) vozil po utrjeni makadamski cesti. Naenkrat ga je nekaj zadelo v predelu vratu, padel je po tleh. Ko je snel zaščitno čelado, je imel na vratu globoko rano, ureznino. Pogledal je okoli in šele takrat opazil čez cesto napeto tanko jekleno vrv. Na obeh straneh je bila zavita okrog drevesa. Le sreči se lahko zahvali, da jo je odnesel brez resnih poškodb, saj bi mu jeklenica lahko prerezala vrat.

Ali so bili o dogodku obveščeni, smo želeli izvedeti tudi od mariborskih policistov, ki pa so razložili, da o tem ali čem podobnem ne vedo ničesar. Razumljivo, mladenič je želel ostati anonimen že ob objavi na družabnem omrežju facebook, z obrazložitvijo, »da se ne želi nikomur še dodatno zameriti«. Sicer so se prve pasti za motoriste, ki so s svojimi jeklenimi konjički divjali čez drn in strn, pojavile pred petimi leti – deželo na sončni strani Alp so obkrožile slike napete bodeče žice, postavljene nekje na Pohorju. Na srečo se ni nihče poškodoval – v nasprotju z zdajšnjim dogodkom.

Od poznavalcev razmer smo izvedeli, da so predvsem obronki Pohorja zelo priljubljen kraj za vožnjo z motokros in enduro motorji v prosti naravi. O (ne)legelnosti in (ne)dovoljenosti ne bomo razpravljali, saj to natančno določajo zakoni. In prav na Pohorju naj bi nastavljanje pasti kmetov ali morda celo koga drugega, ki želijo po svoje obvarovati neokrnjeno naravo, ušlo izpod nadzora. Pohorje naj bi bilo po naših informacijah posejano s pastmi, v katero pa se lahko ujamejo ne samo motoristi, ampak tudi kolesarji. Napete jeklene vrvi lahko vodijo do resnih poškodb, s trajnimi posledicami. Zato je še bolj zanimivo, da se je našlo celo samooklicano turistično društvo z bizarnim imenom Grobek, ki na tabli ob vhodu v gozd opozarja na preteče »zajle, žreble in klampfe«. Kako tragične so posledice takšnih pasti – ki v gozdu nimajo kaj iskati, ne glede na včasih resnično objestne motoriste –, je menda jasno vsem, tudi članom društva. Bodo za svoja dejanja odgovarjali?

Kolesar na žeblje

Pred prvomajskimi prazniki smo poročali o Preboldčanu, ki se je s kolesom spustil z Žvajge in zapeljal na lesen podstavek, v katerega so bili zabiti žeblji, ter padel in se ranil. Na tistih terenih so našli že nastavljene večje pasti z žeblji in skalnate ovire. Približno ob tistem času nas je bralec obvestil o svojem sprva brezskrbnem izletu po planinski poti na Korado, razgledni vrh na severnem robu Goriških brd. Med hojo je na lepem naletel in stopil na čisto prave vile, ki so se skrivale v travi. Na srečo, kot smo izvedeli, jo je odnesel le s preluknjanim podplatom. Mladenič je želel ostati anonimen že ob objavi na družabnem omrežju facebook, češ »da se ne želi nikomur še dodatno zameriti«.

Deli s prijatelji