STARI ZNANEC POLICIJE

Morilec Bogut razorožil in razbil bosanskega roparja

Objavljeno 22. avgust 2014 18.24 | Posodobljeno 21. avgust 2014 20.50 | Piše: Aleš Andlovič

Gorazd Bogut, ki je leta 1993 v Nemčiji umoril arhitekta, je v nedeljo sedel v lokalu Dioniz v Mariboru.

V lokalu Dioniz na mariborskem Pobrežju so v nedeljo ponoči pokali streli in kosti. Foto: Aleš Andlovič

MARIBOR – Brez denarja in s kopico modric se je končal roparski pohod 39-letnega bosanskega državljana, ki se je minulo nedeljo v zgodnjih jutranjih urah želel po precej lahki poti dokopati do denarja. Bilo je deset minut pred eno uro zjutraj, ko je možakar s pištolo v roki stopil v gostinski lokal Dioniz pub na Pobrežju v Mariboru.

Bosanec ustrelil napačnega

Pristopil je do gosta v lokalu in mu ob glavo prislonil plinsko pištolo in sprožil. Zatem se je obrnil k natakarici, ki je za točilnim pultom preštevala dnevni izkupiček. V precej tekoči slovenščini naj bi ji dejal, naj mu izroči denar, in tudi vanjo naperil pištolo. Ko mu je natakarica izročila del izkupička, je Bosanec začel vpiti in od dekleta zahteval še preostanek zasluženega denarja.

Natakarica se je ustrašila in mu izročila bankovce, ropar pa je za zahvalo dvakrat ustrelil proti natakarici. Medtem si je gost, ki ga je ropar poškodoval ob vstopu v lokal, opomogel, roparja na letni terasi podrl na tla in zadržal, dokler niso prispeli policisti. Ti so šele ob popisu osebnih podatkov junaka, ki je razorožil nepridiprava, ugotovili, da gre za njihovega starega znanca, 37-letnega Gorazda Boguta iz Zgornjega Gradišča. Izvedeli smo, da naj bi jih Bogut zaradi strela iz plinske pištole odnesel le z ožganinami, drugače pa naj bi bil nepoškodovan. Kar pa ne gre trditi za 39-letnika, ki naj bi med bojem z Bogutom dobil precej udarcev. Po prijetju so policisti roparja odpeljali pred preiskovalnega sodnika, ta je zanj odredil pripor.

Izgnan v Slovenijo

Včeraj je bilo osebje v gostinskem lokalu Dioniz pub še vedno pod vtisom nedeljskih dogodkov. Najemnice ni bilo kot tudi ne natakarice, ki je v nedeljskih urah delala. Na vprašanje, ali je Gorazd Bogut reden gost v lokalu, ki v mestu ob Dravi slovi po tem, da osvežilne pijače in kavice strežejo eksotične, temnopolte natakarice, so nam odkimavali. Iz zanesljivih virov pa smo izvedeli, da naj bi bil Bogut v lokalu nedaleč od pobreškega pokopališča prav zaradi natakarice. V kakšnem razmerju sta, nam sogovorniki niso znali pojasniti.

Zato pa smo izvedeli, da je ropar na lastni koži spoznal, da z Gorazdom Bogutom ni dobro zobati češenj. Med prerivanjem na tleh letne terase gostinskega lokala naj bi jo dodobra skupil in potreboval zdravniško pomoč, preden se je sploh lahko srečal s preiskovalnim sodnikom.

Ste morda pozabili, kdo je Gorazd Bogut? Neslavno je zaslovel, ko so ga nemški organi pred dvema letoma izgnali iz države, potem ko je prestal dolgoletno zaporno kazen zaradi umora. Pisalo se je leto 1993, ko bi moral prvič iz Nemčije, saj je prišel navzkriž z zakonom. Želel je, da ga njegovo takratno dekle spremlja, a ker tega ni želelo, se je ves iz sebe znesel nad prvim mimoidočim. Sredi parka je z nožem metuljčkom najmanj dvanajstkrat zabodel takrat 40-letnega Konrada Hierla in ga ubil. Odsedel je kazen trinajstih let, nakar so ga še za dve leti zadrževali zaradi varnostnega ukrepa odvzema prostosti. Münchensko sodišče se je predlani odločilo, da bi bilo napak, če bi Boguta, ki ga je psihiater ocenjeval kot sekundarnega psihopata, do konca življenja zadrževali za rešetkami, zato so ga izgnali iz Nemčije. Prepeljali so ga v Slovenijo, kjer mu je babica v Zgornjem Gradišču (nedaleč od Šentilja) zapustila vikend.

Včasih angel, včasih hudič

Njegov prihod v domovino, kjer je pred odhodom v Nemčijo živel vsega nekaj let, je dvignil veliko prahu. Ljudje so bili skeptični, njegovi sosedi so se dolgo zaklepali v hiše in živeli v strahu. Pristojne službe so se trudile, da bi možakarju, ki je najhujše kaznivo dejanje storil rosno mlad pri osemnajstih letih, omogočijo vrnitev v normalno življenje. Izvedeli smo, da je imel Bogut nekaj časa tudi službo, ki pa naj bi jo izgubil sredi letošnjega januarja. Takrat je moral v pripor, saj je nekaj dni pred tem z dvajset centimetrov dolgim nožem poskušal vlomiti v hišo družine z mladoletnimi otroki. Takrat naj bi sosedu, ki ga je pozival, naj ne vlamlja, grozil, da bo »vse pobil«. Ko so na kraj dogajanja prispeli policisti, je verbalno napadel tudi njih, za nameček za enega od policistov želel še udariti.

Po nekaj birokratskih zapletih je naposled pristal v priporu, na sodišču pa mu je bila izrečena pogojna kazen dveh let zapora s preizkusno dobo petih let. Čeprav so mnogi pričakovali, da bo možakar, ki izstopa po svojih tatujih, ponovno zašel na kriva, kriminalna pota, pa so bili ob njegovem junaškem dejanju minulo nedeljo, ko je zaščitil natakarico, sebe in razorožil roparja, nadvse presenečeni.

Deli s prijatelji